Britskí novinári ocenili Čachtický hrad a stredisko Jasná

Čachtický hrad a obec Čachtice získali prestížne ocenenie britských cestovateľských novinárov - nový výnimočný produkt cestovného ruchu, ktorý sa oplatí navštíviť. Niekdajšie pôsobisko krvavej grófky Alžbety Bátoriovej predstavili viaceré svetové cestovateľské portály. Obec a celý Trenčiansky kraj si od tohto sľubujú výraznejší rozvoj turistického ruchu.

11.11.2014 06:00
Hrad, Cachtice, Foto:
Britskí novinári ocenili rekonštrukciu hradu Čachtice, ako aj okolie obce Čachtice.
debata (3)

Toto ocenenie pre rok 2014 udelilo Čachticiam a tunajšiemu hradu Britské združenie cestovateľských novinárov (British Guild of Travel Writers). Ocenili opravu hradu, ale aj ďalšie súvislosti, napríklad sochu grófky Bátoriovej v nadživotnej veľkosti na čachtickom námestí, Draškovičov kaštieľ s replikou jej šiat či produkt miestneho poľnohospodárskeho družstva – červené víno s názvom Bátoričkina krv. V minulosti takéto ocenenie získal na Slovensku len Aquapark v Poprade.

Hlavné námestie v Čachticiach zdobí socha... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Cachtice hrad, socha, Hlavné námestie v Čachticiach zdobí socha Alžbety Bátoriovej v nadživotnej veľkosti.

„Veľa zahraničných návštevníkov chodilo na hrad aj doteraz, ale po tomto ocenení ich bude chodiť určite ešte viac. Tento rok je výnimočný, čo sa týka návštevnosti turistov na hrade, ľudia sú zvedaví, čo to tam tí Čachtičania urobili, čo sa tam zmenilo. Myslím si, že došlo k výraznej zmene, cenný je veľký krok k stabilizácii múrov a samotného hradu," vraví Anna Ištoková, starostka Čachtíc.

Starostka obce Anna Ištoková s prestížnym... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Cachtice hrad, bathory, ocenenie Starostka obce Anna Ištoková s prestížnym ocenením (vpravo), spolu s ňou aj samotná Alžbeta Bátoriová, ktorá na hrade víta vzácne návštevy.

Hrad bol dva roky zatvorený pre rekonštrukciu. Od júna 2014, keď ho opäť otvorili, si ho prišlo pozrieť približne 80-tisíc návštevníkov. Pred opravou bola ročná návštevnosť okolo 15-tisíc ľudí. Starostka spomína, že hrad už trikrát navštívil Denis Báthory Kiss, ktorý by mal byť posledným potomkom Alžbety Bátoriovej. Je to hudobný skladateľ, ktorý žije v USA v blízkosti hraníc s Kanadou. Počas návštevy sa občanom Čachtíc ospravedlnil za krutosti, ktoré napáchala jeho príbuzná. Na hrade natočil dokument, ktorý sa potom vysielal v americkej televízii. Prisľúbil, že o Alžbete napíše aj operu.

Čachtický hrad v uplynulých dvoch rokoch... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Cachtice, hrad, Čachtický hrad v uplynulých dvoch rokoch prešiel rozsiahlou rekonštrukciou.

Miroslav Dobiaš z Čachtíc je miestny nadšenec histórie, ktorý sprevádzal anglického novinára Johna Malathronasa po Čachtickom hrade a Čachticiach. Vtedy bol presvedčený, že je to jeden z novinárov, ktorí prídu, niečo napíšu a v Čachticiach viac o nich nebudú počuť.

„Mýlil som sa. Na základe jeho článkov združenie britských cestovateľských novinárov udelilo obci a hradu túto cenu. Hrad je srdcovou záležitosťou všetkých Čachtičanov. V osemdesiatych rokoch sa zrútil veľký kus veže a to nás všetkých boleli srdcia, keď sme to videli. Tí, čo sa podieľali na oprave hradu aj tí, čo udelili toto ocenenie, pomohli zachrániť nielen hrad, ale aj naše zdravie, pretože srdcia nás už tak nebolia,“ pripomenul Miroslav Dobiaš.

