Bosorácky kraj hosťom učaruje

Aj Slovensko má svoje voskové figuríny, vlastný Tádž Mahal postavený z lásky k jednej žene aj domáce divoké motorky.

28.02.2015 06:00
vikend3 Foto: ,
V Bohuniciach nájdete aj voskové figuríny.
debata

Bohunice sú neveľká dedinka v okrese Ilava a aby si ju ľudia neplietli s inými Bohunicami, občas k svojmu názvu pridajú, že sú nad Váhom. Od Trenčína či Považskej Bystrice len niečo nad 20 kilometrov a z diaľnice len štyri a objavíte čerstvo vynovenú kúriu, ktorá kedysi patrila rodine Mednyanských a Riznerovcov. V nej sa nachádza Múzeum regiónu Bielych Karpát, ktoré pod svoju strechu nazhŕňalo čriepky z celého kraja.

Mužov pri prehliadke lákajú najmä motorky. „Vystavujeme všetkých šesť závodných typov Tatranov, ktoré sa vyrábali v Považskej Bystrici a jazdili na majstrovstvách sveta terénnych motocyklov,“ predstavuje zbierku Dana Vlčková, kurátorka múzea. Sú to unikáty, dnes sa len s námahou dá zo zachovaných kúskov pozbieraných na burzách poskladať celý model. Ženy zaujme secesný porcelán, dobová móda alebo sklárske výrobky z Lednických Rovní. No a deťom sa páčia vypchaté zvieratká či zbierka motýľov.

V Bohuniciach nájdete aj voskové figuríny. Foto: Pravda, Milan Kráľ
vikend4 V Bohuniciach nájdete aj voskové figuríny.

„Takmer ku každému predmetu sa viaže určitý príbeh. Napríklad unikátna forma na pečenie oblátok s motívom mačky môže dokladovať, prečo sa kraju pod Vršatcom hovorilo Bosoráky…,“ vraví kurátorka. Základ zbierkového fondu tvorí jej vlastná súkromná zbierka, iné predmety sú dlhodobo zapožičané.

Samotný romantický kaštieľ postavený v 19. storočí bol obklopený parkom s vodometom a ovocnou záhradou. Patril zemianskej rodine Mednyanských a keď poslednému z rodu Alojzovi Mednyanskému zomrela manželka aj s novorodeným synčekom, z lásky jej dal postaviť krásnu kryptu s kaplnkou, ktorú ako národnú kultúrnu pamiatku obnovujú.

Asi od 20. rokov minulého storočia kaštieľ patril rodine Riznerovcov a sestrou majiteľa bola slávna spisovateľka známa ako Ľudmila Podjavorinská. Napísala tam aj niektoré zo svojich diel a rada sa tu zdržiavala, aj kvôli svojej milovanej neteri. Ćeskoslovenská herečka Božena Riznerová – Obrová podporovaná v umeleckej kariére svojou rodinou má v múzeu svoju expozíciu aj voskovú figurínu v životnej veľkosti. „Keď v Miestnej akčnej skupine Vršatec vznikla myšlienka pripomenúť významné osobnosti regiónu, vzišla z nej zbierka voskových figurín Martina Hugolína Gavloviča, Vojtecha Zamarovského, Dušana Jurkoviča a ďalších,“ vysvetľuje kurátorka zbierok Dana Vlčková. Prečo sa práve v bohunickom kaštieli stretávala pražská bohéma a iné zaujímavosti sa dozviete pri návšteve kaštieľa vždy v stredu, vo štvrtok a v piatok od 8. do 16. hodiny a každú párnu nedeľu od 13. do 18. hodiny.

Kam za zábavou počas víkendu?

28. februára, sobota

  • Bratislava: zóna bez peňazí – prineste a odneste si veci, ktoré potešia, DK Dúbravka, 11. h – 17. h
  • Košice: prázdniny s umením v Múzeu Vojecha Lofflera, maľovanie, 10.30 h – 13.30 h, 14. h – 16.30 h, v nedeľu len poobede
  • Bratislava: jarné dielničky pre deti, Bibiana, do 12. 4.
  • Bratislava: výstava motoriek, OC Centrál
  • Martin: končí sa interaktívna výstava Merkur, Tulip Center
  • Mýto pod Ďumbierom: Boje o Nízke Tatry – ukážky oslobodzovacích bojov z roku 1945 k 70. výročiu oslobodenia obce, lúky pod penziónom Mýtnik, 11. h
  • Nitra: dve medzinárodné výstavy psov, Agrokomplex
  • Prešov: Mesiac na vandrovke – program pre deti v Hvezdárni a planetáriu, 11. h
  • Sládkovičovo: medzinárodný klobásový festival – súťaž, zabíjačkové špeciality, šišky, varené víno, program, 10. h
  • Trenčín: končí sa výstava historických detských kočíkov v OC Laugaricio
  • Viničné: 33. výstava vín, spoločenský dom, od 13. h
  • Zbojská: krňačkové preteky, 11. h

1. marca, nedeľa

  • Malinová: Súzvuky – vystúpenia spolkov karpatských Nemcov v rámci festivalo Zimné slávnosti Hornonitria, DK, 15. h

3. marca, utorok

  • Nitra: beh večernou Nitrou na 8 km, každý utorok o 19. h pri Depe, aj pre začiatočníkov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bohunice #voskové figuríny #rodina Riznerovcov