V Orlických horách si užijete romantiku aj zábavu na snehu

Päťdesiat kilometrov dlhé pohorie Orlické hory sa nachádza v Kráľovohradeckom kraji na severovýchode Česka. V Orlických horách si vychutnáte pohľad na nedotknutú prírodu a budete mať aj dostatok príležitostí na zimné aktivity. Na svoje si prídu romantici aj milovníci športu.

26.01.2015 06:00
orlické, hory, česko, Foto:
Orlické hory vás uchvátia nedotknutou prírodou.
debata

Lyžiarske strediská v Orlických horách nájdete v Deštnom, Riečkach, Bukovej hore či v menších lyžiarskych areáloch ako Šport areál v Českých Petroviciach, Dlouhoňovice, Ski areál Hartman alebo Čihalka v Olešnici v Orlických horách, ktoré nájdete už pri samotnej hranici s Poľskom.

Deštné láka na jedinečný snowpark

Skicentrum Deštné láka svojich návštevníkov nielen svojím lyžiarskym areálom a atraktívnym nočným lyžovaním. Na svoje si prídu aj milovníci freestyle lyžovania a snowboardu v snowparku, ktorý mnohí považujú za najlepší v Česku. K dispozícii je aj Yettiho ihrisko v lyžiarskej škole. Každý večer od 18:00 do 21:00 si môžete vychutnať nočné lyžovanie. Do strediska jazdí každú pol hodinu skibus.

Riečky majú trate pre každého

Ski centrum Riečky (Říčky) sa nachádza na juhovýchodnej strane vrchu Zakliaty v rozmedzí 740 – 992 metrov nad morom. Vďaka nadmorskej výške a modernému systému zasnežovania patrí medzi popredné české lyžiarske strediská. Milovníci zimných športov si stredisko obľúbili najmä pre jeho rozmanitosť.

Každá zo štyroch zjazdoviek rôznej náročnosti si nájde svojich stúpencov. Momentálne je zasnežovanie vypnuté, keďže všetky štyri trate hlásia perfektné podmienky – od 30 do 70 cm snehu (aktualizované ku dňu 25. 1. 2015). Vrch Zakliaty je zároveň východiskovým bodom bežkárov na celý hrebeň Orlických hôr.

V Českej Třebovej na lyže aj na korčule

Skvele si zalyžujete aj v Ski areáli Peklák v Českej Třebovej. Areál leží v nadmorskej výške 395 až 545 metrov. Má jedinú zjazdovku dlhú 800 metrov s prevýšením 150 metrov. Lyžiari ju vyhľadávajú najmä kvôli pokoju, ktorý im ponúka. Zo zjazdovky je krásny výhľad na celé mesto. Súčasťou strediska je aj snowpark s prekážkami. Momentálne je hlavná zjazdovka uzavretá, zasnežuje sa. Prístupná je iba malá zjazdovka s lyžiarskou školou (aktualizované ku dňu 25. 1. 2015).

Ak budete mať chuť sa uvoľniť, zaplávajte si v miestnom krytom bazéne. K dispozícii máte aj zimný štadión, kde sa môžete korčuľovať. V Českej Třebovej, ako aj v ďalších lokalitách Orlických hôr, si môžete vychutnať pivo priamo z miestneho pivovaru.

Múzeá, v ktorých sa nebudete nudiť

Milovníkov historických vozidiel určite osloví dopravné múzeum. Zaujímavé expozície a výstavy nájdete aj v iných častiach Orlických hôr, napr. v Múzeu zimných športov, turistiky a remesiel v Deštnom, Múzeum krajky vo Vamberku, najväčšie Múzeum remesiel v Letohrade či nezvyčajné Múzeum Orlických hôr v Rokytnici.

Posledne menované múzeum vás už na prvý pohľad upúta svojím zjavom. Presklenná jedenásťmetrová voliéra s trojposchodovým modelom biotopov v bývalej budove sýpok vás oboznámi s viac ako 50 druhmi živočíchov, ktoré sa v Orlických horách nachádzajú. Múzeum zaujme deti aj dospelých rôznymi interktívnymi výstavami, ktoré približujú prírodu a remeslá Orlických hôr.

Raj pre bežkárov

Orlické hory sú tiež rajom bežkárov. Klenotom všetkých trás je jednoznačne hrebeňová časť 30 km dlhej Jiráskovej horskej trasy. Na tejto obľúbenej turistickej trase sa vám naskytne krásny výhľad na lesy českých kotlín a poľského Klodska. Nádherné výhľady ponúkajú aj rozhľadne na Kramárovej chate na Suchom vrchu v južnej časti Orlických hôr či z Anenskej rozhľadne.

Určite sa zastavte v Kunštatskej kaplnke zo 17. storočia, ktorá je najvyššie položenou sakrálnou stavbou Orlických hôr (1 037 m n. m.). Obľúbeným východiskovým bodom aj cieľom bežkárov je Masarykova chata na Šerlichu.

V Orlických horách boli najťažšie preteky psích záprahov v Európe

Orlické hory hostili od 21. – 25. januára účastníkov pretekov psích záprahov. Štvoretapové extrémne preteky Šediváčkov long, v ktorých museli musheri (pretekári so psami) prekonať viac ako 200-kilometrovú trasu, si vyslúžili titul najdlhšie preteky psích záprahov v Českej republike a najťažšie v Európe.

Podujatie tradične odštartovali v osade Jedlová v obci Deštné, kde bol aj cieľ. Na štart sa postavilo 88 musherov s približne päťsto psami a 17 cyklistov. Medzi súťažiacimi boli tímy nielen z Česka, ale aj z Poľska, Maďarska, Dánska či Švajčiarska. Názov pretekov vznikol podľa sibírskeho huskyho Šediváka, ktorého po jeho úteku pred štartom prvého ročníka niekto zastrelil v blízkej dedine.

Posledný januárový deň bude v Deštnom venovaný Orlickému maratónu, ktorý je zameraný na bežecké lyžovanie a jeho súčasťou je aj 31. ročník série Tour de ski.

Viac informácií nájdete na webových stránkach regiónu Orlických hôr a na webe konkrétnych lyžiarskych stredísk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hory #lyžiarske strediská #zimná dovolenka