Zámok Peleš v Rumunsku má 160 komnát. Je ako z rozprávky

Zámok Peleš v Rumunsko je majstrovské dielo nemeckej, neo-renesančnej architektúry. Považuje sa za jeden z najzachovalejších a najkrajších zámkov v Európe. Stojí neďaleko horského strediska Sinaia na úbočí Karpát.

02.02.2015 06:00
hrad, Peleš, Rumunsko, Foto:
Peleš v Rumunsku patrí medzi najkrajšie hrady v Európe.
debata

Zámok Peleš sa nachádza medzi mestami Brašov a Bukurešť. Kráľ Karol I z nemeckého rodu Hohenzolerovcov ho nechal postaviť v rokoch 1875 – 1875 ako svoje letné sídlo. Stavba bola dokončená v roku 1914, keď Karol I. zomrel.

Rozprávkový zámok má 160 komnát a bohato vyrezávané vežičky, ktoré má na svedomí Karolova manželka Alžbeta. Alžbeta nechala hrad vyzdobiť na vtedajšie pomery veľmi nevšedne: obrazmi Rembrandta, benátskymi zrkadlami, renesančnými zbraňami, perzskými kobercami. Na nábytok použila ebenové a orechové drevo, kožu aj perleť. Inšpiráciu nachádzala najmä v nemeckých vzoroch.

Zámok obklopuje sedemposchodová sústava terás a anglické záhrady. Jeho miestností zdobia významné európske umelecké diela. Podielali sa nich umelci z Viedne, Mníchova, Berlína, Paríža či Norimbergu.

Návštevníkov rumunského pompézneho sídla určite upútajú aj krišťáľové lustre z Murano skla. Interiér obohacujú farebné nemecké okná. Na koncepte farebných skiel pracovalo štyridsať umelcov po dobu troch rokov.

Hrad vraj svojou krásou uchvátil aj rumunského diktátora Ceausescu. Ten si ho dokonca zvolil za súkromné sídlo. Do roku 1947 slúžil zámok ako vila kráľovskej rodiny Michala I. a dnes v ňom sídli múzeum. Každoročne ho navštívia stá tisíce turistov.

Peleš je vzdialený od Bukurešti asi 120 kilometrov. Od septembra do mája je pre verejnosť prístupný v stredu od 11. – 17. hodiny, a od štvrtka do nedele od 9. hodiny – 17. hodiny. Bližšie informácie aj virtuálnu prehliadku miestností zámku, nájdete na webovej stránke Národného múzea Peleš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Európa #pamiatky #Rumunsko