Navštívte Berlín, európske centrum kultúry

Nemci si od 7. – 9. novembra pripomínali 25. výročie pádu Berlínskeho múru. Podľa nemeckých médií boli berlínske ulice cez víkend plné návštevníkov, ktorí sledovali inštaláciu 15 kilometrov dlhej aleje lemovanej asi 7000 obrovskými bielymi balónmi. Postavili ich na miestach, kadiaľ sa kedysi tiahol Berlínsky múr oddeľujúci mesto na západnú demokratickú a východnú komunistickú časť.

10.11.2014 06:55
Berlin, centrum, Foto:
Záujem turistov o Berlín rastie. Dnes je Berlín akýmsi centrom kultúry v Európe.
debata

V nedeľu večer slávnostne vypustili balóny do vzduchu, ktorých voľný let nad metropolou symbolizoval slobodu.

Berlínsky múr rozdelil mesto 45-kilometrovou bariérou na takmer 30 rokov. Stavba bola symbolom železnej opony a jej pád odštartoval znovuzjednotenie Nemecka a rozpad Sovietskeho zväzu. Odhady hovoria o viac ako 600 ľuďoch, ktorí prišli o život pri snahe prekročiť bariéru a utiecť z východnej do západného časti krajiny.

Od 7. - 9. novembra si Berlín v uliciach... Foto: SHUTTERSTOCK
berlin, balony, Od 7. - 9. novembra si Berlín v uliciach pripomínal 25. výročie pádu Berlínskeho múru.

Panoráma rozdeleného sveta

Ak sa chcete vcítiť do životov obyvateľov Berlína v období osemdesiatych rokov, pozrite si výstavu Yadegara Asisa, ktorý v cykle „Panoráma rozdeleného Berlína“ zachytáva umelecky zhutnený pohľad na časy studenej vojny.

Na dielach môžete vidieť každodenný život odohrávajúci sa na pozadí Berlínskeho múru, na fiktívny jesenný deň v roku 1980. Panoráma ukazuje, aká banálna bola normalita rozdeleného mesta počas všedných dní, ale zároveň ako bola zafarbená krutosťou. Kľúčovými témami fotiek je schopnosť ľudí prispôsobiť sa podmienkam, ktoré boli ďaleko od ideálu.

„V osemdesiatych rokoch som žil v štvrti Kreuzberg. Panorama zhromažďuje moje vlastné skúsenosti a pozorovanie príbehov, ktoré sú bohaté na detaily. Mnoho scén z každodenného života v obrazoch ukazujú, ako sa populácia zmierila so situáciou a okolnosťami," povedal tvorca fotografií Yadegar Asis.

Lístky na výstavu "Múr – Asisova panoráma rozdeleného mesta“ si môžete rezervovať na webe mesta Berlín. Výstava fotografií potrvá do 31. marca 2015.

Do Berlína za kultúrou

Berlín, hlavné mesto Nemecka, má populáciu 3,5 milióna. O rozlohe 892 km štvorcových, je v medzinárodnom porovnaní, druhým najväčším mestom v Európskej únii z hľadiska počtu obyvateľov a piatym najväčším z hľadiska svojej oblasti.

Berlín sa môže pochváliť s viac ako 175 múzeami, čo je viac ako počet daždivých dní v meste. Tiež môže byť mesto hrdé na viac ako 50 divadiel a asi 300 kín. Berlín má 4 650 reštaurácií, asi 900 barov a 190 klubov a diskoték.

Pohľad na berlínsky "ostrov... Foto: SHUTTERSTOCK
Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva, loď, Múzejný ostrov Pohľad na berlínsky "ostrov múzeí" a televíznu vežu Alexanderplatz.

Okrem nespočetného množstva divadiel a kabaretov má tri opery: Štátna opera, Nemecká opera a Komická opera (Staatsoper, Deutsche Oper, Komische Oper). Z veľkého množstva múzeí patria medzi najznámejšie Pergamonské múzeum, Egyptské múzeum (s originálom sošky Nofretete), Židovské múzeum.

Milovníci kultúry si prídu na svoje aj častými výstavami iných galérií v Národných galériách Berlína. Vážnu hudbu si môžu návštevníci vypočuť v Berlínskej filharmónií, kde už orchester dirigoval nejeden slávny dirigent.

