Tipy na zimné preteky, za ktorými sa oplatí vycestovať

Preteky psích záprahov v Čechách, lyžiarske a snowboardové preteky v Martinkách, bežecké preteky v Jasnej či Svetová zimná univerziáda na Štrbskom plese stoja za vašu pozornosť. Či už sa na podujatiách zúčastníte ako ako súťažiaci, alebo ako divák, určite sa kvôli netradičným zážitkom na zimných závodoch oplatí vycestovať. Spoznajte Orlické hory v Česku, či hornaté slovenské regióny, ktoré majú čo ponúknuť.

21.01.2015 07:00
zima, imunita, šport Foto:
Vycestujte za zimnými pretekmi do Česka či slovenských hornatých regiónov. /ilustračné foto/
debata (1)

21. – 25. január, preteky psích záprahov v Orlických horách

Šediváčkov long patrí k najdlhším pretekom psích záprahov v Českej republike a jednému z najťažších pretekov v Európe. Bol pomenovaný podľa sibírskeho huskyho Šediváka, ktorého po jeho úteku pred štartom prvého ročníka niekto zastrelil v blízkej dedine.

Preteky psích záprahov Šediváčkov long s dĺžkou... Foto: SHUTTERSTOCK
psy, záprahy, psie záprahy, prí záprah, preteky, Šediváčkov long, Orlické hory, Preteky psích záprahov Šediváčkov long s dĺžkou viac ako 200 km, patria medzi najnáročnejšie v Európe.

Extrémny etapový závod psích záprahov na 222 km po hrebeňoch Orlických hôr s jedným povinným bivakom (nocľahom na snehu) je zároveň Majstrovstvami Českej republiky v kategórii Long (dlhé trate). Závod sa tradične začína aj končí v osade Jedlová v obci Deštné v Orlických horách. Viac informácií nájdete na webe podujatia.

O 50 km dlhom pohorí Orlické hory, ktoré sa nachádzajú v Kráľovohradeckom kraji na severovýchode Česka, sa hovorí ako o jednom z najromantic­kejších hôr. V Orlických horách si vychutnáte pohľad na nedotknutú prírodu, aj dostatok príležitostí na zimné aktivity. Na svoje si prídu lyžiari, aj tí, ktorí lyžovaniu neholdujú. V lokalite je rozmanitá ponuka služieb. Ubytovať sa môžete v miestnych penziónoch či hoteloch, v okolí sa nachádzajú nové reštaurácie.

Skicentrum Deštné láka svojich návštevníkov nielen svojím lyžiarskym areálom a atraktívnym nočným lyžovaním. Na svoje si prídu aj milovníci freestyle lyžovania a snowboardu v snowparku, ktorý mnohí považujú za najlepší v Česku.

Lyžiarske strediská nájdete nielen v Deštnom, ale aj v Riečkach, Bukovej hore, či v menších lyžiarskych areáloch ako sú Šport areál v Českých Petroviciach, Dlouhoňovice, Ski areál Hartman alebo Čihalka v Olešnici v Orlických horách, ktoré nájdete už pri samotnej hranici s Poľskom. Skvele si zalyžujete aj v Ski areáli Peklák v Českej Třebovej. Ideálnou alternatívou je navyše miestny krytý bazén, zimný štadión s verejným korčuľovaním, dopravné múzeum alebo tunajší pivovar. Orlické hory sú tiež rajom bežkárov. Klenotom všetkých trás je jednoznačne hrebeňová část Jiráskove horské trasy.

V Riečkach sa budú konať od 22. – 25. januára medzinárodné preteky žiakov v slalome Skiinterkritérium. Posledný januárový deň bude v Deštnom venovaný Orlickému maratónu, ktorý je zameraný na bežecké lyžovanie a jeho súčasťou je aj 31. ročník série Tour de ski.

24. január, Sparťanské preteky v Jasnej

V piatok sa o desiatej začnú bežecké preteky s prekážkami. Každých 30 minút bude štartovať 250 pretekárov, ktorý budú musieť zdolať 5 km dlhú trasu s viac ako pätnástimi prekážkami rôzneho razenia. Zimný Spartan Sprint sa koná v rámci populárnej celosvetovej série Spartan Race.

Závod je čoraz obľúbenejší aj na Slovensku, a priťahuje viacerých zahraničných nadšencov športu, sa koná prvýkrát na svete aj v zime. Vychutnajte si jedinečnú atmosféru plnú adrenalínu, či už ako účastník pretekov alebo ako divák. Súťažiť môžu jednotlivci a družstvá. Pre deti sú prichystané špeciálne upravené trate. Registrovať sa dá aj v deň závodu. Upútavku si môžete pozrieť na webovej stránke súťaže.

Jasná Nízke Tatry patrí medzi obľúbené... Foto: SACR
Jasna, Nizke Tatry, zima, hory, lyziar, lyze, Jasná Nízke Tatry patrí medzi obľúbené lyžiarske strediská. V oblasti sa budú 24. 1. konať bežecké preteky Zimný Spartan Sprint.

