Milujete francúzske jedlo? Vaše kroky by mali smerovať pod Tatry

Do projektu Gout de France – Chuť Francúzska sa zapojilo celkovo pätnásť slovenských reštaurácií.

15.03.2015 07:00
slimáky, francúzska kuchyňa Foto:
Chcete ochutnať francúzsku kuchyňu?
debata (1)

Tisícpäťsto šéfkuchárov v 150 krajinách ponúkne 19. marca hosťom večeru inšpirovanú Francúzskom. Do projektu s názvom Gout de France – Chuť Francúzska sa zapojilo aj 15 šéfkuchárov slovenských reštaurácií. Jedlo inšpirované Francúzskom pripravia aj v Kežmarku či v Batizovciach. Myšlienka celosvetového francúzskeho večera vznikla v roku 1912, po viac ako storočí ju oživil minister zahraničných vecí a regionálneho rozvoja Laurent Fabius a známy šéfkuchár Alain Ducass. Samotný projekt bol dnes predstavený na tlačovej konferencii v hoteli Hviezdoslav v Kežmarku.

"Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzska dalo výzvu pre hotely a reštaurácie, ktoré disponujú špičkovou gastronómiou, a ktoré disponujú niečím, čo je pre hostí zaujímavé, či už ide o prvky zážitkovej gastronómie alebo v oblasti nápojovej kultúry. Cieľom je, aby sa jedlo a jeho servis stalo pre hosťa zážitkom,“ vysvetlila PR manažérka kežmarského hotela Hviezdoslav Maja Brezinová, ktorý získal svoje meno po jednom z najväčších slovenských spisovateľov. V čase svojho štúdia na kežmarskom lýceu býval v jednom z domov, ktoré dnes tvoria súčasť spomínaného hotela. Francúzske jedlo a vína v hoteli v daný deň ochutná viac ako šesťdesiatka ľudí. „Hlavnou úlohou projektu bolo spojiť tisíc šéfkuchárov z piatich kontinentov a spropagovať francúzsky turizmus ako kolísku gastronómie,“ uviedla Brezinová.

Slovensko sa s počtom zapojených reštaurácií do projektu umiestnilo na druhom mieste. Každá z nich musí päť percent z tržby z večere venovať miestnej neziskovej organizácii angažujúcej sa v ochrane zdravia a životného prostredia, ktorú si sama zvolí. Projekt má viacero pravidiel. „Snažil som sa skĺbiť čo najviac našich lokálnych surovín a dať to do francúzskeho štýlu. Musel som sa však držať aj pravidiel stanovených zo strany Francúzska. Menu musí pozostávať zo šiestich chodov, povinný je tiež syrový tanier a dezert s čokoládou,“ vysvetlil šéfkuchár z Hviezdoslava Stanislav Semaňák, ktorý bude francúzsku večeru v Kežmarku pripravovať. Podávať sa počas večera musia aj francúzske vína. „Bude tiež francúzsky spôsob stolovania, teda pri stole budú sedieť šiesti ľudia, ktorých budú obsluhovať šiesti čašníci,“ vysvetlil someliér kežmarského hotela Jaroslav Katrenič.

Francúzske jedlo UNESCO v roku 2010 zapísalo do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Propagovať ho vo svete chcel ešte začiatkom 20. storočia aj slávny francúzsky šéfkuchár Auguste Escoffier, ktorý pripravoval obľúbené zážitkové večere. Okrem reštaurácií sa 19. marca do projektu zapoja aj francúzske veľvyslanectvá v zahraničí, ktoré sa podieľajú na propagovaní podujatia a pripravia vlastnú večeru za prítomnosti veľvyslanca. V rovnaký večer sa bude veľká večera podávať aj vo Versailles vo Francúzsku za prítomnosti veľvyslancov, ktorí sú na misii v Paríži a iných osobností.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #kežmarok #francúzska kuchyňa