Jarná cena mesta láka cyklistov do Rimavskej Soboty

Premiérový ročník pretekov Jarná Cena mesta Rimavská Sobota je naplánovaný na prvú májovú nedeľu.

19.03.2015 07:00
cyklista, bicykel, šport Foto:
Cyklisti môžu zamieriť do Rimavskej Soboty.
debata

Desiatky cyklistov z rôznych kútov Slovenska očakávajú organizátori na pretekoch, ktoré v Rimavskosobotskom okrese odštartujú tohtoročnú sezónu. Premiérový ročník pretekov Jarná Cena mesta Rimavská Sobota je naplánovaný na prvú májovú nedeľu. Ako informoval technický riaditeľ pretekov Marek Urbančok, ide o podujatie, ktoré má nadviazať na úspešné jesenné preteky Teatro Okolo Malohontu. Ich jarná verzia tentokrát cyklistov prevedie južnou časťou regiónu. Opäť na nich čaká približne deväťdesiatki­lometrová tra­sa.

„Tieto cyklistické preteky majú za cieľ pokračovať v propagácii športu a cestnej cyklistiky v okrese, nadväzujúc na úspešne realizovaný projekt,“ povedal Urbančok. Ako spomenul, na rozdiel od jesennej trasy, ktorá cyklistov potrápila svojím prevýšením, trasa jarnej ceny mesta nie je tak náročná. Vedie z Rimavskej Soboty smerom na Pavlovce, cez Dubovec, Šimonovce, Petrovce, Hajnáčku, Fiľakovo, Buzitku a Husinú späť do mesta.

„Rovinatý charakter pretekov s niekoľkými krátkymi stúpaniami má podobu jarných klasík známych z profesionálneho cyklistického pelotónu. Nenáročný profil a dĺžka trate sú ušité presne na mieru amatérskym cyklistom ako ideálne otváracie preteky sezóny,“ priblížil technický riaditeľ pretekov. Cyklisti vyrazia na trať z Malohontskej ulice, ostrý štart ich čaká za mestom. „Takisto cieľ na Malohontskej ulici v centre mesta dáva priestor ako jeden z mála pretekov na Slovensku, prípadnému veľmi rýchlemu špurtu pelotónu, ktorý je obľúbený u divákov,“ avizuje technický riaditeľ.

Preteky sú určené pre všetkých priaznivcov tohto športu, súťažiť sa bude v mužských aj ženských kategóriách. Organizátori nezabudli ani na sprievodné podujatia, pripravené budú aj detské preteky v centre mesta.

Na minuloročných septembrových pretekoch sa zúčastnilo vyše 70 cyklistov, a to napriek intenzívnemu lejaku. Organizátori už vtedy prisľúbili začiatok novej športovej tradície, ktorá má pomôcť propagovať krásy regiónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklisti #Rimavská Sobota