Predaj zimných pobytov sa už začína

Minuloročná zima bola pre slovenské lyžiarske strediská a hotely jednou z najslabších v histórii. Záujem o rezervácie zatiaľ svedčí o tom, že Slováci sú optimistickí a od nadchádzajúcej zimy očakávajú lepšiu snehovú nádielku ako vlani. Lákadlom sú najmä first moment pobyty, pri ktorých je možné ušetriť až 30 percent z ceny, prípadne získať ďalšie benefity.

23.11.2014 06:00
lyzovanie, zima, rodina, deti, hory, Foto:
Predaj zimných pobytov sa už začína, záujem je veľký. (ilustračné foto)
debata

Práve pre abnormálne teplé počasie nebolo možné prevádzkovať zjazdovky a vleky ani napriek umelému zasnežovaniu. „Bežne sa v našom rezorte lyžuje počas sezóny približne 100 dní, vlani to bolo len okolo 60 dní. A to aj napriek výbornej severozápadnej orientácii svahu, vďaka ktorej sme boli v prevádzke aj v čase, keď sa už zatvárali aj vyššie položené strediská,“ hovorí Katarína Pružinová, marketingová manažérka Salamandra Resort v Štiavnických vrchoch. Na nadchádzajúcu zimu však pozerá optimisticky, podobne ako klienti hotela, ktorí sa už zaujímajú o zimné pobyty.

„Spustili sme predaj first moment zimných balíkov a záujem je naozaj veľký. Mnohí ľudia sa už naučili nečakať s rezerváciou na poslednú chvíľu, pretože teraz ich lyžovačka môže vyjsť výrazne lacnejšie. Zľavy sa totiž nevzťahujú len na ubytovanie, ale aj na skipasy,“ vysvetľuje Pružinová. Zimný balík hotela je spravidla o 15 až 20 percent lacnejší, ďalších 15 percent lyžiari ušetria na skipasoch.

Ako trávia Slováci zimnú dovolenku?

S predajom zimných a silvestrovských pobytov už začal aj najvyššie položený horský hotel Sliezsky dom. Špeciálnu atmosféru legendárneho miesta vo výške 1 670 metrov nad morom, priamo pod Gerlachom, si obľúbili nielen slovenskí, ale aj zahraniční turisti, ktorí sem chodia tráviť sviatky či dobíjať si energiu adrenalínom:

„Chodia k nám najmä ľudia hľadajúci súkromie a únik od každodenného stresu. Zo zahraničia si zimné pobyty rezervujú najmä poľskí turisti,“ hovorí riaditeľka horského hotela Sliezsky dom Martina Hudáková. Lákadlom pre hostí je aj vysokohorská turistika, pretože práve zo Sliezskeho domu je možné podniknúť výstup na Gerlach aj uprostred januára. „Samozrejme, len s horským vodcom, ale v prípade dobrého počasia je takýto zážitok naozaj neopakovateľný. Odborníci dokonca tvrdia, že pri ideálnej kvalite snehu je zimný výstup dokonca jednoduchší ako v lete, “ dopĺňa Hudáková.

Napriek rastúcej popularite zahraničných lyžiarskych stredísk vyhľadáva väčšina našincov stále slovenské strediská a ubytovanie v ich blízkosti. Podľa údajov portálu ZlavaDna.sk obsahuje priemerná zimná dovolenka na Slovensku ubytovanie na 2 noci s raňajkami a aspoň základným vstupom do wellnessu. Najviac sa predávajú pobyty pre dve osoby, ktoré sa však často dopĺňajú o prístelku pre dieťa.

Záujem je o lyžovačku v slovenských lyžiarskych... Foto: AndreSchoenherr, Archív Pravdy
lyzovacka, zima, hory, Záujem je o lyžovačku v slovenských lyžiarskych strediskách, ale aj v rakúskych a švajčiarskych Alpách. (ilustračné foto)

Lyžovanie s wellnessom

„Najpopulárnejšie sú pobyty v penziónoch pri lyžiarskych strediskách pre dve osoby na dve noci s raňajkami a wellnessom, ktoré sa začínajú pri sume okolo 109 eur,“ potvrdzuje Svetlana Tarageľová, riaditeľka ZlavaDna.sk. Dostupné sú však aj lacnejšie a drahšie varianty zimnej dovolenky. Ubytovanie v penziónoch s nižším štandardom sa dá kúpiť už od 89 eur, pričom niekde máte v cene pobytu už aj denný skipas. Počítať však nemôžete so vstupom do wellnessu.

