Najstarší ľadový hotel je vo Švédsku. Oslavuje 25 rokov

Ľadový hotel ICEHOTEL je prvý a najväčší hotel postavený zo snehu a ľadu. Nachádza sa v Jukkasjärvi, v malej dedinke na severe Švédska. Oblasť obýva približne 1 100 ľudí a tisíc psov. Každú zimu si príde hotel pozrieť asi 50 tisíc návštevníkov, aby sa vzdialili od ruchu veľkomiest a našli pokoj. Z nich v hoteli prenocuje približne 35 tisíc. Do Škandinávie mnohí prichádzajú, aby na vlastné oči uvideli polárnu žiaru. V poslednej divokej prírode, 200 kilometrov od severného pólu, je dostatok možností na letné aj zimné aktivity.

28.01.2015 06:00
švédsko, hotel, ľad, Foto:
Najstarší ľadový hotel sa nachádza v Jukkasjärvi na severe Švédska. V roku 2015 oslavuje štvrťstoročnicu. Ilustračné foto.
debata

Hotel sa rozkladá na ploche 5 500 metrov štvorcových a je vybudovaný z tisíc ton ľadu rieky Torne. Tridsať tisíc ton tvorí zmes snehu a ľadu, ktorá udržuje stavebnú štruktúru pohromade. Na stavbe sa podieľa sto ľudí, polovica z nich sú umelci, ktorí vytvárajú dizajn určitých častí hotela. Približne rok trvá, kým hotel získa finálnu podobu.

Od marca do apríla sa päť tisíc ton ľadu dováža z rieky Torne a uchováva v mraziacom sklade počas jari a leta. Na kontúrach hotela sa pracuje od novembra do decembra, a celý hotel je sprístupnený od decembra do polovice apríla. V apríli sa všetko začína pomaly roztápať a vracia sa do rieky Torne.

Momentálne má hotel 61 chladných a 72 vyhrievaných izieb rôznych kategórií. Zatiaľ čo niektoré dávajú dôraz na luxus, iné viac na umelecké prevedenie. Možno sa pýtate, kto by chcel spať v izbe, kde bude v noci drkotať zubami. Nie je to však také dramatické ako sa zdá.

Nocľažníci majú k dispozícii spací vak, ktorí ich ochráni pred chladom do –25° C, avšak teplota v izbách nikdy neprekročí – 5 ° C. Izby v hoteloch nemajú dvere. Súkromie poskytuje len záves. Ráno hostí zobúdza personál s horúcim brusnicovým džúsom. Hotel na cestovateľskom portáli TripAdvisor ohodnotilo 814 ľudí, z toho 543 ho považuje za excelentný. Ľudia si v recenziách pochvaľujú najmä krásne prostredie a aktivity, ktoré hotel ponúka.

Psie záprahy pod vaším vedením

V zime si môžete zajazdiť na snežnom skútri tzv. snowmobile, otestovať svoje schopnosti na automobilovej škole šmyku, spoznať zasneženú krajinu z chrbta koňa či viesť vlastné psie záprahy pod dohľadom inštruktora. Remeselne zdatní si môžu vytesať vlastné dielo z ľadu. V lete sa turizmus sústreďuje na cyklistiku, rafting a rybolov.

Laponská kultúra zblízka

Hovorí sa, že keď prídete do Jukkasjärvi vo Švédsku, zároveň ste prišli k ľuďom Sámi. Sámi, u nás skôr známi výraz Laponci, žijú a hovoria vlastnou rečou, a majú vlastnú kultúru. Počas zimy ľadový hotel usporadúva niekoľko zážitkových programov, kde môžete do laponskej kultúry nahliadnuť bližšie, pretože vás ňou prevedú samotní Laponci.

V dedine nájdete aj starý Kostol Laponcov (Sámi church), ktorý pochádza z roku 1608, a je tak najstaršou sakrálnou pamiatkou Laponska. Táto kultúra je viditeľná aj v drevených domčekoch oproti kostolu, v ktorých materiály zo sobej srsti, starý drevený kolovrátok a sane, nie sú ničím výnimočným.

Najčistejšia rieka v Európe

V hoteli samozrejme nechýba ľadový bar. Tí, ktorí sa chcú majú chuť na domáce varené jedlo, môžu zájsť do neďalekej reštaurácie. Reštaurácia sídli v budove bývalej školy z 18. storočia a slúži tiež ako múzeum. Z historickej usadlosti je výhľad na rieku Torne. Ľadový bar od tvorcov ICEHOTEL-a, nájdete nielen v malej dedinke Jukkasjärvi, ale aj v metropolách ako sú Štoklhom a Londýn.

Rieka Torne sa považuje za najčistejšiu európsku rieku. Prechádza 520 kilometrovým úsekom. Rieka ľadovcového pôvodu vyteká z Torneträsk, jedného z najväčších švédskych laponských jazier, a ako jedna z posledných v Škandinávii a Európe sa nevyužíva na priemyselné účely.

Viac informácií o hoteli nájdete na webovej stránke Icehotel.com, a arktickú oblasť Jukkasjärvi, vám priblíži oficiálny turistický sprievodca Švédskom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Európa #Švédsko #zimná dovolenka #ľadový bar