Cestujte za vedou: Spievajúca fazuľa a robot do lesa

Viete, na čo slúži lietajúca fazuľa, ktorá vie spievať? Čo dokáže robot Guľko? Ako sa vyrobí biobatéria? Nie sú to príbehy z rozprávky, ale skutočné výsledky práce vedcov. Môžete ich spoznať na podujatí Veda netradične 10. a 11. novembra v Bratislave.

07.11.2014 06:00
robot Foto:
Všakovakých robotov môžete spoznať na podujatí Veda netradične 10. a 11. novembra v Bratislave (ilustračná foto).
debata

Predstavte si, že letíte vo vzduchu napríklad na rogale a maličké zariadenie veľkosti kľúča vám k tomu píska. Ani nie tak pre pohodu, ale zaznamenáva a signalizuje, ako rýchlo klesáte.

Alebo idete na prechádzku do lesa a na kopec pred vami sa práve štverá robot. Viaceré unikátne slovenské vynálezy vedci osobne predstavia v Bratislave v rámci Týždňa vedy a techniky.

Lietajúca fazuľa na vetroňoch

„Lietajúca fazuľa je jedinečnou fazuľou, ktorá spieva podľa toho, ako sa človek pohybuje vo vzduchu, či už pri paraglajdingu, rogalách, vetroňoch alebo inde,“ hovorí Martina Slušná z ministerstva školstva a vedy, ktoré podujatie spoluorganizuje. Je to čisto slovenský produkt, ktorý vznikol vďaka spolupráci akademikov a komerčnej firmy. Ľudia si budú môcť pozrieť, ako vyzerá a funguje.

Týždeň vedy určite zaujme deti aj mládež. Foto: tyzdenvedy.sk
tyzden, veda, festival, Týždeň vedy určite zaujme deti aj mládež.

Guľový robot do každého terénu

Guľový robot sa vie vyštverať do kopca, prekonávať nižšie prekážky, pohybovať sa po piesku, blate, snehu aj po vode. Ak k nemu pridáte vizuálny systém, máte skvelého pomocníka na prieskum terénu či záchranu ľudí.

Prototyp slovenského servisného robota MRVK sa skladá z pohyblivého podvozka a robotickej ruky a dá sa nasadiť pri záchranárskych misiách, vo výrobe, v atómových elektrárňach, ako pyrotechnický robot a pod.

Robot, strážca lesov

Lietajúca kvadrokoptéra je predĺžená ruka človeka vo vzduchu. Je to štyrmi motormi vybavený lietajúci robot, ktorý sa dokáže pohybovať vo vzduchu celkom samostatne alebo podľa príkazov človeka.

Dá sa využiť na monitorovanie požiarov, lavín, ale aj na monitorovanie bojiska či rôznych masových akcií. Môže monitorovať aj potrubia, vysokonapäťové rozvody alebo fotovoltaické panely, poslúži ako strážca lesov, budov, hraníc a často sa používa aj na nakrúcanie efektných filmových záberov.

Vedci síce ešte nevedia vyrobiť neviditeľný plášť, ale dokážu vybudiť plazmu tak, aby získali nenasiakavý či nepremokavý povrch textílií a iných materiálov, získať elektrinu z enzýmov a vyrobiť biobatérie.

Kúzlenie, vedecké hračky a filmy

Deti si môžu vyskúšať slovenskú mobilnú aplikácia škola do vrecka, vďaka ktorej nezablúdia v novej škole ani nezmeškajú autobus a vyberú si obed.

Súčasťou festivalu budú aj sprievodné akcie,... Foto: SITA, Dušan Hein
veda, hracka, festival, tyzden vedy, Súčasťou festivalu budú aj sprievodné akcie, napr. interaktívna výstava Vedecká hračka na tému more.

Veda netradične sa predstaví v Centre vedecko-technických informácií na Lamačskej ceste. Súčasťou Týždňa vedy a techniky je aj množstvo ďalších podujatí, napríklad Piatok s fyzikou (14. 11.), vedecké kúzlenie pre najmenších Fyzikálny kufor v Nitre, Deň otvorených dverí s vedcami v SteelPark v Košiciach, interaktívna výstava Vedecká hračka na tému more či festival vedeckých filmov. Viac na tyzdenvedy.sk.

Kam za zábavou

8. novembra, sobota

  • Bratislava: posledné tohtoročné stretnutie detí so spisovateľom Pavlom Dvořákom na témy Kráľ v klobúku (Bratislava v časoch Jozefa II.), Koniec čierneho démona (Mor v dejinách Bratislavy) a Jeho veličenstvo Dunaj (Dunaj pred reguláciou brehov), Stará radnica, 14.30 h
  • Martin: Svätomartinské hody – jarmok ľudových remesiel, folklór, príbeh zvonov z Martina – hudobno-dramatický program, história a archeológia Martina – prednáška, výstava, film, prezentácia tradičných remesiel, piatok 9. h – 21. h, sobota 9. h – 15. h
Svätomartinské hody budú 8. novembra v Martine. Foto: Mesto Martin
martin, Svätomartinské hody budú 8. novembra v Martine.
  • Nitra: vínny festival a divadelná show pre deti, hrad, od 10. h
  • Topoľčianky: Halloween na zámku – strašidelná prehliadka múzea, zábavná veštiareň, strašidelné hry a úlohy, 17. h – 19. h
  • Stupava: lampiónový sprievod, 17.30 h od KD

9. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: tvorivé dielne v Tihányiovskom kaštieli, jesenná záložka z lístia, 9. h – 12. h, 13. h – 17. h
  • Bratislava: Rodinný deň na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu – škola korčuľovania, voľné korčuľovanie, súťaž, bezplatný vstup aj požičiavanie korčúľ, od 10. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #technika #výstava #hračky #robot #podujatie #fazuľa