Tip na víkend: Vianoce budú aj bez peňazí

Viete si predstaviť Vianoce bez peňazí? A čo by bolo s darčekmi? Darovať aj vybrať si niečo pre potešenie môžete práve dnes vo vianočnej Zóne bez peňazí až v 60 mestách po celom Slovensku.

29.11.2014 06:00
vianoce, zona bez penazi, oblecenie, Foto:
V Zóne bez peňazí môžete priniesť zachované veci, ktoré doma nepotrebujete, a zároveň si vybrať niečo pod stromček. A možno pripravíte krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu dovoliť.
debata

Vianoce sa blížia a ako sa hovorí, menej svetla vonku, viac svetla vnútri. Dnes môžete urobiť radosť sebe aj iným. V 60 mestách rôzne po Slovensku sa túto sobotu otvára vianočná Zóna bez peňazí, kam môžete priniesť zachované veci, ktoré doma nepotrebujete, a zároveň si vybrať niečo pod stromček. A možno pripravíte krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu dovoliť.

Zóna bez peňazí je výmenný trh, na ktorom... Foto: BBONLINE
zona bez penazi, knihy, rodina, deti, pomoc, darceky Zóna bez peňazí je výmenný trh, na ktorom nájdete knihy, hračky, oblečenie pre deti aj pre dospelých, ale aj čokoľvek iné.

Zóna bez peňazí je výmenný trh, na ktorom nájdete knihy, hračky, oblečenie pre deti aj pre dospelých, ale aj čokoľvek iné. Veci by však mali byť v slušnom stave, keby si z akcie niekto chcel robiť odpadkový kôš, celá myšlienka vzájomnej pomoci by stratila zmysel. Akcia sa organizovala už viackrát počas roka, teraz bude prvýkrát „vo veľkom“.

„Ak ľudia prestanú riešiť peňažnú hodnotu vecí a začnú si pomáhať tak, že jeden druhému urobia láskavosť, časom môžu uspokojiť väčšinu svojich potrieb prostredníctvom vzájomnej pomoci a zároveň podporiť recyklovanie vecí, ktoré môžu ešte niekoľko rokov pokojne slúžiť," predkladajú organizátori komunitného Projekt-u Život.

Zóna bez peňazí bude v 60 slovenských mestách.... Foto: Mária Neradová
Zona bez penazi, Zóna bez peňazí bude v 60 slovenských mestách. Zoznam miest nájdete na webe projekt-zivot.sk/zona/.

Môže sa stať, že veci, ktoré prinesiete, si nového majiteľa v Zóne bez peňazí nenájdu. Aj tak sa nestratia, práve naopak. „Veci, ktoré zostanú, rozdelíme a posunieme ďalej. Oblečenie pre dospelých darujeme organizáciám, ktoré sa venujú ľuďom bez domova, detské oblečenie materským centrám, knihy školám, knižniciam a antikvariátom. Hračky rozdáme deťom v regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou a rodinám v hmotnej núdzi," dodáva hlavný organizátor a autor projektu Manik.

Mestá, ktorým sa páči táto myšlienka, ju môžu uskutočniť ľubovoľne počas roka. Organizátori sa kontaktujú na Facebooku a tam sa dajú nájsť aj informácie o mieste konania akcie práve u vás. Môže prísť každý, aj ten, kto nič neprinesie – možno si niečo vyberie – aj ten, kto si nechce vziať nič, ale nechá svoje veci k dispozícii iným.

Na viacerých miestach bude aj bohatý sprievodný program, napríklad v Liptovskom Mikuláši v Diere do sveta budú o 19. hodine premietať dokument FELVIDÉK – HORNÁ ZEM za účasti autorky Vladislavy Plančíkovej, v Žiline v ekocentre Lesopark je akcia spojená s cestovateľským festivalom, v Banskej Bystrici v Urban Spot sa budú konať prednášky o dobrovoľníctve aj o prírodných stavbách, workshopy, kde sa dá naučiť plstiť, vyrábať koberce, štrikovať či drôtikovať, v Lučenci v Divadle B. S. Timravy budú tvorivé dielne, v Poprade sa akcia koná v MC Bambino a deti teda majú po celý deň k dispozícii herňu, v Košiciach v Halmicaffe odznejú prednášky aj hudba naživo.

Zóna bez peňazí bude v 60 slovenských mestách. Zoznam miest nájdete na webe Projektu Život.

Kam za zábavou

29. novembra, sobota

  • Belá: Advent v kaštieli – adventný trh, živá hudba, ľudové remeslá, Mikuláš, detský kútik – výroba darčekov, špeciality, 13. h – 17. h
  • Bratislava: Podunajské vínne slávnosti v Starej tržnici, regionálne špeciality, ochutnávka, program aj pre deti, someliersky rýchlokurz, ľudová a cigánska muzika, od 13. h
  • Brezno: 526. Ondrejský jarmok
Potešte svojich blízkych a zájdite na Ondrejský... Foto: Mestský úrad Brezno
Ondrejsky jarmok, Brezno, Potešte svojich blízkych a zájdite na Ondrejský jarmok, ktorý sa už tradične koná na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne.
  • Kolárovo: Klobáskový festival a mikulášske prekvapenie v areáli vodného mlyna, od 10. h
  • Šamorín/Čilistov: vianočný trh v hoteli Kormorán, Mikuláš, detské programy, predajné stánky
  • Liptovský Mikuláš: festival pantomímy, záverečný deň, Dom kultúry
  • Topoľčianky: vianočné trhy na zámku, remeselníci, vianočné ozdoby, občerstvenie, rozsvietenie stromčeka, od 13. h
  • Trnava: vianočné trhy

30. novembra, nedeľa

  • Košice/Prešov: Mikulášske jazdy historickým vlakom
  • Košice: živý Betlehem pri Dolnej bráne a adventné tvorivé dielne o 16. h, otvorenie Rozprávkových Vianoc – hudobná a tanečná show o 17. h, IMMACULATA
  • Nitra: vianočné mestečko na Svätoplukovom nám., voňavé dobroty, program, večerníčky, vianočné vinše a koledy, čítanie rozprávok, hudobné želania, do 21. 12.
Vianočná atmosféra v Nitre. Foto: MÚ Nitra
nitra, vianoce, Vianočná atmosféra v Nitre.

Kam za zábavou ďalší týždeň

1. decembra, pondelok

  • Žilina: vianočné trhy

5. decembra, piatok

  • Kežmarok: Povesti spod Magury – program k 60. výročiu založenia folklórneho súboru Magura, aj 6. 12.
  • Košice: vianočné trhy na Hlavnej ul.
  • Trenčín: vianočný remeselný jarmok, do 23. 12.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Vianoce #víkend #darčeky #Projekt Život #Zóna bez peňazí