Vysoké Tatry: Ľadové sochy na Hrebienku prilákali 19-tisíc ľudí

Tretí ročník medzinárodných majstrovstiev v tesaní ľadových sôch na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, ktorý sa konal od 30. januára do 1. februára, prilákal 19-tisíc ľudí. Návštevníkov neodradila ani snehová kalamita. Od piatka do nedele si chodili na Hrebienok obzrieť sochy v ľadovom kráľovstve, ktoré vytvorili umelci z desiatich krajín sveta. Tie tam ostávajú aj po skončení súťaže Tatry Ice Master.

03.02.2015 06:05
VYSOKÉ TATRY: Tatranský ¾adový dóm Foto: ,
Sochy z majstrovstiev v tesaní ľadových sôch na Hrebienku ostávajú. Hrebienok láka aj na populárnu atrakciu Tatranský ľadový dóm (na fotografii).
debata

„Devätnásťtisíc návštevníkov počas troch dní podujatia nás veľmi príjemne prekvapilo. Vsadili sme na špičkové obsadenie a bolo to správne rozhodnutie. Tímy z Japonska, Malajzie či Thajska k nám merali síce dlhú cestu, ale oplatilo sa. Japonci získali v piatok a v sobotu druhé miesto. Tím z Malajzie sa umiestnil v nedeľu na treťom mieste a Thajčania si odniesli v nedeľu cenu sympatie divákov," povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Diela ľadových sochárov si môžu návštevníci Hrebienka pozrieť aj v ďalších týždňoch. „Treba veriť, že počasie bude k ľadovým sochám na Hrebienku prívetivé, aby ich mohli návštevníci Tatier obdivovať čo najdlhšie,“ dodala Maťašovská. Ľudia sa k nim dostanú zo Starého Smokovca pešo turistickým chodníkom alebo pozemnou lanovou dráhou.

Podujatie Tatry Ice Master predstavuje neoficiálne majstrovstvá sveta v tesaní ľadových sôch. Súťažiaci mali k dispozícii 47 ton ľadu a popasovali sa s tromi súťažnými zadaniami. „V piatok to boli Medvede, ktorých sa najlepšie zhostili tímy z Veľkej Británie, Japonska a Ruska. Tému Krajina odkiaľ pochádzam zase najlepšie zvládli podľa odbornej poroty tímy z Fínska, Japonska a Slovenska a tému Abstrakt – voľná tvorba ovládli Rusi a za nimi sochári z Veľkej Británie a Malajzie. Návštevníci mali tiež možnosť vybrať tých najlepších. V piatok a v sobotu si cenu sympatie odniesli Slováci a v nedeľu Thajčania,“ uviedla riaditeľka miestnej OOCR.

V nedeľnom finále maďarský umelec Zsolt M. Tóth spolu s umeleckým kováčom Vladom Eperiešim predviedol divákom atraktívnu ľadovú ohňovú show. Úspech u návštevníkov vzbudili aj ľadové atrakcie Manhattan či katedrála Notre Dame.

Fotogalériu z majstrovstiev si môžete pozrieť na facebookovej stránke Ľadové sochy – oficiálna stránka ICE ART.

Na Hrebienok za ľadovými sochami aj bazilikou

Návštevníci Vysokých Tatier sa môžu tešiť nielen na ľadové sochy, ale aj ľadovú baziliku, Tatranský dóm. Atrakcia bude prístupná do marca 2015. Prečítajte si viac v článku Tatranský dóm, najväčšia ľadová atrakcia, sa otvára 18. decembra na Pravda.sk.

Hrebienok ponúka v zime výborné lyžiarske podmienky, a na svoje si prídu aj deti so sánkami. Zo strediska totiž vedie 2,6 km dlhá sánkarská dráha. Nenechajte si ujsť nočnú sánkovačku, ktorú môžete zažiť každý utorok, piatok a sobotu od 19. – 21. hod.

Z Hrebienka turisti často začínajú túry do blízkych dolín. Ak ste náročnejší lyžiar, skúste zjazdovky Štrbského plesa alebo navštívte Tatranskú Lomnicu, do ktorých sa dostanete zo stanice Starý Smokovec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #turizmus #ľadová socha #Hrebienok #atrakcie