Európske hl. mesto kultúry je Plzeň. Oslavy začínajú 17. januára

Európske hlavné mesto kultúry 2015 je Plzeň. Na víkend 16 – 18. januára si Plzeň nachystala bohatý program. Západočeská metropola sa slávnostne otvorí 17. januára v historickom centre pod šírym nebom rozozvučením zvonov v Katedrále sv. Bartolomeja. Oslavy sa budú niesť v znamení alegorických sprievodov, hudby či netradičnými prehliadkami mesta.

16.01.2015 15:00
Plzeň, Česko, kostol, európske mesto kultúry, Foto:
Septembrové oslavy na Námestí republiky v Plzni pri príležitosti získania titulu Európske mesto kultúry 2015.
debata

Návštevníci sa môžu tešiť aj na najväčší videomapping v Českej republike, ktorý ponorí celé námestie do krásnych obrazov. Niektorým možno stuhne krv v žilách, keď sa budú pozerať na chodca, ktorí po lane prejde ponad námestie. Veľkoleposť podujatia podčiarkne vystúpenie Plzenskej filharmónie. Na svoje si prídu aj tí, ktorí budú chcieť bližšie spoznať mesto. V sprievode odborníkov pôjdu po stopách plzenského piva, či architektonických skvostov.

Obrazy, hudba a umenie vo veľkolepom štýle

„Prial by som si, aby to bolo pre ľudí prekvapenie. Bude sa diať veľa vecí, v hlavnej roli je samotné mesto a nové zvony, javiskom sú domy a katedrála, kde sa bude všetko odohrávať. Súčasťou je aj videomapping, ktorý sa uskutoční na celej ploche námestia. Obrazy sú inšpirované mestom a krajinou na tému zvonov, plzenskej histórie, velikánov, sveta kultúry a sveta ľudí, ktorí patria k Plzni,“ uviedol Petr Forman, umelecký riaditeľ ceremónie.

Mesto očakáva 50 tisíc návštevníkov. Námestie republiky má kapacitu asi 15 tisíc ľudí. Tí, ktorí sa naň nezmestia, nemusia zúfať. Päť veľkoplošných obrazoviek poskytne priamy prenos, ktorí budú môcť sledovať z ulíc, okolitých sadov, alebo vo vysielaní Českej televízie z pohodlia domova.

16. január, piatok

Piatok popoludní bude otváraniu mesta predchádzať Susedské a architektonické prechádzky s netradičným výkladom. Záujemcovia sa vydajú napríklad po stopách plzenského piva, naprieč históriou po plzenských štvrtiach z Lochotína na Rudnú, na architektonickú prechádzku na plaváreň alebo sa dozvedia, ako sa Plzeň stala Európskym hlavným mestom kultúry. Večer bude patriť oslavám umenia v kultúrnom centre Papierni a vernisáži výstavy Na plzenskej palete v Dome hudby.

17. január, sobota

Nové zvony v Katedrále sv. Bartolomeja sa v sobotu rozozvučia prvýkrát. Slávnostný moment, nazvaný Symfónia zvonov, začne o 17:30. O 16. hodine sa na Námestí republiky zídu štyri sprievody symbolizujúce plzenské rieky, potom sa na celej ploche rozohraje strhujúce predstavenie, na ktorom sa zúčastní viac ako 150 českých a zahraničných hercov, akrobatov, hudobníkov a ďalších umelcov. Diváci okrem toho uvidia najväčší videomapping v Českej republike, ktorý oživí nielen katedrálu, ale aj domy okolo. Pre tých, ktorí sa na námestie nezmestia, sa bude projekcia pravidelne po 19. hodine opakovať.

O 18. hodine sa k plzenskému zvoneniu symbolicky pripoja tiež mnohé euópske mestá: Paríž, Štoklhom, Glasgow, Helsinki, Linec, Essen, Pecs, Marseille či Riga. V Českej republike sa súčasne rozoznejú kostolné zvony v Prahe, Hradci Kráľové, Českých Budejoviciach, Olomouci a v Ostrave. Zazvonia aj zvony v Košiciach. Po skončení hlavného programu sa môžu návštevníci zatancovať vo viacerých kultúrnych centrách Plzne, alebo si pozrieť prehliadky výstav, múzeí či sa započúvať do autorského čítania v knižnici. Pripravené budú aj ochutnávky českej a európskej kuchyne, ako aj ľadový bar sochára Františka Bálka.

18. január, nedeľa

V nedeľu popoludní sa môžu ľudia porozprávať v kaviarňach a kluboch so zaujímavými osobnosťami spojenými s Plzňou. Budú medzi nimi napr. Dan Bárta či Václav Chaloupek. Pripravené sú tiež ďalšie Susedské prechádzky mestom. Dozviete sa niečo o Rige, ktorá bola Európskym hlavným mestom kultúry vlani. Na záver sa uskutoční koncert skupiny Mandrage v Divadle pod Lampou.

Kompletný program nájdete na webovej stránke Európskeho hlavného mesta kultúry Plzen2015.cz.

Zaujímavosti o otváracom ceremoniáli

  • na vytvorenie 9 metrov vysokého ľadového baru sa spotrebovalo 30 kvádrov, z ktorých každý váži 125 kilogramov, a ďalších asi 40 kvádrov na ľadové sochy
  • chodec David Dimitri prejde na lane dlhom 240 metrov nad námestím, lano je v priemere hrubé asi 16,2 mm
  • do hlavného umeleckého programu sa zapojilo asi 150 akrobatov, artistov, hudobníkov a ďalších účinkujúcich z Českej republiky aj zo zahraničia
  • pre jeden zo sprievodov vyrobili študenti a pedagógovia SOU Plzeň celkom 66 lodí dlhých 2 metre, jednu loď vyrobila partnerská škola z Nemecka
  • videomapping bude premietať 11 projektorov na plochu okolo 5000 m2 vrátane katedrály, a domov okolo námestia, súčasťou bude aj niekoľkominútový archívny film o meste Plzeň
  • prípravy na ceremoniál sa začali pred dvomi rokmi, intenzívne práce na koordinácii trvali 11 mesiacov
  • odliatie a inštalácia štyroch nových zvonov v Katedrále sv. Bartolomeja stáli vyše 320 tisíc eur, boli financované z verejnej zbierky Zo srdca zvon, celkom vážia 13 ton

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Plzeň #Európske hlavné mesto kultúry