V najzdravšom regióne Slovenska sa dá relaxovať aj v zime

Zimnú dovolenku si mnohí predstavujú v teple. Niet sa čomu čudovať, zbaviť sa nahromadenej negatívnej energie veľmi účinne pomôže oddych a relax v kúpeľoch. Často však máme chuť užívať si aj zimné športy, a tak hľadáme miesta, kde sa tieto dva póly zimnej dovolenky dajú spojiť.

01.12.2014 06:00
skok, snowboard, Tatry, Foto:
Pre tých, ktorí obľubujú adrenalínové aktivity, je v Starej Ľubovni Snowpark Krivuľa. (ilustračné foto)
debata

Severný Spiš a Pieniny sú pre obe aktivity ako stvorené. Na severnom Spiši si môžete užívať silu liečivých prameňov a zároveň aj pohyb v prírode, ktorá je najčistejšia na Slovensku.

Kúpeľná liečba má v tomto kraji dlhodobú tradíciu. Priaznivé účinky liečivých prameňov aj skúsenosti špičkových lekárskych kúpeľných tímov si počas zimy môžete vychutnať vďaka bohatým zdrojom minerálnych a liečivých prameňov v tomto regióne, evidujú ich tam vyše 80.

Kúpeľoch Vyšné Ružbachy návštevníkov určite potešia termálne bazény, wellness a liečebné procedúry. „Našou špecialitou je prírodná liečivá voda, ktorá má jedinečné zloženie s vysokou mineralizáciou a tvorí základ balneoterapie. Na hostí pôsobia priaznivo jej imunostimulačné účinky a celkovo upokojujúci a regeneračný efekt,“ hovorí Martina Konrádyová, manažérka obchodu a marketingu v kúpeľoch. Okrem nej kúpele ponúkajú aj pitné procedúry, s využitím ďalšieho liečivého prameňa. „Práve prostredie veľmi silno pôsobí na celkové priaznivé účinky kúpeľov. K našim benefitom patrí určite niekoľko minerálnych prameňov či poloha kúpeľov v blízkosti Tatranského a Pieninského národného parku, ktoré zabezpečujú ticho, pokoj a oddych nielen pre telo, ale aj dušu,“ dodáva Konrádyová.

Návštevníci kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka, sa počas zimy môžu tešiť na množstvo atrakcií vonku i vnútri. Kúpele ponúkajú masáže i množstvo liečebných procedúr. „Naša liečivá voda je typická svojou zvláštnou vôňou, pretože obsahuje okrem minerálnych látok a solí aj sírovodík. Preto ju využívame pri liečbe kožných ochorení, liečbe chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb či ako pitný režim pri poruchách tráviaceho ústrojenstva,“ hovorí majiteľ Ján Korčák. K najpopulárnejším outdoorovým aktivitám v tomto stredisku patrí turistika, bežecké lyžovanie a Pieniny walking. Bežecká stopa sa začína práve v areáli kúpeľov a je vhodná i pre začiatočníkov. Ak nemáte výstroj, tiež si ho môžete vypožičať na mieste.

Práve lyžiarske bežecké trate sú v tomto kraji veľmi rozmanité. Tak ako minulú zimu aj túto budú mať návštevníci severného Spiša k dispozícii okolo 50 kilometrov upravovaných bežeckých trás. Oblastná organizácia cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny podľa riaditeľa Aleša Solára pokračuje vo svojej vízii podpory zdravia a s ňou súvisiacich športových aktivít.

„V minulosti sme mali k dispozícii asi 22 km tratí, minulý rok pribudli ďalšie a ich dĺžka sa zdvojnásobila. Tento rok rátame s rovnakými podmienkami,“ uviedol Aleš Solár. Údržbu bežeckých trás bude zabezpečovať predovšetkým oblastná organizácia v spolupráci s Telovýchovou Kamienka a Združením pre rozvoj Pienin a Zamaguria.

Udržiavané bežkárske trasy nájdu záujemcovia o bežecké lyžovanie v okolí Červeného Kláštora, Lesnice, Starej Ľubovne, Vyšných Ružbách, Kamienky a Ľubovnianskych kúpeľov. Začiatočníci majú na výber medzi traťami Prielom Dunajca, okruh pri kúpeľoch Červený Kláštor – Smerdžonka, Stará Ľubovňa – Nestville park a Kamienka.

Bežkári, ktorí obľubujú náročnejšie výzvy, sa môžu lyžovať po okruhoch pri Vyšných Ružbachoch s dĺžkou 11,5 km, pri hrade Ľubovňa, trasa meria 3,5 km, a v Ľubovnianskych kúpeľoch, kadiaľ vedie aj trasa pre populárne psie záprahy. Najnáročnejšia trasa spája dve Pieninské centrá Červený Kláštor a Lesnicu. Táto trasa vedie cez dve sedlá Cerla a Targov. „Okrem športového vyžitia si môžu bežkári vychutnať krásnu prírodu napríklad v Prielome Dunajca či výhľad na dolinu Ľubovnianskych kúpeľov,“ dodal Solár.

Pre tých, ktorí majú radšej adrenalínové aktivity, je v Starej Ľubovni Snowpark Krivuľa. Nachádza sa priamo v meste na Zimnej ulici. Prekážky sú rozdelené na dve časti a trasy sú nonstop osvetlené pouličným osvetlením. Všetky prekážky majú hlinené nájazdy, skoky a dopady sú celé hlinené, čiže sú pojazdné. Zostavu prekážok nájdete na stránke OOCR Severný Spiš Pieniny www.visitspis.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #kúpele #lyžovačka #zimná dovolenka #Pieniny #zima 2014