Nesnívajte, vycestujte za polárnou žiarou do Nórska

Vidieť polárnu žiaru je snom mnohých ľudí. Tí, ktorí sa rozhodnú za svojou túžbou vycestovať, mieria najmä na Island alebo do Nórska. Práve nórske mesto Tromsø priláka od septembra do apríla tisícky turistov ročne. Vyhľadávanou destináciou je úzky záliv fjordu Grotfjord so skalnatými brehmi, ktorý sa nachádza neďaleko mesta.

15.12.2014 06:00
polárna žiara, norsko, fjord, Foto:
Polárna žiara v nórskom zálive.
debata

Jeden z najkrajších fjordov na severe Európy ponúka ideálne podmienky na pozorovanie a fotenie polárnej žiary. Od 27. novembra do 15. januára sú v Nórsku polárne noci, keď slnko nad horizont nevychádza. Uprostred decembrových polárnych nocí svieti denné svetlo minimálne tri hodiny. Pozorovanie nádherných farieb a jasu polárnej žiary počas polárnych nocí, je však rovnako fascinujúce ako cez deň.

Tancujúce divadlo na oblohe

Čo je polárna žiara a ako vzniká? Fotograf Filip Kulisev vo svojej knihe Zoom 2/Príbehy fotografií vysvetľuje, že najčastejšie ju vídať v okolí severného a južného pólu. V tých oblastiach je najsilnejšie magnetické pole, ktoré priťahuje voľné elektróny, tzv. slnečný vietor. Polárna žiara sa na oblohe zjavuje ako svietiace pásy, oblúky a lúče, ktoré sa pohybujú vo výške 80 – 400 kilometrov.

Niektorí ľudia tento prírodný úkaz prirovnávajú k tancujúcemu svetlu. (Rozhovor s fotografom Filipom Kulisevom, ktorý od 12 – 23. decembra svoje fotografie vystavuje v bratislavskom obchodnom dome Aupark, si môžete prečítať na Pravda.sk)

Slnečný vietor vie naša planéta vizualizovať v... Foto: SHUTTERSTOCK
obloha, noc, vietor, žiara, slnko, stromy, les Slnečný vietor vie naša planéta vizualizovať v podobe polárnej žiary.

Za polárnou žiarou na člne aj autom

Vzhľadom na priaznivú polohu mesta Tromsø, je šanca uvidieť polárnu žiaru takmer vždy. Samozrejme, zaručené to nie je. V takom prípade ponúka toto mesto obklopené dych berúcou prírodou, dostatok možností na kultúrne vyžitie, množstvo atrakcií a príležitostí zabaviť sa. Toto najväčšie nórske planetárium, usporadúva viac ako 50 akcií pod hlavičkou „Polárna žiara“. Aktivity sú rozdelené na dva typy.

Prvý typ aktivít je akýmsi „lovom“ za polárnou žiarou. Spolu so sprievodcami hľadáte najlepšie miesto, odkiaľ by bola vidieť jasná obloha. Presúvate sa pri tom člnom, mini-busom, dodávkou či autom – v závislosti od výberu konkrétnej akcie. Keďže nájsť také miesto nemusí byť vždy jednoduché, je dobré, ak máte voľný večer a nikam sa neponáhľate.

Staňte sa súčasťou nórskej kultúry

Druhý typ aktivít je vhodný pre tých, ktorí by chceli zažiť niečo navyše. Záujemcovia sa vyberú na jedno tmavé miesto s dobrou viditeľnosťou a pekným výhľadom. Popri pozorovaní prírodného úkazu, však budú pre vás nachystaný zaujímavý program, vďaka ktorému môžete bližšie nazrieť do nórskej kultúry. Odporúča sa, aby ste si našli miesto na spanie mimo mestského svetelného smogu. Tým zvýšite šance na to, že budete svedkom očakávaného „svetielkujúceho divadla“.

Nemusíte sa báť, že pri pozorovaní prírodných úkazov v severských diaľkach zamrznete. Možno vás prekvapí fakt, že chladnejšia zima vás môže zastihnúť doma na Slovensku. Priemerná teplota sa totiž v Tromse v decembri pohybuje okolo –3 °C, v marci býva o stupeň viac. Relatívne miernu zimu má na svedomí teplý Golfský prúd, ktorý ovplyvňuje aj podnebie pobrežie západnej Európy, a to najmä na severe.

Let za polárny kruh

Problém nebudete mať ani s ubytovaním, v oblasti nájdete dostatok možností, kde zložiť hlavu na večer. Do mesta sa dostanete leteckou a autobusovou dopravou. Dobrý prístup zabezpečujú letecké spojenia z Osla, Londýna, Helsiniek a Štoklhomu, ktoré do Tromsa letia niekoľkokrát denne.

Lístky na atrakcie spojené s pozorovaním polárnej žiary, si môžete objednať na webovej stránke Visittromso.no alebo priamo v turistickom informačnom centre mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Nórsko #atrakcia #zima 2014 #polárna žiara