Klobúky Štefánika a Pop art zaujali státisíce návštevníkov múzeí

Dámy a páni, držte si klobúky, Pop art verzus street art a 1. svetová vojna sú témy, ktoré vlani najviac pritiahli ľudí do múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Spomedzi ôsmich zariadení malo tradične najväčšiu návštevnosť Ľubovnianske múzeum so skanzenom v Starej Ľubovni (145 681), nasleduje Šarišské múzeum v Bardejove (55 300) a Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach (54 481), na chvoste ostalo Krajské múzeum v Prešove s počtom 7 093 návštevníkov.

06.02.2015 15:00
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v... Foto: ,
Múzeum Moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach je jediným v Európe a po múzeu v Pittsburghu v USA druhým svojho druhu na svete.
debata

Jakub Ondrej z oddelenia marketingu v Ľubovnianskom múzeu pre agentúru SITA uviedol, že najviac hostí k nim prilákala expozícia pozoruhodných klobúkov a pokrývok hláv významných osobností našich dejín. Nosili ich prezidenti, panovníci, generál Milan R. Štefánik, vojaci a cirkevní predstavitelia. Boli na nej aj jedinečné pokrývky hláv z exotických krajín. Túto výstavu ponúkali od apríla do konca septembra. Ich múzeum okrem domácich hostí navštívili v hojnom počte aj turisti z Poľska, ČR, Ukrajiny, Litvy, Ruska. Najbližšie, 15. februára, pozývajú návštevníkov do skanzenu na podujatie Ej, fašiangy, fašiangy.

Výstava 1. svetová vojna do konca februára

Do Šarišského múzea v Bardejove prichádzajú návštevníci celoročne pozrieť si stálu expozíciu Slobodné kráľovské mesto Bardejov a do ich skanzenu – Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Obidve expozície navštívilo vlani po 17 tisíc ľudí. Riaditeľ múzea František Gutek uviedol, že v novembri minulého roka sprístupnili z vlastných zbierok výstavu 1. svetová vojna, ktorá potrvá do konca februára. Má veľmi dobrý ohlas. Časovo ju pripravili presne na výročie, keď vojnové operácie boli v tomto regióne. Do bardejovského múzea chodí najviac Poliakov, pribúdajú Česi a hostia z anglicky hovoriacich krajín.

O múzeum Andyho Warhola rastie záujem

Múzeum Moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach je jediným v Európe a po múzeu v Pittsburghu v USA druhým svojho druhu na svete. Za vlaňajšok sa môže pochváliť medziročným prírastkom návštevnosti o takmer 6 900 hostí, dobré čísla im zvyšujú vo veľkej miere cudzinci (80%). Riaditeľka zariadenia Valika Maďarová uviedla, že v priebehu roka tu bolo viacero medzinárodných projektov. Vyzdvihla výstavu Pop art verzus street art, na ktorej boli konfrontované diela kráľa pop-artu Andyho Warhola s dvoma svetovými street artovými umelcami – Banksy a Bambi. Dobrý ohlas mali výstavy Fera Liptáka, Márie „HULY“ Valenčíkovej, Jitky Kopejtkovej, Daniela Brogyányiho. Snažili sa reagovať na požiadavky verejnosti, tvorivé dielne zamerali na prezentáciu moderných trendov vo výtvarnom umení. Múzeum si pochvaľuje aj projekt Vlakom do múzeí a galérií, ktorý podporilo ministerstvo kultúry a „priviezol“ im do múzea nových hostí.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Prešovský samosprávny kraj #výstavy