Tip na víkend: Ako storočná dáma cestovala z Prešporka do Viedne

Je to už sto rokov, odkedy Prešporčanov do susednej Viedne vozila električka. Vďaka nadšencom sa jej zrekonštruovaná lokomotíva z roku 1913 vrátila tam, odkiaľ kedysi vychádzala. Stará dáma čaká na svojich obdivovateľov v Múzeu dopravy na koľaji č. 3 do 6. januára 2015.

22.11.2014 06:00
elektricka, vieden, bratislava, muzeum dopravy, Foto: ,
Pozrite si lokomotívu storočnej Viedenskej električky, ktorá bude spolu s dobovými fotkami na výstave v Múzeu Dopravy v Bratislave do 6. januára 2015.
debata (1)

Kúsok pod bratislavskou Hlavnou železničnou stanicou na peróne č. 1 sa vyníma v plnej kráse tmavozelená lokomotíva GANZ Eg 6, ktorá od roku 1914 do roku 1945 premávala na trati medzi Prešporkom a Viedňou.

„Zachránili sme ju hrobárovi z lopaty,“ hovorí Roman Delikát z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy. Vďaka dobrovoľníkom a finančným darom sa do Bratislavy vrátil kus jej histórie. Príbeh storočnej Viedenskej električky si môžete pozrieť na výstave v Múzeu dopravy.

Okrem samotnej lokomotívy návštevníci uvidia dobové fotografie  a  videoprezentáciu s unikátnymi historickými zábermi. Na informačných paneloch sa život storočnej dámy skladá kúsok po kúsku.

Nápad spojiť Bratislavu, vtedajší Prešporok, s Viedňou vznikol ešte v roku 1898, keď viedenský inžinier Josef Tauber predstavil svoj návrh elektrickej železnice medzi dvoma mestami monarchie. Nápad sa však nepozdával rakúskej Prvej paroplavebnej spoločnosti ani rakúskym železniciam, ktoré sa obávali konkurencie. Budapešti užšie spojenie Prešporka s Viedňou tiež nevoňalo, lebo v ňom videla oslabenie svojho vplyvu.

Projekt bol napokon schválený, ale Uhorské kráľovské železnice nedali súhlas, aby električka využívala ich časť trate cez Most Františka Jozefa (neskorší Starý most). A tak po moste viedlo súbežne vedľa seba dvoje koľají.

Viedenská električka sa zapojila do premávky 5. februára 1914, jazdila šesťkrát denne rýchlosťou 40 km/h a v meste 15 km/h a cesta trvala dve hodiny aj jedenásť minút. Hneď v prvom roku previezla tri milióny cestujúcich, medzi nimi korunného princa Karola Habsburského s manželkou Žofiou aj princeznú Štefániu Belgickú, podľa ktorej v Bratislave pomenovali kedysi slávnu kaviareň Štefánka.

Interiér storočnej Viedenskej električky. Foto: Pravda, Ivan Majerský
vieden, elektricka, Muzeum dopravy, Bratislava, Interiér storočnej Viedenskej električky.

Starí Bratislavčania si pamätajú, ako sa cestovalo až do Viedne električkou, hoci ju cestou museli „prepriahať", symbolizovala spojenie so svetom a dotvárala bratislavský kolorit otvoreného a mnohonárodného mesta, ktorý potom v časoch železnej opony ostal len spomienkou.

Električka z Prešporka do Viedne premávala do roku 1945 a pri zmene majiteľov dve lokomotívy vyrobené špeciálne pre túto trať ani vozne doma neboli. Lokomotívu, ktorá je dnes na výstave v múzeu, objavili nadšenci z klubu priateľov dopravy úplnou náhodou v Rakúsku, keď bola pripravená na predaj alebo do šrotu. „Mali sme vtedy vo vrecku len 20 centov a pár dní do vypršania lehoty,“ spomína Roman Delikát.

Vďaka Bratislavskému okrášľovaciemu spolku a podporovateľom sa napokon podarilo starú dámu dostať najprv do depa v Topoľčanoch, kde ju dva roky opravoval Jozef Majtáň A po 70 rokoch sa napokon vrátila na miesto, odkiaľ kedysi vychádzala na trať.

Zatiaľ nemá funkčné motory a dobrovoľníci majú v pláne odkúpiť aj dva pôvodné vozne, aby raz mohla jazdiť v plnej kráse. „Keď sa znova otvorí Starý most, Viedenská električka by na ňom nemala chýbať, musíme ju tam nejako dostať,“ zasníva sa Roman Delikát.

Na svojej popularite však Viedenská električka nestráca ani dnes, keď je ešte „iba“ výstavným kusom. Počas troch dní, keď bola lokomotíva sprístupnená na Nábreží Milana Rastislava Štefánika, si ju prišlo obzrieť viac ako 3 000 ľudí.

Prispieť k záchrane histórie sa dá aj kúpou vystrihovačky Viedenskej električky priamo v Múzeu dopravy. Výstava je otvorená denne okrem pondelka od 10. do 17. h.

Kam za zábavou

22. novembra, sobota

  • Banská Bystrica: nová výstava Veľká vojna – osudy 16. uhorského kráľovského honvédskeho pluku ako míľniky prvej svetovej vojny, Thurzov dom, do 15. 2. 2015
  • Bratislava: remeselné vianočné trhy v Starej radnici – ručne robené výrobky, občerstvenie, do 23. 12., Stredoveké vianočné trhy na mestských hradbách pri Dóme sv. Martina – komorné vianočné trhy s nádychom autentického stredoveku, remeslá, hudba, gastronómia, Trh-Piac-Market v Starej tržnici, starožitný bazár, zberný dvor na nepotrebné veci, jesenné, sezónne produkty regionálnych výrobcov, vína, džemy, mäsové výrobky, med, ovocie, zelenina
  • Bratislava/Karlova Ves: lampiónový sprievod od ihriska RC Klbko, Lackova ul., 16. h – 18. h
Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave... Foto: Ivan Majerský
Vianoce, vianočné trhy Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave sa otvárajú piatok 21. novembra.
  • Čierny Balog: Katarínske dni čiernobalockej kultúry – workshop osobnosti a história pre rozvoj cestovného ruchu, spomienka na J. D. Matejovie, Talentárium
  • Košice: Hravenisko – festival hier a zábavy, spoločenské hry, hlavolamy, stavebnice, detský kútik, tvorivé dielne, ZŠ Jozefa Urbana, 9. h – 18. h, aj 23. 11.
  • Nitra: Svet zvierat – výstava zameraná na domácich miláčikov, medzinárodná výstava masiek, prednášky, workshopy, súťaže, Agrokomplex, od 9.30, aj 23. 11.
  • Nitrianske Pravno: Jeseň vo Vyšehradnom, páranie peria, lúskanie orechov, triedenie fazule, čítanie strašidelných rozprávok, ľudová hudba, tancovačka, 17. h – 23. h
  • Rimavská Sobota: Meštianska a dámska móda 19. storočia – ukončenie výstavy 23. 11. Gemersko-malohontské múzeum
  • Zvolen: Kráska a zviera – bábkové divadlo v Starej radnici, 15. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #železnica #výstava #Múzeum dopravy #Viedenská električka