Krásne videoprojekcie oživili budovy. Pritiahli tisíce turistov

Video mapping je spôsob premietania z virtuálnych programov na reálne objekty. Keďže sa o ňom dosť hovorí, mohlo by sa zdať, že ide o súčasný trend. Táto metóda však bola prvýkrát použitá už v roku 1969 v Disneylande. Videoprojekcie na rôznych historických budovách za posledných päť rokov narastajú na popularite po celom svete. Pozrite si unikátne zábery z minuloročných projekcií z Česka, Španielska a Nórska.

22.01.2015 06:00
španielsko, katedrála, video, projekcia, show,... Foto:
Explózia farieb pri video mappingu na Katedrále La Sagrada Familia v Barcelone v rámci festivalu La merce v roku 2012.
debata

V Nórsku vedia rozžiariť pochmúrnu jeseň

Medzinárodný festival svetelnej show, ktorý sa koná v starom industriálnom prostredí Slemmestadodu od roku 2013, zožal úspech. Už ďalší rok sa prišlo pozrieť na projekciu približne 5 500 ľudí. Mesto sa nachádza približne 30 minút autom od hlavného mesta Osla. Festival nesie príznačný slogan „Rozžiarujeme tmavú jeseň“. Minuloročný video mapping bol skutočne nádherný. Posúďte sami.

Festival svetla továrne v Nórsku (2014)

Najväčšia rozlúčka s letom v Barcelone

Inovatívna zábavná obrazová show zvaná „Zázračný dom“ (La Casa Mágica) sa pravidelne koná počas najväčšieho pouličného festivalu festivalu La Merce počas piatich dní na sklonku septembra, ako rozlúčka s letom v Barcelone. Show, ktorá trvá približne 15 minút je medzi miestnymi aj návštevníkmi španielskej metropoly nesmierne obľúbená. V roku 2011 sa špeciálne efekty premietali na fasádu Barcelonskej radnice na Námestí sv. Jauma (Plaça de Sant Jaume).

Projekcia Zázračný dom v Barcelone

V Česku video mapping rozkvitá do plnej krásy

U Českej republike sa teší video mapping veľkej obľube. Mohli ho vidieť tisícky návštevníkov Prahy počas Signal festivalu na viacerých historických budovách na Staromestskom námestí a na Námestí mieru, vo vianočnom období v Brne na Námestí slodoby, na Eldemannovom a Petrášovom paláci v Olomouci.

Najväčšia projekcia sa konala nedávno, 17. januára v Plzni, pri príležitostí slávnostného ceremoniálu Európskeho hlavného mesta v Plzni. Záznam z ceremoniálu, o ktorom sme písali na Pravda.sk, môžete nájsť v online archíve Českej televízie.

Pozrite si video z jedinečnej projekcie v Kutnej hore. Nádherné obrazce na fasáde Chrámu sv. Barbory vás dostanú.

Videomapping na Chráme sv. Barbory v Kutnej hore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Španielsko #Nórsko #pamiatky #video #atrakcie