Prešov: Ako vyzerali najstarší ženský kláštor a mesto počas vojny?

Vyberte sa v novembri objavovať priestory najstaršieho prešovského ženského kláštora Congragatio Jesu, ľudovo nazývaného aj kláštor anglických panien. Dozviete sa kedy a prečo tento ženský rád do Prešova zavítal, ako úspešne tu sestry rehoľnice od r. 1882 pôsobili, ale aj o období, kedy museli z Prešova odísť.

09.11.2014 12:45
Prešov, Farsky kostol, Foto: ,
Prešov, tretie najväčšie mesto na Slovensku, v sebe skrýva históriu, ktorú stojí za to objaviť.
debata

Pozrite si aj mini-výstavu o histórii ich rádu, kde uvidíte, ako vyzeral interiér kláštoru v jeho dávnych podobách.

Spoznajte aj podobu prvých sestier – učiteliek, ako vyzerala zimná záhrada, dom na Cemjate, či legendárna „Baveň“. Odborníci budú hovoriť o hostiarni, kde sa dodnes ako na jedinom mieste na Slovensku vyrába hostie. Stretnutie je v 9. novembra 2014 o 14:00 pred Mestským informačným centrom v Prešove na Hlavnej 67.

Objavte najstarší prešovský ženský kláštor. Foto: MIC Prešov
presov, klastor, Objavte najstarší prešovský ženský kláštor.

Ak by ste cez víkend nestihli navštíviť Prešov, nezúfajte. Pre milovníkov histórie a tých, ktorí sa zaujímajú o vojnové obdobia, bude určené podujatie Vojny a bombardovanie Prešova 13. a 14. decembra, kde sa dozviete, čo sa dialo v čase vojen na území tohto mesta.

Mesto obkolesené hradmi

Prešov je dôležitým hospodárskym a správnym centrom východného Slovenska. Mesto leží v Košickej kotline a obklopujú ho Slánske vrchy a Šarišská vrchovina. Prešovom pretekajú rieky Torysa a Sekčov. Rozlohou sa radí medzi tretie najväčšie mesto na Slovensku.

Vo vzdialenosti asi 5 km od Prešova nad mestečkom Veľký Šariš, sa nachádzajú rozsiahle ruiny jedného z najväčších slovenských hradov Šarišský hrad. Pôvodne drevený hrad, ktorý vznikol pravdepodobne na konci 12. storočia ako sídlo župana, bol po tatárskom vpáde (roku 1241) prerobený.

Rozsiahle ruiny Šarišského hradu, jedného z... Foto: sedaco.flog
Šarišský hrad Rozsiahle ruiny Šarišského hradu, jedného z najväčších slovenských hradov, môžete nájsť asi 5 km severne od Prešova.

V ranom stredoveku vznikol Kapušiansky hrad, ktorý sa vypína medzi kopcami Veľká a Malá stráž, východne od Prešova. Nad obcou Ruská Nová Ves je vidieť zrúcaniny Zbojníckeho hradu, ktorý kedysi chránil soľné bane.

Obľúbeným miestom pre pešie túry, kúpanie, člnkovanie, vodné športy, a rybárčenie je rekreačné stredisko Sigord s umelou vodnou nádržou.

Viac o pamiatkach a zaujímavostiach Prešova si prečítajte v článku Prešov ukrýva nevídanú krásu aj temnú minulosť, alebo na webovom portáli mesta Prešov.

Zdroj: Národný portál cestovného ruchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #pamiatky #Prešov #história