Do pútnickeho mestečka Šaštín-Stráže prídu stovky zaľúbených

Viac ako tristo mladých ľudí zo všetkých kútov Slovenska príde koncom týždňa do pútnického mestečka Šaštín–Stráže na ôsmu Púť zaľúbených. Určená je pre tých, ktorí spolu chodia, sú zasnúbení alebo manželia.

10.02.2015 06:00
Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v... Foto:
Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach
debata (1)

V programe trojdňovej Púte zaľúbených, ktorá býva pravidelne vo valentínskom čase, sú od piatka do nedele sväté omše, koncerty, prednášky, divadlo, prehliadka Baziliky Sedembolestnej Panny Márie, ale aj svedectvá vybraných manželských párov. V nedeľu je v programe beseda s bratislavským pomocným biskupom Jozefom Haľkom, ktorý bude o 10:30 celebrovať aj záverečnú svätú omšu. Počet účastníkov púte je limitovaný na 336, zúčastniť sa na nej možno len po predchádzajúcej registrácii.

Na niektoré časti programu však budú mať prístup aj tí, ktorí sa neregistrovali. Bližšie informácie môžu návštevníci nájsť na webovej stránke Zalubeni.sk.

Vlastnú púť majú mamičky, motorkári aj hasiči

Bazilika v Šaštíne býva častým cieľom rôznych organizovaných pútí. Okrem zaľúbených majú svoju aj ľudia, ktorí sa sklamali v láske, tá býva v jesennom termíne. Vlastnú púť majú mamičky v požehnanom stave, motorkári, ale napríklad aj hasiči či rôzne profesie.

Minulý rok prišlo viac ako stotisíc pútnikov

K patrónke Slovenska v Šaštíne–Strážach každoročne putujú tisícky pútnikov. Počas minulého roka tu bolo oficiálne ohlásených 473 pútí, odslúžených vyše 1 100 svätých omší, z toho 292 pútnických. Podľa Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska patrónku si prišlo uctiť 134 355 zaregis­trovaných pútnikov. Skutočný počet pútí a pútnikov je však zrejme vyšší, pretože spracované čísla zahŕňajú iba zaregistrované púte a pútnické skupiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #Šaštín #Valentín #bazilika #púť