Tip na víkend: Fašiangy v Španej Doline

Fašiangy sú časom zábavy a hostín. Aj dnes môžete všelikde ochutnať tradičnú zabíjačku, nie všade však stretnete Turoňa, Smrtku či Babu. V Španej Doline v sobotu 31. januára oživia fašiangový čas podľa starých zvykov s typickými slovenskými fašiangovými maskami.

31.01.2015 06:00
Špania dolina, fašiangy, Foto:
Sobota 31. január sa bude Špania dolina niesť vo fašiangovej atmosfére.
debata

Kedysi ste na fašiangy stretli Turoňa, Babu alebo Doktora takmer v každej slovenskej dedine. Sú to tradičné pohanské masky, ktoré obveseľovali ľudí v čase oddychu a neskôr pred 40-dňovým pôstom. Na mnohých miestach z celej tradície však ostali len zabíjačky, a to je škoda.

V Španej Doline, kde žije viac chalupárov ako miestnych, si však povedali, že pekné zvyky zachovať treba. Túto sobotu sa domáci aj návštevníci môžu tešiť na ozajstné fašiangy, ako ich poznali naši predkovia.

Zabíjačka sa začína už od rána, ale od desiatej budú po domoch vinšovať masky v podaní folklórneho súboru Kýčera z Čierneho Balogu. Stretnete ich aj na ulici a Turoň, Baba či Smrtka vyzvŕtajú aj turistov. Okolo obeda už bude zabíjačka v Baníckej krčme hotová a hostia z nej môžu ochutnať. Popoludní sa potom môžu všetci vytancovať na fašiangovej zábave. Fašiangovú tradíciu sme obnovili pred rokom, chceli sme zachovať aj obchôdzky masiek po domoch, aj fašiangovú zábavu," hovorí Anna Šlauková z obecného úradu.

Fašiangy sú očakávaním jari a predstavujú starú pohanskú tradíciu s obradmi. Ľudia si želali dobrú úrodu v nastávajúcom roku a v období, keď príroda oddychovala, bol čas na zábavu. Masky poskytovali anonymitu, ľudia sa veselili nespútane a zábava bola miestami až lascívna, preto v maskách nebývali deti.

Najznámejšou fašiangovou maskou na Slovensku je Turoň – pratur, býk ako symbol zdravia, plodnosti a vitality. Musel vytancovať všetkých a jeho zvonce odplašili zlé sily. Neskôr sa pridala aj vidina nadchádzajúceho dlhého pôstu, a tak sa až do Popolcovej stredy hodovalo a zabávalo do sýtosti. Najveselšie bývalo tesne pred začiatkom pôstu, kým sa symbolicky pochovala basa a utíchla hudba. Aj dnešné maškarné bály a karnevaly majú korene v starých fašiangových zvykoch.

Anna Šlauková je zároveň zakladateľkou občianskeho združenia Zvyky a Tradície. V Španej Doline sa darí sa udržiavať čipkárstvo – pravidelne v lete organizujú týždňové turnusy typickej špaňodolinskej paličkovanej čipky. V zime už desiaty rok pripravujú tradičné Vianoce v Španej Doline, v minulom roku pripravili podujatie Slivkovú parádu na prezentáciu možných produktov z tradičnej domácej plodiny – slivky. A v pláne majú obnoviť aj ďalšie tradície.

Kam za zábavou

31. januára, sobota

  • Bratislava: Valašky a fokoše – výstava prezentujúca rôznorodé praktické využitie valašiek, vystavujú aj valašku Juraja Jánošíka, Galéria ÚĽUV, Obchodná ul., do 11. 4.
  • Bratislava: Ružinovská zabíjačka – ukážky tradičnej zabíjačky v Békešskej Čabe a v Nových Zámkoch, kultúrny program, areál hier Radosť Štrkovecké jazero, 10. h – 18. h
  • Čierny Balog: zimné jazdy Čiernohronskou električkou za polročné vysvedčenie, odchody do Vydrova o 11.30 h, 13.30 h a 16. h, smer Hronec – Čierny Balog 9.41 a 15.01 h
  • Hriňová: zimná furmanská súťaž ťažných koní
  • Liptovský Mikuláš: Dni originality – predajná výstava umenia, dizajnu a remesiel v Obchodno zábavnom centre RGB Liptov,  aj 1. 2.
  • Svätý Jur: Deň svätojurských pivníc – ochutnávky v 24 pivniciach, v cene vstupenky 25 € aj nákup vína v hodnote 12 €, 12. h – 20. h

1. februára, nedeľa

  • Banská Bystrica: vtáčie búdky, ich význam a výroba pre rôzne druhy vtákov, Tihányiovský kaštieľ v Radvani, 14. h, 14. 2. vešanie vyrobených búdok v parku

4. februára, streda

  • Bratislava: Priestor a radosť – otvorenie výstavy vzácnych sôch Budhu, thángk a rituálnych umeleckých predmetov priblíži Tibet, sídelná budova SNM Vajanského nábr., do 1. 3.
Vzácne sochy a kultúru Tibetu priblíži... Foto: Slovenské národné múzeum
buddhizmus, tibet, SNM, múzeum, Vzácne sochy a kultúru Tibetu priblíži Slovenské národné múzeum v Bratislave na výstave Priestor a radosť do 1. marca 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #masky #Banskobystrický samosprávny kraj #tradície #fašiangy #tipy na víkend