Tip na víkend: Vianoce na dedine zažijete v Martine

Vinše staré viac ako sto rokov, koledníkov s betlehemom, biele Lucie, ale aj Mikuláša s družinou stretnete túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Návštevníkom pripomenú bohaté zvyky, ktorými žili naši predkovia počas Vianoc.

13.12.2014 06:00
vianoce, mikuláš, anjel, múzeum slovenskej... Foto:
Zažite neobyčajnú atmosféru Vianoc v Múzeu slovenskej dediny v Martine 14. decembra od 10 - 16. hodiny.
debata

Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch v Martine je najväčšou expozíciou pod holým nebom, ktorá približuje tradičný spôsob života ľudí na Slovensku od polovice 19. storočia do polovice 20. storočia. Domy a ďalšie stavby z Oravy, Liptova, Kysúc či z Turca sa v nedeľu 14. decembra oblečú do vianočnej nálady.

„Slovenské ľudové zvyky a tradície sú veľmi bohaté a líšili sa nielen podľa regiónu, ale niekde aj od dediny k dedine," hovorí Katarína Očková z Múzea slovenskej dediny. Vianočné jedlá záviseli od vierovyznania – kým rímski katolíci mali štedrú večeru pôstnu, niekde sa jedla len kaša, evanjelici si mohli dopriať zabíjačku. Kde mali mlieka dosť, mali opekance s tvarohom, na úrodnejšom juhu ich zas posýpali makom. Ale tradičnú vianočku alebo štedrák mali na stole takmer všade a vianočné obdobie na Slovensku vždy sprevádzali koledníci a veselá i tajomná mágia.

Oboznámte sa s ľudovými zvykmi slovenských... Foto: Múzeum slovenskej dediny Martin
Martin, skanzen, Múzeum slovenskej dediny, zvyky, deti, Oboznámte sa s ľudovými zvykmi slovenských dedín v martinskom skanzene.

Program Vianoce na dedine sa v skanzene začína o desiatej a potrvá do 16. hodiny, folklórne súbory vystúpia o 10.30, 12.30 a 14.30. Po dedine budú chodiť koledníci s gajdami a s harmonikou, ale aj Mikuláš s anjelom a čertom, ktorí dobrým deťom za básničku či pesničku dajú odmenu. Lucie v bielych plachtách husacím pierkom vymetú zlo nielen z kútov domov, ale ometú aj návštevníkov, aby ich uchránili od všetkého zlého. Hostia uvidia tradičné pečenie oblátok a medovníkov a môžu si ich aj kúpiť domov na sviatočný stôl. Nebude chýbať ani ukážka výroby tradičných vianočných ozdôb zo slamy či z orechov a deti si môžu v tvorivej dielni samy vyrobiť napríklad vianočnú reťaz  zo šípok či slamenú holubičku na stromček.

„Veľmi vzácne sú vianočné pastorely – vinše, ktoré zozbieral miestny učiteľ z Chrenovca Gašpar Drozd v polovici 19. storočia a zachovali sa dodnes vo svojej pôvodnej podobe. Predvedie ich folklórny súbor Hájiček v sprievode heligónky a pastierskych trombít," hovorí Katarína Očková.

Kým vianočné vinše budú znieť v kostole, koledníci z folklórneho súboru Lysec po dedine predvedú koledovanie z Turca. Svoju šikovnosť ukážu aj tradiční remeselníci a komu sa niektorý výrobok zapáči, môže si ho kúpiť hoci ako vianočný darček. Občerstviť sa dá v tradičnej krčme z Oravskej Polhory. Ak sa chcete nadýchať Vianoc, návšteva martinského skanzenu počas tretej adventnej nedele je na to ako stvorená.

Skanzen bude otvorený aj počas zimnej sezóny

Kto sa podujatia Vianoce na dedine nezúčastní, nemusí zúfať. Múzeum slovenskej dediny svoje brány pre návštevníkov nezatvára.

Počas zimnej sezóny od 1. novembra 2014 do 30. apríla 2015 je areál skanzenu otvorený denne okrem pondelka a soboty od 10.00 do 14.30 h. Posledný vstup pre hostí je pol hodinu pred koncom otváracích hodín.

Otváracie hodiny nájdete na webových stránkach múzea Snm.sk alebo na Skanzenmartin.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Vianoce #tradície #Múzeum slovenskej dediny #skanzen