Berlín je preslávený aj uznávaným Berlínskym filmovým festivalom. Kedysi sa ľudia do mesta schádzali aj kvôli techno – kultúre na festivale Love Parade, ale pre zranenia účastníkov festival zrušili.

Naďalej je obľúbený Karneval kultúr (Karneval der Kulturen), veľký sprievod mestom, ktorý sa koná vo fašiangovom období. Počas asi troch dní sa v Berlíne zíde viacero národností, ktorý v ňom prezentujú svoju kultúru. Festival každoročne navštívi viac ako milión účinkujúcich a návštevníkov.

V roku 2015 si ho budú môcť návštevníci užiť od 22. – 25. mája. Viac ako 80 skupín a 5 000 účastníkov premení ulice Berlína na najväčšie pódium, na ktorom sa každodenné otázky o živote a politike pretavia do umenia a osláv.

Snímka z tohtoročného festivalu Karneval kultúr... Foto: SHUTTERSTOCK
berlin, festival, kultura, Snímka z tohtoročného festivalu Karneval kultúr (Carnival of Cultures) z 8. júna, ktorý demonštruje kultúrnu rozmanitosť Berlína.

Tí, ktorí sa zaujímajú o históriu a architektúru ocenia Katedrálu svätej Hedvigy v Berlíne, rímskokatolícku katedrálu v klasicistickom štýle z 18. storočia. Známe sú berlínske univerzity: Slobodná univerzita, Humboldtova univerzita a Technická univerzita, ktoré spolu s vedeckými a výskumnými inštitútmi tvoria centrum vzdelania v meste.

Z ďalších pozoruhodností a pamiatok možno spomenúť Reichstag, Brandenburskú bránu, zámok Charlottenburg, bývalý priechod Checkpoint Charlie, zvyšok Berlínskeho múru East Side Gallery či televíznu vežu Fernsehturm.

East side gallery v Berlíne na mieste na zvyšku... Foto: SHUTTERSTOCK
Berlin, galeria, East side gallery v Berlíne na mieste na zvyšku Berlínskeho múru si každý rok pozrie množstvo turistov.

Medzi najznámejšie a najväčšie námestia patrí Alexanderplatz, bývalé „východné“ centrum mesta. Unter den Linden je bulvár v centre, ktorej doslovný preklad znamená „ulica pod lipami“. Vedie smerom od Brandenburskej brány k palácu Stadtschloss.

Najznámejšou ulicou v meste je Kurfürstendamm, bývalé „západné“ centrum mesta, ktorú lemujú veľké počty obchodov, hotelov a reštaurácií. Ulica, ktorú miestni nazývajú skrátene Ku'damm býva porovnávaná s parížskou Avenue des Champs-Élysées.

V strede mesta leží Potsdamer Platz, ktoré je súčasťou jeho modernej časti. Počas výstavby v rokoch 1997 – 1998 bolo najväčším staveniskom na svete, dnes je centrom obchodu v Berlíne.

Záujem turistov o Berlín stúpa

Záujem turistov o Berlín stúpa. Štatistika cestovného ruchu pre Berlín zaznamenala v roku 2013 rekordy – viac ako 26 940 000 pr­enocovaní turistov, čo predstavuje nárast o 8,2 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Veľká časť turistov pochádzala z USA, Veľkej Británii, Taliansku, Holandsku a niekoľkých ďalších európskych krajinách.

Brandenburská brána v Berlíne tento rok... Foto: SHUTTERSTOCK
brandenburska brana, Berlin Brandenburská brána v Berlíne tento rok privítala množstvo turistov pri príležitosti 25. výročia od pádu Berlínskeho múru.

Z toho 506 100 prenocovaní v roku 2013 tvorili turisti z Ruska, čo predstavuje nárast o 21,5 percenta oproti roku 2012. Väčší záujem o Berlín prejavili aj turisti z krajín Island, Bulharsko, Estónsko, Malta a štáty Perzského zálivu.

Cornelia Yzer, senátorka pre ekonomiku, uviedla, že Berlín, je nepochybne najrýchlejšie rastúcou turistickou destináciou na svete. Mesto označila za jedno z najpopulárnejších európskych destinácií a zároveň uvidela, že je popredným miestom pre konferencie a zjazdy. V hospodárskom úspechu Berlína zohráva cestovný ruch kľúčovú úlohu.

Zdroje: Mesto Berlín

Lonely planet

Tourism Review – Crowd of tourists expected in Berlin

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kultúra #pamiatky #turizmus #galérie #Berlín