Na Luciu sa zlietajú strigy aj na Trenčianskom hrade

Bosorky majú najväčšiu moc počas stridžích dní. Stretávali sa na krížnych cestách, aby ľuďom všelijako škodili. Kto sa nebojí, nájde ich v sobotu 13. decembra na Luciu na Trenčianskom hrade.

12.12.2014 06:00
Trenčiansky hrad, Trenčín, Lucia, Foto:
Trenčiansky hrad na Luciu 13. decembra potemnie bosorkami. Dozviete sa aj niečo o magických tradíciách našich predkov.
debata

V sobotu 13. decembra Trenčiansky hrad potemnie. Éterická Lucia a nevľúdny kľučiar prevedú návštevníkov podzemím, kde stretnú bosorky a všakovaké strašidlá, až sa budú báť. Rodičia s mladšími ako desaťročnými deťmi by mali návštevu zvážiť.

Hostia však neostanú vydaní zlu celkom napospas, dozvedia sa, ako sa kedysi ľudia pred nečistými silami chránili a hneď pri vchode dostanú chlieb s masťou a cesnakom aj čaj s medom na zahriatie. V sobotný Stridží deň sú na Trenčianskom hrade pripravené špeciálne prehliadky od 17. do 22. hodiny.

„Nie je to len zábavné, ale aj náučné podujatie, kde sa návštevníci dozvedia o tradičných zvykoch, ktoré sprevádzali toto magické obdobie," hovorí Lucia Bulková, správkyňa hradu. Ako to už býva, strach má veľké oči, a tak sa tri morové epidémie, ktoré sa prehnali mestom, kládli za vinu čarodejniciam. Trenčianske bosorky sa vraj stretávali pri Váhu a príbeh jednej z nich, ktorú súdili aj upálili, sa dozviete pri prehliadke. Ďalšiu väznili priamo na hrade. Lebo tak ako v tieto dni tma preberá vládu nad svetlom, zlo môže prevládnuť nad dobrom.

Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.... Foto: Trenčianske múzeum Trenčín
trenčiansky hrad, lucia, sviečky, Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc. Zažite magickú noc 13. decembra na Trenčianskom hrade.

Stará formulka hovorí, že Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc. Málokto však už vie, že aj Mikuláš patril medzi stridžie dni, keď sa v ľudových predstavách nečisté sily dostávali k moci a bolo sa treba pred nimi chrániť. Stridžích dní bolo hneď niekoľko, spájali sa so zimným slnovratom a začínali sa už na Katarínu, potom na Ondreja a pokračovali na Barboru, na Mikuláša, na Luciu aj na Tomáša.

Na Luciu bol pred zavedením gregoriánskeho kalendára najkratší deň v roku – bolo najmenej denného svetla, a teda hrozba škodlivých síl bola extrémna. Preto v deň svätej Lucie nedovolili žiadnej cudzej žene vstúpiť do domu a špeciálne vyniesť mlieko, lebo verili, že vtedy prichádza pýtať mlieko striga, aby prostredníctvom neho poškodila krave. Preoblečené biele Lucie potom vymetali všetko zlé z kútov husím pierkom.

Tak ako dnes sa ľudia strašidiel trocha báli a trocha si z nich aj uťahovali. Aj Lucie po domoch všeličo vystrájali. Počastovali nedbalé gazdiné, ktoré si samy nevymetú pavučinu z kútov a ak ich niekde nechceli pustiť dnu, aby im nenarobili neporiadok, urobili niečo napriek – napríklad zvonka zatreli obloky vápnom. Chlapci napríklad gazdovi rozobrali voz a vyniesli na strechu, kde ho opäť zložili. Gazda potom musel kúpiť fľašu pálenky, aby mu dali všetko do poriadku. Nechceli nikomu poškodiť, len si trocha zažartovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Trenčiansky hrad #Lucia #tradície #bosorky #tipy na víkend