Turisti sa už môžu na centrum Trnavy pozerať zhora

Tak ako mnohé iné európske mestá, aj centrum mesta Trnava má svoj bronzový model. Odhalili ho 13. novembra na pešej zóne pred radnicou. Model v mierke 1:750, je nielen umeleckým dielom, ale slúži aj ako praktická pomôcka pre turistov.

14.11.2014 15:00
Trnava Foto:
Centrum Trnavy má svoj bronzový model. Odhalili ho 13. novembra pred radnicou. (ilustračné foto)
debata

Je umiestnený na vyvýšenom podstavci a verne zobrazuje územie, ktoré bolo v stredoveku opevnené hradbami. Tie sú zachované dodnes.

Na modeli je zvýraznených 21 turisticky najatraktívnejších stavieb, ktoré sú očíslované a na okraji je ich názov. Dielo poslúži aj nevidiacim, ktorí si môžu jednotlivé objekty ohmatať. Nechýba ani ich popis v Braillovom písme.

Trnava neleží na úplnej rovine

Okrem historických stavieb zobrazuje aj budovy z čias socializmu či novostavby, aby verne zobrazil súčasnú podobu mesta.

„Zachovali sme všetky proporcie pôdorysné, zachovali sme všetky objekty, ktoré dnes existujú na území historickej centrálnej zóny mesta. Dovolil som si zvýrazniť len reliéf terénu, ktorý umožní priblížiť obyvateľom a návštevníkom mesta fakt, že Trnava neleží na úplnej rovine,“ povedal autor diela akademický sochár Pavol Čambál, ktorý chce do diela ešte dodatočne vložiť odkaz pre budúce generácie.

Model centra mesta má rozmery približne 160 krát 120 centimetrov, jeho hmotnosť je asi 230 kilogramov. Čambál vysoko ocenil prácu Stanislava Kiču, ktorý jeho autorský návrh odlial do bronzu. Radnica za bronzový model zaplatila 21 tisíc eur. Takýto model má niekoľko ďalších európskych miest, avšak svojimi rozmermi je v našej krajine výnimočný.

Trnavská pešia zóna ožíva

Trnava v polovici tohto roku dokončila rekonštrukciu pešej zóny na Hlavnej ulici, opravila sa dlažba a pribudla zeleň. Dominantou pešej zóny sa stala Kráľovská fontána v blízkosti radnice, ktorá pripomína, že Trnava bola prvým slobodným kráľovským mestom na území Slovenska. Postupne na pešiu zónu pribúdajú aj drobné umelecké prvky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #pamiatky #turizmus