Špicbergy majú pred zatmením plné hotely

Nórske arktické súostrovie Špicbergy vyzvalo potenciálnych záujemcov o pozorovanie úplného zatmenia slnka, ktoré má byť v budúcom týždni, aby na ostrovy necestovali.

16.03.2015 12:00
slnko, Špicberg, Longyearbyen, hotel Foto:
Longyearbyen na Špicbergoch hlási plnú obsadenosť hotelov a starostka preto ľudí vyzýva, aby bez rezervácie hotela radšej na Špicbergy necestovali.
debata (1)

Hotely sú vraj už plné, v oblasti panuje mrazivé počasie a veľké nebezpečenstvo navyše predstavujú ľadové medvede.

Christin Kristoffersenová, starostka najväčšie osady na Špicbergoch Longyearbyenu, povedala, že súostrovie očakáva na zatmenie slnka 1 500 návštevníkov. Stálych obyvateľov je pritom asi 2 500. Ostrovy, ktoré inokedy ústretovo vítajú turistov, tak už dosiahli maximálny limit pre zaistenie bezpečnosti, dodala. „Bezpečnosť má prednosť, dokonca aj pred zatmením slnka. Musíme sa o ľudí postarať. V marci býva strašná zima, a navyše čelíme hrozbe ľadových medveďov,“ vysvetlila.

V roku 2011 usmrtil ľadový medveď na Špicbergoch mladého britského táborníka a štyroch ďalších zranil. V priemere ľudia na tomto severonórskom súostroví ročne zastrelia v sebaobrane tri ľadové medvede.

Úplné zatmenie slnka bude v piatok 20. marca pozorovateľné z pevniny iba na Špicbergoch a na Faerských ostrovoch. Čiastočné zatmenie slnka bude vidieť v severnej Afrike, Európe a severnej Ázii. Na Slovensku bude Mesiac zakrývať dve tretiny plochy slnečného kotúča.

Hotely na Špicbergoch a na Faerských ostrovoch vraj boli na túto udalosť zarezervované niekoľko rokov dopredu, aj keď na Faerských ostrovoch ešte zostávajú nejaká voľné miesta na prenocovanie napríklad v súkromných domoch. Meteorológovia predpovedajú na piatok polojasno, s teplotami na Špicbergoch mínus 17 stupňov Celzia a v metropole Faerských ostrovov Tórshavne plus tri stupne Celzia. Na Faerských ostrovoch, ktoré sú súčasťou Dánskeho kráľovstva s plnou vnútornou samosprávou, očakávajú 8 000 návštevníkov. Pre otužilých turistov otvoria na Faerských ostrovoch aj kempy, ktoré zvyčajne začínajú prevádzku až v máji. Ak by obloha v piatok nad severnou Európou zostala jasná, mohla by zatmenie slnka sprevádzať ešte polárna žiara.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Nórsko #Špicbergy