Tip na Veľkú noc: Privítajte jar na hrade Beckov

Veľkonočné sviatky plné krásnych tradícií a veselej zábavy môžete prežiť na starobylom hrade Beckov.

03.04.2015 06:00
Beckov Foto:
V piatok a v sobotu budú deti súťažiť v rôznych veľkonočných "disciplínach".
debata

Na rodiny s deťmi čaká od Veľkého piatka až do Veľkonočného pondelka pestrý program plný hier, tvorivých dielní aj tradičných zvykov.

V krásnom prostredí starobylého hradu odo dneška až do konca Veľkej noci môžu návštevníci prežiť veselé sviatky s dobrou zábavou v programe nazvanom Vítanie jari. Medzi múrmi hradu si rozložia svoje stánky ľudoví remeselníci na tradičnom jarmoku a na všetky dni je pripravený pestrý program, vždy od 10. hodiny do 16.30.

V piatok a v sobotu budú deti súťažiť v rôznych veľkonočných „disciplínach“, ako je maľovanie vajíčok a pletenie korbáčov, tí najmenší vo vymaľovávaní obrázkov s veľkonočnou tematikou. V tvorivých dielňach sa po oba dni záujemcovia zoznámia s prácou ľudových remeselníkov a naučia sa zdobiť kraslice, perníčky aj pliesť korbáče. Doobeda aj poobede bude prebiehať súťaž v pletení korbáčov, kto prinesie alebo upletie najväčší korbáč, dostane sladkú odmenu!

Nedeľňajší program doobeda aj poobede spestria vystúpenia detského folklórneho súboru Selčianka, ktorý priblíži návštevníkom staré jarné tradície v pásme „Nové leto Morena“. V nedeľu aj v pondelok sa budú vajíčka maľovať aj hľadať v zákutiach hradu. Úspešní výtvarníci a hľadači pokladov dostanú sladkú odmenu a všetci návštevníci budú mať počas celého podujatia možnosť občerstvenia.

V pondelok sa malí, najmenší, ale aj tí, čo sa do detských čias radi vracajú, zabavia s Divadielkom pod Hríbikom a jeho bábkovým predstavením o 11. a 15. hodine.

Hrad Beckov láka aj na rytiersky turnaj. Foto: Záujmové združenie Hrad Beckov
beckov - rytiersky turnaj Hrad Beckov láka aj na rytiersky turnaj.

O hrad Beckov, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa stará záujmové združenie s rovnomenným názvom. V prvej etape celkovej rekonštrukcie hradu v rokoch 2010 až 2012 sa podarilo okrem sanácie poškodených hradieb a ďalších objektov vybudovať v areáli dolného nádvoria objekty pre expozície, pódium so zázemím pre účinkujúcich a sociálne zariadenia pre návštevníkov – vzniklo Muzeálne nádvorie. Postupne sa obnovuje aj architektonicky najzaujímavejšia časť horného hradu – Hradná kaplnka, aby sa v nej čoskoro mohli organizovať výstavy, obrady a kultúrne podujatia.

„Združenie aj prostredníctvom programov a podujatí získava finančné zdroje potrebné na prevádzku a údržbu hradu a na drobné rekonštrukčné práce. Snažíme sa o získanie zdrojov aj na obnovu ďalších objektov hradu,“ vysvetľuje Jozef Pamětický, člen správnej rady. Každou návštevou a zaplatením vstupného teda hosť prispieva k obnove čarovného hradu, ktorý bol kedysi kráľovským hradom a pýchou Považia. Zatiaľ sú organizátori odkázaní na dobré počasie, keďže programy sa dejú pod holým nebom, ale v budúcnosti združenie plánuje expozície a programy s prezentáciou kultúrneho bohatstva regiónu pre širokú verejnosť po celý rok.

Kam za zábavou

4. apríla, sobota
Bratislava: modely zo stavebnice Lego v Múzeu dopravy, 10. h – 17. h okrem pondelka, do 29. 4.
Betliar: kaštieľ – veľkonočné hľadanie sladkostí v parku, otvorené počas celých sviatkov, 9.30 h – 15.30 h
Bojnice: Veľkonočné prechádzky Bojnickým zámkom, otvorené na Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu 10. h – 16. h, na Veľkonočný pondelok 10. h – 15. h
Častá: Jarné slávnosti na hrade Červený kameň, stredoveké trhy, rytiersky turnaj, veľkonočné tradície, 9. h – 16. h, do 6. 4.
Modrý Kameň: Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, otvorené 9. h – 17. h, aj 5. 4. a 6. 4.
Mýto pod Ďumbierom: Veľkonočné radosti – remeselný trh, tradičná kuchyňa, súťaže a animácie
Pribylina: Sviatky jari v Múzeu liptovskej dediny, škola zdobenia vajíčok, pletenia korbáčov, košíkov, aranžovanie dekorácií, veľkonočné obradové pečivo, v nedeľu jarné zvyky v podaní FS Liptov,
Oravský hrad: prístupný 10. h – 15. h, do 7. 4.
Stupava: veľkonočný jarmok, v nedeľu Veľkonočná pátračka v kaštieľskom parku, od 14. h
Podolie: veľkonočná šibačka v Parku miniatúr, malé šibáky požičajú, hry a súťaže pre deti, 9. h – 17. h
Zuberec: Veľká noc v Múzeu oravskej dediny, remeslá, výraba kraslíc a korbáčov, 11. h – 15. h, do 6.4., v nedeľu folklórny program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Veľká noc #Beckov #šibačka