Spoznajte katakomby pod Sirotárskym kostolom v Žiline

Turististická informačná kancelária mesta Žilina pozýva „Vianočnú prehliadku podzemných priestorov“ tzv. katakomb pod Kostolom Obrátenia sv. Pavla Apoštola (Sirotárskym kostolom), ktorá sa uskutoční vo štvrtok 18. decembra 2014 o 16. a 17. hodine na Mariánskom námestí. Príďte a nazrite pod rúško tajomstiev podzemných priestorov Sirotárskeho kostola.

17.12.2014 06:00
Sirotársky kostol, Žilina Foto: ,
Sirotársky kostol je dominantou Mariánskeho námestia v centre Žiliny.
debata

Prehliadka poteší nielen dospelých, ale aj ich ratolesti. Pre deti je pripravená sladká odmena a tí najšikovnejší si odnesú aj darček. Na prehliadku je potrebné vopred sa prihlásiť v Turistickej informačnej kancelárií mesta Žilina, kontakty nájdete na webovej stránke Tikzilina.eu. Vstupné na prehliadku katakomb je 2 eurá, platí priamo u sprievodcu. Časť vstupného poputuje na obnovu kostola.

Tip: Pozrite si virtuálnu prehliadku kostola na webe mesta Žilina.

Ihlan namiesto cibule

Kostol obrátenia svätého Pavla je rímskokatolícky chrám, postavený v 18. storočí v barokovom architektonickom štýle. Tento jednoloďový kostol má dve 32 metrov vysoké veže, ktoré vás na prvý pohľad zaujmú netypickým ihlanovým zakončením. Pôvodne mali tvar cibule, príznačnej pre barokový sloh.

Kamenná socha sv. Pavla z Mníchova

Na priečelí chrámu sa od roku 1888 nachádza kamenná socha patróna svätého Pavla, ktorá pochádza z Mníchova. Interiér z polovice 18. storočia zdobí hlavný oltár sv. Pavla Apoštola s obrazom od akademického maliara Jozefa Božetecha Klemensa ((1817 – 1883). Autor diela bol tiež uznávaným sochárom, prírodovedcom a pedagógom.

Kostol stojí na pôvodnom mieste starších meštianskych domov. Pôvodne patril jezuitom, ale po zrušení rádu im bol odobraný. V súčasnosti ho spravujú kapucíni. Obyvatelia Žiliny ho zvyknú nazývať sirotársky.

Najkrajšia veža sprístupnená

Návštíviť Žilinu stojí za to aj pre Burianovu vežu, jednu z najkrajších dominánt mesta. Veža sa nachádza vedľa Katedrály Najsvätejšej Trojice na Katedrálnom námestí. Návštevníci si ju môžu pozrieť vždy v utorky a štvrtky so vstupmi o 10.00 (vstup vyhradený iba pre školy), o 14.00, 15.00 a 16.00 hod. Záujemcovia sa môžu prihlásiť v Turistickej informačnej kancelárií osobne, telefonicky alebo mailom.

Zdroj: TIK Žilina

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #pamiatky #kostoly #pozvánka #Žilinský kraj