Vlachovská Gubajka má aspoň päťsto rokov

Vianoce sú najmä tradícia a teplo domova. A práve také ich môžete zažiť v Prvý sviatok vianočný, 25. decembra vo Vlachove pri starej vianočnej hre pod holým nebom.

24.12.2014 06:00
vlachovska gubajka, valasi, tradície, Foto:
Gubajkári boli valasi oblečení v kožúškoch obrátených vlnou von – v gubách, na hlavách majú aj dnes vysoké klobúky zdobené stužkami a pozlátkou a v rukách pastierske kyjaky s hrkálkami a plieškami.
debata

Vlachovo je dedinka na Gemeri s deväťsto obyvateľmi, z ktorých asi štyridsať aktívne tancuje, spieva či hrá vo folklórnom súbore. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi tam miestni mládenci obnovili tradíciu starej vianočnej hry Gubajka, ktorá sa v dedine hrávala asi od polovice 15. storočia.

„Našiel som rukou písané záznamy člena dobrovoľného hasičského zboru pána Ďuranu, ktorý hrával aj ochotnícke divadlo, a medzi nimi bola Gubajka. Oprášili sme ju a dnes ju v novodobej histórii hrá už štvrtá generácia chlapcov," hovorí Juraj Kováč, učiteľ, bývalý starosta obce a zakladateľ folklórneho súboru Stromiš.

Vlachovská Gubajka je vianočná betlehemská hra o narodení Ježiša, ktorú priniesla valaská kultúra. Je vtipná aj vážna, vystupuje v nej sedem mužov – Fedor, Stacho, Bača, Kubo, Starší Valach, Mladší Valach, Starý, a dve paničky, ktoré však hrajú chlapci. Ženy totiž v minulosti koledovať nesmeli. S vinšmi chodili väčšinou chudobní pastieri a želali Dajžebože dobrý deň, šťastlivé sviatky vám vinšujem! Dievčatá zrolovali pokrovce a domáci pozvali koledníkov dnu, veď sa im v lete starali o dobytok.

Gubajkári boli teda valasi oblečení v kožúškoch obrátených vlnou von – v gubách, na hlavách majú aj dnes vysoké klobúky zdobené stužkami a pozlátkou a v rukách pastierske kyjaky s hrkálkami a plieškami. V minulosti chodievali od domu k domu a hrali malé vianočné divadielko. Za odmenu dostali slaninku, koláče i trúnok.

Dnes sa vlachovská Gubajka hráva pod holým nebom v strede dediny, v krásnej scenérii pod vysokou skalou, na ktorej stojí kríž. Už od obeda v Prvý sviatok vianočný gubajkári pozývajú na podvečerné predstavenie. Po dedine ho ohlasuje plieskanie bičom a trúby. Vianočné divadlo sa začne po zotmení, o 16. hodine.

Koná sa pri „šetierni“, čo je stará kováčska dielňa, a ako vraví Juraj Kováč, niekdajší „dedinský diskusný klub", kde sa chlapi schádzali a debatovali o politike. Vlachovská Gubajka trvá asi 25 minút a hoci už ľudia poznajú texty vinšov aj piesní naspamäť, vždy sa na vianočné predstavenie tešia. Každý rok má asi päťsto divákov. „Gubajka je chlapská hra, treba mať silu, vedieť hovoriť, tancovať, spievať aj mať zmysel pre humor a chlapci sú na to pyšní,“ dodáva Juraj Kováč.

Valasi, ktorí prišli na naše územie zo Sedmohradska, dnešného Rumunska, Ukrajiny a Poľska a usadili sa vo Vlachove, by sa za svojich potomkov hanbiť nemuseli. Ctia si tradície a majetok zveľaďujú, Vlachovo sa v roku 2005 stalo Dedinou roka a v súťaži európskych obcí sa umiestnilo tesne pod stupňom víťazov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #tradície #zima 2014 #ľudové tradície na Slovensku