Vrátna dolina by mala byť prístupná od 20. decembra

Záchranné zabezpečovacie práce sa vo Vrátnej doline skončili, ale dopravu a ľudí do oblasti pustia až 20. decembra. Agentúru SITA o tom informoval Milan Laurenčík, starosta obce Terchová.

03.12.2014 15:35
Vrátna dolina, svahy Foto: ,
Vrátna dolina by mala byť sprístupnená pre návštevníkov 20. decembra.
debata

„Dovtedy by mali byť nainštalované aj zvodidlá, položený telefónny kábel a bude tam dovedená aj elektrina. V doline je síce silnoprúd, ale trafostanica na slaboprúd sa inštaluje v týchto dňoch, takže objekt vo Vrátnej je bez elektriny, neosvetlený. Bolo by to nebezpečné pre všetkých, ktorí by sa tam pohybovali,“ povedal. Od Vianoc by mala fungovať podľa neho aj lanovka na Chleb.

Obec zatiaľ nemá vyčíslenú presnú sumu, koľko stáli potrebné záchranárske a zabezpečovacie práce. „Práce, ktoré zabezpečovala obec, teda záchranné práce, sa šplhajú k hodnote 2,5 milióna eur,“ uviedol starosta. Podľa neho sa po letnej kalamite zachraňoval poškodený majetok a odstraňovali sutiny, ale zatiaľ sa žiadne práce na zabezpečení svahu nekonali.

„Požiadali sme o dotáciu Envirofond na projekt mapovania. Mali by sa spraviť ortofoto mapy. Ak sa nám to podarí, výsledkom by malo byť určenie možných rizík,“ uviedol s tým, že na základe toho by sa mali navrhnúť nejaké možnosti zabezpečenia. „Nedokážeme to však spraviť z rozpočtu obce, ani vyššieho územného celku,“ uviedol Laurenčík. Obec teraz čaká, či Envirofond schváli jej žiadosť. Malo by ísť približne o 30 000 eur.

Šéf Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo tvrdí, že Vrátna kalamitou neprišla ani o svoje čaro a ani o turistov. „Bol to obrovský nános bahna a kameňa, ktorý sa v relatívne rýchlom čase dal odstrániť,“ povedal s tým, že bežných turistov nahradila „zvedavostná“ turistika. „Pokles turistov síce bol veľký, ale nebol spôsobený kalamitou, ale počasím v lete. Zníženie počtu turistov však súvisí aj s tým, že žiadna slovenská vláda systematicky nerobila nejaké kroky, aby cestovný ruch normálne fungoval. Kým sa to nezmení, úbytky turistov budú pravidelné,“ zdôraznil.

Podľa Miča rozvoju turizmu by pomohlo v prvom rade rozpracovať agendu cestovného ruchu. „Okopírovať to, čo dobre funguje v susedných krajinách, aj keď niektoré veci treba prispôsobiť na naše pomery. To je napríklad otázka DPH alebo eurofondov. Dnes každé zariadenie je na hrane únosnosti. Sú radi, keď skončia rok tým, že nemajú žiadne dlhy. Peniaze na rozvoj dnes neprichádzajú do úvahy,“ povedal Mičo s tým, že je najvyšší čas niečo spraviť. „Veríme však, že aj počasie sa znormalizuje, pretože minuloročná zima a leto boli des,“ dodal.

Prívalová vlna vody, bahna a skál, ktorá sa 21. júla po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou Vrátnou dolinou, zničila koryto potoka Varínka, poškodila jedinú prístupovú cestu do doliny a kamením zasypala dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete.

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Vrátna dolina