Aký saunový zážitok vám zabalíme?

Už to v saunovaní vyzerá ako v dobre zásobenom obchode.

26.02.2015 00:00
sauna, saunovanie, wellnes Foto:
Saunovanie je príjemným relaxom.
debata (6)

Hosť siahne do pomyselného regálu, plného saunových zážitkov, a ostane bezradný. Vybrať si dokáže len ten, kto je v tejto sfére doma. Inak potrebuje manuál alebo poradcu.

Villa Nečas v Žiline patrí medzi malé hotely. Napriek tomu si tam môže hosť „dať zabaliť“ uvoľnenie svalov, posilnenie imunitného systému, upokojenie mozgu a vyplavenie endorfínov vo fínskej, v parnej alebo bylinkovej saune.

Vo wellness trenčianskeho hotela Elizabeth k nim pridali aj rímsku saunu so suchým jemným teplom, ľahkou terapiou svetlom a vôňou esenciálnych olejov. Dokonca aj v neveľkom bratislavskom hoteli Danubia Gate už pripravujú priestory na saunovanie. Zdržalo ich rozhodovanie, aký typ by to vlastne mal byť.

"Podľa prieskumov medzi hosťami vyhráva fínska. Na druhej strane nechceme zabúdať na tých, ktorí si zo zdravotných dôvodov musia zvoliť infrasaunu. Ale technika sa, našťastie, rýchlo vyvíja a ponúka nám riešenie – tzv. saunárium, kde sa dá typ sauny meniť podľa potreby.“

Program na celý deň

Aby to však nebolo také jednoduché, typov sáun je ešte viac. V Aquaparku Senec, ktorý patrí v tomto smere medzi špičku slovenských wellness centier, ponúkajú klientom eukalyptovú parnú saunu, tzv. ruskú baňu, dve infrasauny, suchú saunu, soľnú saunu s použitím morskej soli, aromatickú parnú saunu s citrusovými esenciami a v bambusovej sa návštevník stane aj divákom saunového ceremoniálu.

"Všade máme nastavenú inú teplotu a inú vlhkosť, takže zo sáun vychádza hosť vždy s pocitom iného zážitku i účinku,“ hovorí o rozdieloch medzi saunami manažérka Sai wellness v Senci Jana Marenčáková. A to ešte nespomína ďalší wellness program – turecký kúpeľ hammam, ľadopád, zážitkové sprchy, Kneippov kúpeľ… „Vývoj saunového sveta uteká vpred míľovými krokmi.“

Povolená droga

Aj zo stále sa rozširujúcej ponuky vidno, že záujem o saunovanie vzrastá a že v trendoch „potenia sa“ naša malá krajina nezaostáva. „So zveličením by sme mohli povedať, že sauna je ako droga. Ak sa saunujete správne, vďaka blahodarnému dopingu pre organizmus sa stane tento druh relaxu závislosťou. Ide to ruka v ruke s celkovým trendom zdravého životného štýlu,“ Jana Marenčáková listuje v štatistike seneckej návštevnosti – tamojší klienti majú najradšej suchú saunu. Ide spravidla o „pokročilých“, ktorí si už trúfnu na vyššiu záťaž organizmu. Podľa pracovníkov Sai wellness je najtypickejším zákazníkom 45-ročný muž s náročným zamestnaním, ktorý sa tu môže dokonale zbaviť hlavu stresu, ale aj tridsiatnici – „ona a on“. Ženy majú najradšej tretí utorok v mesiaci – dámsky deň, vyhradený aj ženským témam, hosťom, ochutnávkam.

Na popularite rýchlo získava ruská baňa-banja – kombinovaná s pieckou ako vo fínskej saune, ale aj s parným generátorom. Teplota 70 ˚C a 40-percentná vlhkosť sú zárukou lepšieho dýchania aj možnosti dlhšieho pobytu v saune. „Na tradičné ruské metličkovanie používame vetvičky z brezy – vjenik,“ Marenčáková dodáva, že podľa lekárov pomáha telu v boji s astmou, chronickou bronchitídou, dnou, artritídou, problémami obličiek.

Od terapie k divadlu

Saunovanie je príjemná, ale občas aj nudná záležitosť. A tak nečudo, že saunári vymýšľali… Pred niekoľkými rokmi posunuli terapiu o stupeň vyššie – do skutočne zážitkovej sféry, obohatenej o saunové ceremoniály a rituály. Korene zážitkového saunovania siahajú do Nemecka. Na jeseň minulého roka ich tu ako jedni z prvých zaviedli v Aquaparku Senec.

"Naši saunoví majstri sa stále učia nové techniky. Ide najmä o mávanie uterákmi nad kameňmi, aby sa vonné esencie rozptýlili po celej miestnosti. Dnes sme už schopní každý deň ponúknuť nejaký ceremoniál – medový, borovicový, bambusový, škoricový, klinčekový či levanduľový a robievame aj saunové show,“ chváli sa riaditeľ Tomáš Huber a dodáva, že iné slovenské wellness s divadlom v saune nepozná. Seneckí „sauna masteri“ sa dokonca pred pár dňami zúčastnili aj na treťom ročníku Sauna fest v Kunětickej Hore – medzinárodnej súťažnej prehliadke saunových ceremoniálov v podaní 40 majstrov z trinástich krajín.

Akú saunu si vyberiete?

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kúpele, relax, sauna Ilustračné foto.

Fínska sauna – teplota spravidla dosahuje 70–80 ˚C a tretinovú až štvorpätinovú vlhkosť. Na roštoch pece ležia kamene, ktoré saunár občas polieva vodou. Tým je pocit tepla ešte väčší. Mimochodom, pôvodná fínska „savusauna“ bola čierna od antiseptických sadzí, ktoré z roštu odlietavali na všetky strany.

Infrasauna – namiesto pecí sa používajú infražiariče, ktoré dokážu ohriať miestnosť do 60 ˚C, pričom vlhkosť je 30–50 percent. Teplo preniká až tri centimetre pod pokožku, čím vyplavuje toxíny z tela, neprehrieva ho však. Je vhodná aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pri bolestiach svalov a kĺbov i pri prechladnutí.

Suchá sauna – tzv. švédska sa vyhrieva aj na teplotu nad 100 ˚C, ale bez použitia vody. Jej obľuba klesá kvôli záťaži na organizmus, predovšetkým na dýchanie. Je určená iba pre stopercentne zdravých ľudí, detoxikačný účinok je však mimoriadne silný.

Parná sauna – teplota býva len o niečo vyššia než teplota tela (ale dá sa zvýšiť až do 100 ˚C), takže prekrví pokožku, ale neprehreje telo. Vďaka takmer stopercentnej vlhkosti pomáha liečiť dýchacie cesty, ženy ju obľubujú aj kvôli dokonalému vyčisteniu pokožky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #wellness #relax #sauna