Reportážnu cestu do Čachtíc pomohla Malathronasovi pripraviť Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom. Témou tejto cesty bolo 400 rokov od smrti Alžbety Bátoriovej. Martin Šebesta, hovorca SACR, pripomenul, že Malathronasov článok sa potom objavil nielen na britskom portáli CNN Travel, ale prevzali ho aj mnohé ďalšie cestovateľské portály po celom svete.

„Je to veľmi dobrý spôsob, ako spropagovať Slovensko v zahraničí, sľubujeme si od toho podporu cestovného ruchu. Samosprávny kraj chce už začiatkom budúceho roka založiť krajskú organizáciu cestovného ruchu, ktorá bude propagovať päť oblastí, ktoré sú výnimočné pre náš región – hrady a zámky, destilátovú cestu, ubytovacie možnosti, dobré jedlo, kúpeľníctvo a napokon budovanie cyklotrás a cyklochodníkov,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Čachtický hrad počas stáročí prešiel mnohými rukami, teraz je majetkom obce. Tej sa podarilo získať na opravu peniaze z eurofondov, približne 1,2 milióna eur. Hrad sa dlhé roky rozpadal, vstup tu bol síce voľný, ale len na vlastné nebezpečenstvo. Počas opravy boli dobudované hradné mury, zastrešená kaplnka, obnovená hlavná veža, na dolnom nádvorí vyrástla nová hospodárska budova, ktorá bude poskytovať služby návštevníkom. Pri archeologickom výskume objavili viaceré priestory v podzemí, kde mohla krvavá grófka mučiť svoje obete, zo stáročných nánosov vyšli na povrch aj pôvodné schody, po ktorých Bátorička chodila.

Pôvodný text bol nahradený autorským článkom.

Jasná získala ocenenie za kvalitné služby

Významné ocenenie získalo v rámci podujatia World Snow Awards v Londýne aj zimné stredisko v Jasnej. Podujatie organizuje magazín The Telegraph Ski and Snowboard. Jasná získala ocenenie „The Best up and coming resort“ za masívne investície v predchádzajúcich rokoch, ako aj za stúpajúcu kvalitu služieb.

Stredisko Jasná získalo ocenenie za kvalitné... Foto: flog.pravda.sk/pista-m
jasna Stredisko Jasná získalo ocenenie za kvalitné služby a najlepšie rozvíjajúci sa rezort.

„Prestížne ocenenia dokazujú, že kvalita služieb v slovenskom cestovnom ruchu sa zvyšuje a všímajú si to aj mienkotvorné britské médiá. Výhodou pre britských turistov, ktorí chcú zažiť Slovensko naživo, je aj nové letecké spojenie medzi Londýnom a Popradom. Okrem toho má Veľká Británia priame letecké spojenia s Košicami a Bratislavou, čo môže Britov inšpirovať, aby sa rozhodli užiť si dovolenku na Slovensku,“ povedala Marta Kučerová, generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Novinárov zaujala Zimná univerziáda na Štrbskom plese

Ponuku slovenského cestovného ruchu na najvýznamnejšom veľtrhu WTM v Londýne prezentovali Slovenská agentúra pre cestovný ruch so spoluvystavovateľmi KOCR Turizmus regiónu Bratislava a OOCR Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Región Liptov, Región Vysoké Tatry, Košice-Turizmus a Občianskym združením Môj región ako aj s cestovnými kanceláriami.

Novinári získali informácie o turistických možnostiach v Bratislave a jej okolí, ako aj o Vysokých Tatrách a regióne Liptov. Zaujala ich Zimná univerziáda, ktorá sa bude konať od 24. januára do 1. februára 2015 na Štrbskom Plese a v Osrblí.

Zdroj: Slovenská agentúra cestovného ruchu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus Európa #turizmus #jasná #ocenenia #Čachtice