Tip na víkend: Nazrite do vianočných chalúpok na Liptove

Liptovské múzeum v Ružomberku Vás 28. decembra srdečne pozýva na Vianočný program do Múzea Liptovskej dediny v Pribyline. Nechajte sa uniesť najkrajšími vianočnými zvykmi a tradíciami. Nazrite do vianočných chalúpok roľníkov a remeselníkov, ktorí sú pripravení na najkrajšie sviatky v roku.

27.12.2014 06:00
skanzen pribylina Foto: ,
Skanzen v Pribyline.
debata

Program začne o 11:00 hodine v rytierskej sále v kaštieli z Parížoviec. Deti aj gazdiné určite potešia ukážky pečenia tradičných vianočných oblátok či zdobenie medovníčkov. Tí, ktorí sú na pochybách v láske, si budú môcť vyskúšať ľúbostnú mágiu – čarovanie z vosku a varenie halušiek.

O 13:00 hodine vystúpi detský folklórny súbor Cindruška z Liptovského Hrádku. V priestoroch kaštieľa predvedú hru o sv. Dorote, zakoledujú pod oblokmi, a s betlehemskou hrou sa zastavia pri statickom drevenom Betleheme.

Návštevníkov čaká sladká odmena v podobne kysnutných koláčov. Organizátori podujatia si pre deti pripravili aj tvorivú dielňu, v ktorej si môžu vyrobiť tradičné vianočné ozdoby.

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline je vysunutou expozíciou Liptovského múzea v Ružomberku. Pozostáva zo stavieb zo zátopovej oblasti vodného diela Liptovská Mara a niektorých obcí horného a dolného Liptova. Návštevníkov môže zaujať objekt školy z Valaskej Dubovej či gotický Kostol Panny Márie z Liptovskej Mary, ktorý sa v skanzene vyníma.

Od 1. januára do 30. apríla bude múzeum otvorené od pondelka do nedele od 9. – 16. hodiny. Viac informácií nájdete na webovej stránke Liptovského mu­zea.

Kam za zábavou

27. decembra, sobota

  • Bojnice: Zázračné Vianoce na zámku,vyzdobené sály, ukážky stolovania a tradičné zvyky, do 6.1.
Zažite Zázračné Vianoce na Bojnickom zámku.... Foto: Andrej Barát, Pravda
Bojnice, zámok Zažite Zázračné Vianoce na Bojnickom zámku. (ilustračné foto)
  • Častá: Vianoce na hrade – Vianočná koleda, prehliadky vianočne vyzdobenej časti hradu Červený Kameň so sprievodným slovom o tradíciách spojených s Vianocami, príbeh na motívy Dickensovej Vianočnej koledy s duchom minulých, prítomných a budúcich Vianoc, do 30.12.
  • Trenčín: Vianoce v múzeu – vianočná výzdoba, stromček s dobovými ozdobami a s dobovými darčekmi, vynovená expozícia, Trenčianske múzeum – Župný dom, do 6.1.
  • Zázrivá: furmanské preteky koní, salaš Syrex Zázrivá, Rovná Hora, od 9. h
  • Žilina: vianočný darček – bezplatný preukaz do knižnice pre priateľa na jeden rok, Krajská knižnica, do 30.12., kníhobdarovávanie – Prines do knižnice 1 knihu a môžeš si zobrať inú

28. decembra, nedeľa

  • Terchová: Vianočný koncert Nebeskej muziky v Kostole sv. Cyrila a Metoda
  • Pribylina: Vianoce v Liptove, program v skanzene liptovskej dediny

31. decembra, streda

  • Bratislava: silvestrovský beh cez mosty od Ekonomickej univerzity, 10. h
  • Košice: detský Silvester – rozprávky, pesničky, kúzla, diskotéka, Historická radnica, Hlavná ul., od 10. h

1. januára 2015

  • Banská Bystrica: novoročný ohňostroj, nám. SNP, 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Liptov #Múzeum liptovskej dediny #tipy na víkend #zima 2014 #skanzen