Karneval v Benátkach spustí explóziu farieb a chutí 31. januára

Karneval v Benátkach, ktorý sa začína 31. januára, nesie v roku 2015 podtitul „Najchutnejší festival na svete!“. Zažite explóziu chutí, farieb a potešenia z dobrého jedla, vína a pohostinnosti. Umelecké vedenie nad festivalom prevzal známy taliansky režisér David Rampello, ktorý sa na jeho organizácii podieľal aj v minulosti.

30.01.2015 06:00
benátky, taliansko, maska, Foto:
Karneval v Benátkach sa začína 31. januára a potrvá do 17. februára. V roku 2015 sa bude niesť v znamení krásnych masiek, dobrého jedla a vína.
debata

Partnerom karnevalu je od minulého roku Expo Milano 2015. Ide o putovnú 184 dňovú výstavu na tému „Jedlo pre planétu, energia pre život“ , ktorá bude od 1. mája do 31. októbra, na milión metroch štvorcových, upozorňovať na problémy ako sú globálna výživa, výroba potravín a vymieranie kultúrnych tradícií. Karneval v Benátkach bude festivalovou verziou milánskeho projektu.

Karneval v Benátkach v roku 2014

Keď sa spojí umenie s gastronómiou

Benátky ponúkajú bohatý program, v ktorom nebude núdza o rôzne predstavenia a show spojené s gastronomickými delikatesami. Umelecká scéna sa zaplní literárnymi, hudobnými a divadelnými tradíciami z domáceho, ale aj medzinárodného prostredia.

Námestie San Marco, budova divadla Gran Teatro, sa na chvíľu premení na kulinársku prehliadku. Blízky vzťah Benátok k jedlu bude dokazovať divadelné javisko so špeciálnymi účinkujúcimi. V hlavnej úlohe sa predstavia trhy, obrovské bankety, a exotické špeciality naprieč Európou.

Námestie San Marco je hlavným dejiskom... Foto: SHUTTERSTOCK
benátky, san marco, turisti, taliansko, Námestie San Marco je hlavným dejiskom benátskeho karnevalu.

Od jedla ku kultúre nie je ďaleko

Vďaka spolupráci benátskeho karnevalu s múzeami a galériami, bude program festivalu návštevníkom odporúčať tematické kultúrne cesty, špeciálne premiéry, a aktuálne výstavy, ktoré sú venované hmotnej kultúre benátskej kuchyne. Grafickí sprievodcovia „po stopách jedla v Benátkach“ budú umiestnení aj na svätých miestach. Jedlo bude dominovať aj dramaturgii divadelných predstavení a komédií, rozprávkam pre deti, ktoré budú na hrane medzi fantáziou a realitou.

Najkrajšia maska festivalu

Ovocie, miska či rôzne recepty poslúžia ako inšpirácia pre tvorbu masiek, ktoré sú pre festival v Benátkach typické. Vyvrcholením umeleckej snahy bude vyhlásenie titulu Najkrajšia maska karnevalu.

Chuť na dobré jedlo či pohár vína bude na návštevníkov číhať v budovách, aj na uliciach. Najmä však na hlavnom dejisku festivalu, na Námestí San Marco.

Bližšie informácie o festivale nájdete na webovej stránke Carnevale.vene­zia.it.

Hlavný program festivalu

  • 31. január, sobota – prezentácia tradičného jedla a nápojov v populárnom Cannaregio distrikte, divadelné predstavenie s témou vody a pobrežia
  • 1. február, nedeľa – historický sprievod ozdobených člnov a gondol, v ktorých sa budú benátske dvojice hostiť benátskou kuchyňou, od sardiniek v sladkokyslej omáčke, cez cestoviny bigoli s cibuľou a ančovičkami až po sladké nadýchané lievance „fritole“ pozdĺž Ria v Cannaregio.
Gondoly, ktoré sú pre Benátky typické, vytvoria... Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, karneval, maska, Gondoly, ktoré sú pre Benátky typické, vytvoria romantickú atmosféru benátskeho karnevalu.
  • 7. február, sobota – otvorenie divadla Gran Teatro na Námestí San Marco navrhnuté dizajnérmi z Gran Teatro La Fenice – kde budú môcť diváci vidieť tradičné podujatia ako Festa delle Marie, historický sprievod dvanástich dievčat oblečených v renesančných kostýmoch
  • 8. február, nedeľa – Let anjela z Campanile di San Marco (prvé zo série tradičných umeleckých aktov, ktoré odkazujú na taliansku históriu), ohňostroje a fontány so sprievodnými hudobnými a tanečnými predstaveniami v Tese
  • 12. – 17. február – rôzne podujatia, módne prehliadky a párty na Námestí San Marco
  • 15. február, nedeľa – vyhodnotenie súťaže Najkrajšia maska karnevalu, Let orla z Campanile di San Marco a Let somára z veže Piazza Ferretto v Mestre na Arsenale Benátok, vyvrcholenie festivalu koncertmi živej hudby.

Veľké finále je Mardi Gras (deň pred Popolcovou stredou), kedy si karneval pripomenie slávu Svätého Marka, symbolu mesta, veľkým transparentom okrídleného leva na červenom pozadí, ktorý stvoril „nesmrteľnú krásu talianskej republiky“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky #festival karnevalových masiek #karneval