Vikingovia zavítajú do Škótska na najväčší ohnivý festival

Najväčší festival ohňa v Európe, oslava bohatého dedičstva Vikingov, sa koná v Lerwicku, hlavnom centre škótskych Shetlandských ostrovov. Up Helly Aa, to je festival v znamení unikátnych kostýmov, sprievodov s horiacimi fakľami, pálenie lode Vikingov a párty, ktoré pokračujú ešte dlho potom, ako zhasne posledný plameň.

27.01.2015 06:00
oheň, viking, Škótsko, Foto:
Na Up Helly Aa, tradičnom škótskom festivale ohňa, bude horieť loď Vikingov. Ilustračné foto.
debata

Shetlandy nie sú často skloňovanou časťou európskeho kontinentu. Viac ako stovka škótskych súostroví v Severnom mori je však dobre známa nielen Britom, ale aj Nórom. Shetlandské ostrovy sú často spájané s pôvodnou vlnou a poníkmi, ktoré nesú ich názov. Krajina s romantickými pobrežiami a severoatlantickým podnebím určite stojí za bližšie preskúmanie.

Keď odchádza staré, prichádza nové

Prvé stopy na ostrovoch údajne zanechali Nórovia už v 9. storočí. Pod Škótsko začali patriť až od roku 1469. Miešanie škandinávsko-škótskej kultúry však dnešnej generácii problém nerobí. Práve naopak. Svedčí o tom aj množstvo festivalov, ktoré sa v Škótsku konajú na počesť Vikingov. Najznámejším z nich je festival Up Helly Aa v Lerwicku, hlavnom stredisku Shetlandov.

Festival sa koná vždy v posledný januárový utorok, a trvá jeden deň a jednu noc. Tento rok dátum festivalu pripadol na 27. januára. Názov tradície „Up helly Aa“ by sa podľa škótskej etymológie mohol voľne preložiť ako „Blíži sa koniec Sviatkov všetkých svätých“.

Pobrežie v Lerwicku, centre Shetlandských... Foto: SHUTTERSTOCK
Shetland, Lerwick, Pobrežie v Lerwicku, centre Shetlandských ostrovov, ktoré obľubujú Briti aj ľudia zo škandinávskych krajín.

Vodca a jeho družina

Podujatie má korene v starej škótskej tradícii v Lerwicku, kedy v období Vianoc a Nového roka mládenci ťahali po uliciach sudy s horiacim dechtom na saniach ako znamenie, že sviatky sa končia a nastáva Nový rok. Neskôr decht vystriedali pochodne. Škandinávsky duch sa do osláv vniesol až koncom 19. storočia, keď sa prvýkrát zapálila galéra, úzka loď Vikingov. Hovorí sa jej tiež dračia loď.

V oslavách figuruje niekoľko rituálov a postáv. Hlavnou postavou, akýmsi vodcom festivalu je Guizer Jarl, ktorý každý rok nesie meno nejakej severskej legendy. Guizer Jarl má za sebou podpornú Družinu Jarla, ktorá pozostáva z množstva skupín, ktorým sa hovorí „muži v prevlekoch“ (po ang. guizers).

Ženy nie sú vítané

Byť vodcom festivalu alebo v jeho družine je pocta, a preto nie je určená pre každého. Guizer Jarl musí na voľbu čakať minimálne pätnásť rokov, a byť členom špeciálneho výboru. Pravidlá tiež hovoria, že do Družín Jarla, ktoré majú viac ako osemsto členov, sa nemôžu dostať žiadne ženy.

Každý rok sa postaví replika vikingskej lode, ktorá sa pri nočnom ceremoniáli zapáli. Stavba lode trvá približne štyri mesiace, no prípravy festivalu sa začínajú už rok vopred. O 19:30 zaznie výstrel rakety nad mestskou radnicou, ktorá dáva pokyn na prvé rozbehnutie sprievodu.

Horiaca loď

Sprievod s fakľami prenáša galéru po tmavých uliciach. Guizer Jarl stojí hrdo na čele lode. Každé družstvo si zvolí svoju vlastnú tému, ku ktorej zladí kostýmy. Témy bývajú rôzne, niektoré sa viažu k histórii, iné k aktuálnym udalostiam a ďalšie sa satiricky niečomu vysmievajú.

Keď všetky sprievody dorazia na určené miesto, postupne vytvoria okolo lode kruh a spievajú tradičnú pieseň s rovnomenným názvom festivalu, Up Helly Aa. Po tom, čo doznejú jej posledné tóny, Jarl opúšťa svoju loď. O chvíľu sa totiž galéra ocitne pod paľbou horiacich faklí búrlivého davu. Svedkom tohto aktu býva každý rok asi štyri tisíc ľudí.

Festival sa pýši tým, že ho nezastaví žiadne počasie. Konal sa počas sneženia, vo víchrici aj pri krupobití.

Zábava až do rána

Oslavy pokračujú v mestskej radnici a rôznych budovách, kde sa tancuje a zabáva do skorých ranných hodín. Každá družina zahrá predstavenie podľa vopred zvolenej témy. Mestské sály a budovy majú limitovanú kapacitu, a tak sa mnohé tancovačky presúvajú aj do súkromia. Našťastie, na druhý deň je štátny sviatok, a tak prehýrenú noc môžu statní „Vikingovia“ dospať.

Len pre vyvolených

Celého ceremoniálu, od začiatku do konca, sa môžu zúčastniť iba obyvatelia, ktorí majú minimálne päť rokov trvalý pobyt na Shetlandoch. Ostatní sa môžu pridať na večerné oslavy. Z bezpečnostných dôvodov je však vstup do horiacej zóny pre média aj verejnosť zakázaný.

Obyvatelia Lerwicku si tradíciu chránia. Svedčí o tom aj fakt, že sprievod môžu fotiť alebo kamerovať iba miestni. Už len dostať sa na festival, dá riadne zabrať. Vstupenky sú rýchlo vypredané, množstvo ľudí čaká na ne v poradovníku už od začiatku januára.

Tí, ktorí sa na festival nedostanú, nemusia zúfať. Televízia 60 NTV na webe Uphellyaa.com každý rok sprostredkúva živé online vysielanie od 14. do 19. hodiny. Archív fotografií festivalu si môžu pozrieť návštevníci Shetlandského mú­zea.

Zdroje: Visit.shetlan­d.org, Uphellyaa.org, Bugbog.com, TheGurdian.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #festival #oheň #Škótsko #viking #podujatie