Tip na víkend: Zimný festival pre gurmánov

Máte chuť na niečo naozaj dobré v spoločnosti rodiny alebo svojich priateľov? Zimný festival jedla ponúka za prijateľné ceny pohostenie v niekoľkých desiatkach top reštaurácií po celom Slovensku.

24.01.2015 13:40
víno, jedlo, stolovanie Foto:
Zimný festival jedla ponúka gurmánsky zážitok z chutí slovenských regiónov. Festival trvá do 7. februára.
debata

Treska nemusí byť len šalát v tégliku podávaný s rožkom, ale môže mať podobu pochúťky zo sladkovodného raka s variáciami z jabĺčok, zeleru a kôpru. A verili by ste, že divá kačka sa môže chuťovo spojiť s pirohmi a s plnkou z údeného pstruha a so šípkovou omáčkou? Zimný festival jedla otvára dvere vybraných top reštaurácií na rôznych miestach Slovenska. Za prijateľné ceny od 10 do 23 eur na osobu ponúka základnú, dvojchodovú alebo trojchodovú degustáciu v jednej z takmer štyridsiatich reštaurácií.

Základná degustácia v cene 10 € obsahuje jedno jedlo a minerálku, prípadne džús. K dvojchodovému menu v cene 18 € v Bratislave a okolí a 16 € na iných miestach Slovenska je na výber aj pohár vínka alebo tretinkové pivo. Trojchodová degustácia stojí v Bratislave a okolí 23 €, inde 20 € na osobu a tiež obsahuje ponuku vína. Sú to nižšie ceny, ako by hostia zaplatili bežne, v niektorých prémiových reštauráciách je rozdiel asi 20 až 40 percent. Zimný festival jedla ponúka kvalitnú gastronómiu, ku ktorej okrem dobrého jedla patrí aj príjemná atmosféra a profesionálny personál.

Každá reštaurácia ponúka vo festivalovom menu jedlo, ktoré ju charakterizuje (naše ikonické jedlo), jedlo s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín (chute regiónov) a jedlo podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou (recepty našich mám). Ochutnať môže každý, kto si vopred cez internet zaplatí poukaz v danej reštaurácii a objedná termín.

Ikonickým jedlom môže byť grilovaný jeseter s mrkvou a omáčkou zo schránok kôrovcov, bravčové líčko s jesennou zeleninou, zajačie stehno špikované sušeným jelením stehnom na červenom víne…

Podľa starého receptu sa dá pripraviť vanilková brioška potieraná čokoládovým krémom, zdobená orechovým karamelom, pravé dunajské halászlé alebo mozaika kačacej a husacej pečene zapečená jablkovo-brusnicovým pyré, preliata portským. A regióny voňajú po paštétach, kačacine, jahňacine, ale aj po lokšiach či krémovom kozom syre.

Z Bratislavy a Košíc vyrážajú aj špeciálne Gurmán busy na jednodňový program, najbližšia južnoslovenská trasa je však už vypredaná a nasledujúca bratislavská takmer. Zážitok z dobrého jedla sa však dá spojiť s celovíkendovým oddychom, gurmánsky pobyt na jednu či dve noci stojí cca 100 €/osoba/noc) s raňajkami a trojchodovou večerou s festivalovým menu. Zimný festival jedla trvá do 7. februára.

Kam za zábavou

24. januára, sobota

  • Bratislava: Objavovanie obyčajného – tvorivé dielne pre rodiny s deťmi vo veku 6 – 12 rokov, Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác, 15. h
  • Martin: Turčianske zimné radovánky, lyžiarske preteky a zábavný program pre deti aj dospelých, 9. h – 15. h, aj 25. 1., snežnicové a v nedeľu skialpové prechádzky so sprievodcom – 10. h – 12. h
  • Liptovský Mikuláš: Zázračný svet – výstava hračiek, vzorka ľudových hračiek detí žijúcich na vidieku a obľúbené hračky „mestských detí" z prvej polovice 20. storočia, sériovo vyrobených drevených hračiek a hier, hity z éry plastov, Múzeum Janka Kráľa, denne okrem soboty, do 12. 4.
  • Vysoké Tatry: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, otvorený zadarmo, denne, minimálne do marca 2015

25. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: nedeľné tvorivé dielne v Thurzovom dome – vlčie maky, 13. h – 17. h, v Tihányiovskom kaštieli – šijeme si hračku, 9. h. – 12. h, 13. h. – 17. h
  • Košice: novoročný koncert Košická rozprávková cesta, vstup na vstupenky, Historická radnica, 18. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #jedlo #zážitok #tipy na víkend #regionálna kuchyňa