Keďže väčšina ľudí počas zimy vyhľadáva lyžovanie, na túto skutočnosť zareagovali aj prevádzky. „Mnohé ubytovacie zariadenia zaradili do zimného balíčka v cene už aj skipasy, nejde pritom o zanedbateľné sumy,“ dopĺňa Svetlana Tarageľová. Ceny za celodenný skipas sa začínajú pri cene do 10 eur v malých strediskách a šplhajú sa až k desiatkam eur pri najväčších strediskách na Slovensku. Aj tu sa však dá ušetriť. „Približne od polovice novembra spustíme predaj skipasov. Menšie strediská budú za cenu od 6,90 eura za celodenný lístok, stredné za 9,90 a väčšie od 14,90 eura,“ spresňuje Svetlana Tarageľová zo ZlavaDna.sk

Najväčšia slovenská sieť hotelových zariadení SOREA stále skvalitňuje a rozširuje. V Hoteli Máj, vzdialenom len 800 m od lyžiarskeho strediska SKI Javorovica v Liptovskom Jáne, nájdu okrem liečivej termálnej vody i kompletný relaxačný program s výberom balneoterapie, antistresového alebo detoxikačného pobytu.

Aj záujemcovia o jumping na trampolínkach si prídu na svoje v Jumping centre pri aeróbnych cvičeniach, ktoré sprevádza motivujúca hudba. Tohtoročnou novinkou v doplnkových službách je relaxačné centrum Baanthai v bratislavskom Hoteli Regia s ponukou thajských masáží. Zľavnený 90-minútový luxusný balíček exotických procedúr je vhodný najmä pre dámy. Piešťanský hotel Sĺňava tradične ponúka wellness víkendy pre dámy i pre pánov, ktorých súčasťou je zábal podľa výberu, sauna, klasická masáž alebo masáž lávovými kameňmi.

Všetko na jednom mieste

„Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku je Jasná v Demänovskej doline, zjazdové trate sa nachádzajú aj na oboch stranách Chopku, kde sa dopravíte najmodernejšími lanovkami Funitel alebo 15-miestnou kabínkou. So 45 km upravenými traťami a 27 km dlhým zasnežovacím systémom tu máte sneh najmenej 5 mesiacov v roku. Len pár krokov od zjazdovky Biela púť v Jasnej sa môžete ubytovať v Hoteli SNP.

Bohaté bufetové raňajky v presklenej slnečnej reštaurácii s výhľadom na vrcholy Nízkych Tatier vás naštartujú na tú správnu lyžovačku a večer unavené nohy a telo zregenerujete v saune alebo relaxačnými procedúrami (masáž lávovými kameňmi, rašelinový zábal, škoricový zábal, celková masáž). Ak ste si nestihli zabezpečiť servis lyží, požičovňa lyží aj servis v priestoroch hotela ponúkajú 10 % zľavu pre ubytovaných.

„Podobne ako v Nízkych aj vo Vysokých Tatrách, Hotel URÁN v tesnej blízkosti špičkového strediska s najdlhšou zjazdovkou na Slovensku – v Tatranskej Lomnici pripravuje pre malých i veľkých novinku zimnej sezóny – novučičký Wellness URANIA s antikorovým relaxačným bazénom s vodnými atrakciami, s detským bazénom so šmykľavkou doplnený saunami a masážami. Vodný a saunový svet AQUA relax v hoteli Titris ponúka relax v bazéne s perličkovou masážou, vodnými dýzami či v saunách. Deti sa vybláznia v 36-metrovom tobogane, na vodnom hríbe v alebo zrýchľovacom kanáli.

„Tatranská Lomnica vás očarí výhľadom na druhý najvyšší štít na Slovensku – Lomnický, aj s najvyššie položenou a najstrmšou zjazdovkou. Až 1 300-metrové prevýšenie, 5-mesačná garancia snehu, moderné sedačkové lanovky a rozšírené zjazdovky sú zárukou skvelého zážitku na prvotriednej carvingovej 6,5-kilometrovej trati so šírkou až do 60 m. Stredisko zároveň ponúka takmer 5 km zjazdoviek najnižšej náročnosti, čo ocenia najmä rodiny s deťmi,“ vysvetlila B. Toroková zo spoločnosti Sorea.

Obľube sa tešia aj zahraničné strediská, favoritom medzi Slovákmi sú jednoznačne rakúske Alpy. Ich blízka poloha k Slovensku spôsobuje cestovateľský boom za alpskou lyžovačkou. „Zo zahraničných zimných pobytov sa predalo až 80 % do rakúskych Álp. Zvyšok predstavovali pobyty v talianskych, vo švajčiarskych a francúzskych Alpách,“ spresňuje Svetlana Tarageľová. Cena pri pobytoch do zahraničia sa začína približne od 200 eur za tri noci pre jednu osobu, vrátane wellnessu, skipasu a polpenzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Tatry #lyžovačka #zimná dovolenka #zjazdovky #zima 2014