Tip na víkend: Mikuláš príde aj na hrad Červený Kameň

Na stretnutie hneď s dvoma Mikulášmi pozýva v sobotu Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Červený Kameň. Na hrade týčiacom sa nad obcou Častá v okrese Pezinok možno absolvovať špeciálnu mikulášsku prehliadku so začiatkom o 10:00, 13:00 a 15:00.

06.12.2014 06:00
Cerveny Kamen,prehliadka,hrad,turistika Foto:
Zažite nevšedného Mikuláša na hrade Červený Kameň.
debata

Prehliadku spestrí „nevšedné stretnutie bývalého pána hradu, grófa Mikuláša Pálffyho s pravým Mikulášom, ktorý už niekoľko stoviek rokov roznáša darčeky miliónom detí po celom svete. Ako sa ukáže, Mikuláš nezaspal dobu a nie je mu cudzia ani najmodernejšia technika,“ avizuje Múzeum Červený Kameň. Popri šľachtických komnatách možno na hrade vidieť historickú lekáreň, vzácnu knižnicu či unikátne rozľahlé pivnice

Na stretnutie hneď s dvoma Mikulášmi pozýva v sobotu Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Červený Kameň. Na hrade týčiacom sa nad obcou Častá v okrese Pezinok možno absolvovať špeciálnu mikulášsku prehliadku so začiatkom o 10:00, 13:00 a 15:00. Prehliadku spestrí „nevšedné stretnutie bývalého pána hradu, grófa Mikuláša Pálffyho s pravým Mikulášom, ktorý už niekoľko stoviek rokov roznáša darčeky miliónom detí po celom svete. Ako sa ukáže, Mikuláš nezaspal dobu a nie je mu cudzia ani najmodernejšia technika,“ avizuje Múzeum Červený Kameň na svojej webstránke.

SNM – Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. Popri šľachtických komnatách možno na hrade vidieť historickú lekáreň, vzácnu knižnicu či unikátne rozľahlé pivnice.

Hrad sa volá Červený, pretože pôvodný kameň kopca – kvarcit, na ktorom ho postavili, má červenú farbu. Použili ho i na viacerých miestach na hrade. Zaujímavosťou hradného múzea je napríklad najväčší koberec s plochou 44,12 m2, čo je plocha priemerného dvojizbového bytu. Múzeum je otvorené počas celého roku, okrem 24., 25. a 26. decembra, 1. januára a pondelkov. Viac informácií o hrade Červený Kameň a ďalších múzeách patriacich pod Slovenské národné múzeum možno nájsť na webstránke Snm.sk.

Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná – vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň (nemecky Rothenstein, maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov.

Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť – bezpečný sklad tovarov, s ktorými obchodovali po celej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali. História múzea na hrade Červený Kameň sa začala písať po odchode posledného vlastníka do zahraničia. Karol Pálffy hrad opustil v marci 1945, keď pred príchodom Červenej armády odišiel do Rakúska. Od roku 1979 je Červený Kameň súčasťou Slovenského národného múzea a špecializuje sa na kultúru bývania šľachty.

Kam za zábavou

6. decembra, sobota

  • Bratislava: Mikulášska jazda parným rušňom Albatros s anjelom a čertom z Hlavnej stanice do Trenčína, Vianočné trhy, zľavnený vstup na prehliadku hradu, cena lístka vrátane mikulášskeho balíčka: deti 15 €, dospelí 20 €, odchod asi o 8. h, návrat z Trenčína o 15. h, viac informácií na stránke albatrosklub.sk
  • Bratislava: Mikuláš v SNG, tvorivé dielne pre deti a rodičov, Café Berlinka, 15. h
  • Častá/Červený Kameň: Mikuláš na hrade, inscenované prehliadky, 10. h – 15. h
  • Vranov nad Topľou: XIX. zimný jarmok
  • Košice: Mikuláš na Alpinke, mikulášske balíčky, premietanie rozprávok, odchody Detskej železnice o 10. h a 12. h
  • Košice: prehliadka Dómu sv. Alžbety so sprievodcom – interiér, v nedeľu exteriér, 9. h – 17. h zhruba v hodinových intervaloch
  • Pezinok: mikulášsky program pre deti na Radničnom nám., 17. h
  • Piešťany: Vianočné impresie, festival adventnej a vianočnej piesne, KSC Fontána, od 17. h
  • Stupava: Mikulášsky koncert, 17. h
  • Trenčín: stridžie dni na hrade – netradičné nočné prehliadky temným hradom a jeho podzemím v sprievode Lucií, bosoriek a strašidiel sa budú niesť v znamení tajomného príbehu z čias stredovekej justície v meste Trenčín, návštevníci sa dozvedia o tradičných zvykoch počas stridžích dní, vstupy od 17. h do 22. h, aj 13. 12.
  • Zvolen: vianočné námestie, Mikuláš odštartuje sériu podujatí

7. decembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: nedeľné tvorivé dielne – Thurzov dom – sviečky, 13. h – 17. h/Tihányiovský kaštieľ – anjel, 9. h – 12. h, 13. h – 17. h
  • Nitra: Luskáčik alebo Mikulášov dar – audiovizuálne divadlo, ohňostroj, rozžiarenie vianočného stromčeka, Svätoplukovo nám.
  • Prešov: Christmas in Europe – Vianoce v Európe, Hotelová akadémia hostí študentov z mnohých krajín sveta, do 13. 12.

Kam za zábavou ďalší týždeň

9. decembra, utorok

  • Bojnice: Vianoce a Traja králi na zámku, tradičná prehliadka vianočne vyzdobeným zámkom, do 6. 1. 2015

10. decembra, streda

  • Ružomberok: Vianočné zvyky a tradície, podujatie v Liptovskom múzeu

12. decembra, piatok

  • Banská Štiavnica: Štyavnycký vjanočný jarmok, tradičné výrobky,

občerstvenie, program

  • Liptovský Mikuláš: Vianoce v Liptove, program v Múzeu Čierny orol
  • Trenčín: Rozprávka Vianoc – charitatívny koncert, Posádkový klub, 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #hrad #Mikuláš #Slovenské národné múzeum