Izraelskí turisti začínajú objavovať Slovensko

Ľuboš Grajcar je turistický delegát. Už tretí rok sa venuje izraelskej klientele. Jeho víziou bolo od začiatku prezentovať Slovensko ako atraktívnu turistickú destináciu.

28.12.2014 06:00
Nízke Tatry Foto:
Tatry sú nádherné v lete aj v zime. Očarili aj izraelských turistov, ktorí sem chodia za prírodou a dobrodružstvom.
debata

„Vždy som túžil po tom, aby cudzinci, ale i našinci zistili, že na Slovensku sa dá veľa vidieť,“ hovorí. V cestovnej kancelárii, kde pracuje, počet izraelských turistov stúpol oproti minulému roku o 40 %.

Heslo tejto izraelskej spoločnosti je „Príroda a dobrodružstvo“. Podľa toho zostavujú aj program na Slovensku. „V lete organizujeme offroadové túry. Niekoľko áut jazdí v kolóne, komunikujeme medzi sebou vysielačkami a objavujeme známe i menej známe lokality na Východnom a Strednom Slovensku.“ Zimný program sa odvíja závisí najmä od snehových podmienok. Prvá štvorčlenná skupina prišla do Tatier tento týždeň. Na programe mali snowrafting a snowtubing, čo sú obdoby letného raftingu. Momentálne v Tatrách chýba sneh, preto sa tomu musel prispôsobovať program. Namiesto na snežných skútrov si vyskúšali jazdu na štvorkolkách a lyžovačku v Poľsku.

Zloženie klientely je pestré. „Židia k nám prichádzajú nielen ako jednotlivci, ale aj ako skupiny. Niektorí hľadajú dobrodružstvo, iní chcú vidieť niečo nové a ďalší sem prichádzajú hľadať svoje korene. Sprevádzal som raz v Bardejove trojgeneračnú skupinku. Keď som počúval životný príbeh starého otca, mal som slzy v očiach. Napriek hrôzam vojny, ktoré prežil, radostne spomínal na život v meste.“ Židov na Slovensko láka exotika. Máme to, čo oni nemajú. V zime zasnežené hory, na jar dych vyrážajúce zlaté lány repky olejnej, v lete je všetko zelené a všade je veľa vody.

Ľuboš Grajcar robí to, čo ho napĺňa, aj keď to nie je jednoduchá práca. „Izraeliti sú nároční, častokrát sú nespokojní, lebo chcú mať všetko v špičkovej kvalite a rýchlejšie ako Američania. Zvyknem hovorievať, že kto v turistickom ruchu zvládne prácu s nimi, už zvládne všetko.“ Napriek tomu, ale dodáva: „Vedia byť veľmi veľkorysí a kvalitnú prácu ohodnotia dobrým prepitným. Z niektorých klientov sa stali moji priatelia a keď som bol v Tel Avive, ochotne ma pozvali k sebe domov. “

Slovensko zápasí o izraelských turistov najmä s krajinami ako Gruzínsko alebo Rumunsko. „Či budeme úspešnejší, závisí v prvom rade od nás, ako budeme ústretoví, úslužní a orientovaní na zákazníka. Poliaci sú v tomto ďaleko pred nami.“

Budúcnosť však vidí optimisticky a portfólio produktov by v novom roku chcel rozšíriť o vysokohorské a cyklistické zájazdy a postupom času expandovať na nové trhy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Slovensko #príroda #Tatry #turizmus #dobrodružstvo