Stredisko Jasná Nízke Tatry, ktorá sa nachádza v pohorí Nízke Tatry ponúka 46 km upravených tratí vhodných pre začiatočníkov, rodiny s deťmi aj pre pokročilých lyžiarov. Obľúbeným centrom pre zimné aktivity je kopec Chopok, ktorý na svojej severnej aj južnej strane ponúka dostatok možností na šport aj zábavu. V stredisku nájdete aj 12 freeridových zón a snowpark. Na svoje si prídu aj milovníci bežkovania na dvoch bežkárskych tratiach Chopok sever – v častiach Tri vody a Lúčky.

Momentálne je v prevádzke 28 zjazdoviek v dĺžke 30 kilometrov (aktualizované k 21. 1. 2015). Aktuálny stav zjazdoviek a prevádzku lanoviek si môžete overiť na Jasna.sk.

24. – 25. január, Lyžiarske a snowboardové preteky, Martinky

Víkend sa v regióne Turiec bude niesť v znamení lyžovania a snowboardovania. V lyžiarskom stredisku Martinky sa bude konať podujatie Turčianske zimné radovánky. V sobotu sa budú o deviatej hodine prezentovať účastníci lyžiarskych pretekov a v nedeľu sa budú konať snowboardové preteky.

Oba závody sú otvorené pre verejnosť, v kategóriách muži, ženy, juniori (13 – 18 r.) a deti (do 12 r.). Samotné preteky sa odštartujú o hodinu neskôr. Na víťazov čakajú ocenenia, a potešia sa aj tí, ktorí sa zapojili do tomboly. Okrem toho sú nachystané aj sprievodné podujatia.

Martinky pozývajú verejnojsť na lyžiarske a... Foto: SHUTTERSTOCK
freeride, snowboard, hory, Martinky pozývajú verejnojsť na lyžiarske a snowboardové preteky, ktoré sa budú konať cez víkend 24. a 25. januára. (ilustračné foto)

O desiatej a dvanástej hodine sa môžete vydať v sobotu na snežnicové prechádzky so sprievodcom, a v nedeľu v rovnakom čas so sprievodcom okúsite čaro skialpinizmu. Medzitým na vás čakajú demo jazdy inštruktorov či možnosť otestovať rôzny lyžiarsky výstroj.

Lyžiarske stredisko Winter Park Martinky sa nachádza v Malej Fatre v nadmorskej výške 1 150 – 1456 m n. m. Ponúka dvanásť upravených zjazdoviek a výhľad na prírodné horstvo či priamo na mesto Martin. Viac informácií o podujatí a miestnych zaujímavostiach nájdete na stránkach mesta Martin a regiónu Turiec.

24. január – 1. február, Svetová zimná univerziáda, Štrbské pleso/Osrblie

Svetová Zimná Univerziáda, ktorú organizuje Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU), je druhým najväčším športovým podujatím po zimných olympijských hrách. Organizuje sa každé dva roky v rôznych krajinách sveta. Dvadsiaty siedmy ročník sú hostiteľskými krajinami Španielsko a Slovensko.

Diváci budú môcť sledovať výkony športovcov v v bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach na Štrbskom Plese a v biatlone v Osrblí. Svetová zimná univerziáda sa na Slovensku bude konať od 24. januára do 1. februára 2015. Predpokladá sa, že sa na nej zúčastní takmer 800 športovcov s trénermi, servisnými pracovníkmi a ďalšími členmi výpravy.

Na Štrbskom plese v rámci Svetovej zimnej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
lyže, lyžovačka, lyžiari, Tatry, Štrbské Pleso, Na Štrbskom plese v rámci Svetovej zimnej univerziády, budú môcť diváci sledovať výkony športovcov v bežeckom lyžovaní či skokoch na lyžiach. /ilustračná foto/

Štrbské Pleso leží v západnej časti Vysokých Tatier a je jedným z centier Vysokých Tatier. Najvyššie položená tatranská osada Štrbské Pleso ponúka na južných svahoch Predného Soliska 9 km ľahkých a stredne ťažkých zjazdových tratí, ktoré s obľubou využívajú rodiny s deťmi a pokročilí lyžiari. Stredisko v nadmorskej výške 1400 – 1825 metrov zabezpečuje spolu s kvalitným zasnežovacím systémom vynikajúce lyžiarske podmienky so skvelými traťami na slalom, zjazd či bežecké lyžovanie. Aktuálny stav lanoviek a zjazdoviek nájdete na webovej stránke Vysokých Tatier.

Lokalita slúži aj ako dobrý východiskový bod do ďalších tatranských oblastí, vhodných na turistické výlety. Tatranskou električkou sa ľahko dostanete do Starého Smokovca či Tatranskej Lomnice. Aj v zime tu nájdete mnoho sprístupnených chodníkov, na menej dostupné miesta sa dostanete na snežniciach s horským vodcom. V Starom Smokovci nájdete pozemnú dráhu vedúcu na lyžiarske stredisko Hrebienok. Na výlet sa môžete vybrať na Spišský hrad, do Levoče, či do blízkeho Zakopaného v Poľsku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #beh #lyžovanie #Svetová zimná univerziáda #snowboard #psie záprahy