Kóšer hotely v Izraeli pred Pesachom kontrolujú rabíni: Nikde nesmie byť kvas

Izraelským hotelom s certifikátom kóšer, teda hotelom poskytujúcim služby v súlade so židovskou tradíciou, sa darí väčšinu roka veľmi dobre. V období sedemdňového sviatku Pesach však majú viac práce než ostatné. Ak si chcú udržať rabínske dobrozdanie o svojom statuse, musia sa rovnako ako veriaci Židia podrobiť tradícii, ktorá zakazuje podávať na stôl čokoľvek kvasené a mať to v dome, napísal denník Haarec.

05.04.2015 07:00
Pesach, sviatok nekvasených chlebov, židia,... Foto: ,
Umývanie nádob vo vriacej vode, aby sa zbavili omrviniek a mastnoty.
debata (14)

Židia sa počas Pesachu, teda sviatku nekvasených chlebov, riadia prikázaním zo starozákonnej knihy Exodus: Sedem dní budete jesť nekvasené chleby. Hneď v prvý deň odstránite zo svojich domov kvas. Každý, kto by od prvého do siedmeho dňa jedol niečo kysnuté, bude vyhnaný z Izraela, hovorí sa v nej.

Preto kóšer hotely nemôžu vo sviatočnom týždni podávať hosťom čokoľvek kvaseného. Tento zvyk pripomína Židom náhlenie, s ktorým Izraeliti opúšťali Egypt.

Z domov sa tak tiež musí odstrániť čokoľvek, čo je chamec, teda z kysnutého cesta – chlieb, cestoviny aj sušienky z pšenice, raže, jačmeňa alebo špaldy. Keďže aškenázski židia nejedia strukoviny ani ryžu, putujú preč aj tie.

Prípravy na sviatok sledujú inšpektori

Hotelieri musia spĺňať viacero podmienok rabinátu a mnohé sa na jediný týždeň Pesachu pripravujú niekoľko mesiacov. Najprv treba vyčistiť kuchyne do poslednej kvasenej omrvinky a upiecť maces – nekvasený chlieb. Tento rok sa to muselo stihnúť do 2. apríla, pretože sviatky trvajú od 3. do 11. apríla.

Všetky príbory, riad, rúry a pracovné dosky... Foto: Reuters, AMIR COHEN
Pesach, sviatok nekvasených chlebov, židia, kóšer, placky, maces, Izrael Všetky príbory, riad, rúry a pracovné dosky musia byť oškrabané a zbavené omrviniek a mastnoty.

Prípravy v hoteloch sledujú inšpektori rabinátu, ktorí sú zamestnancami hotelov na plný úväzok. Napríklad inšpektori v hoteloch v letovisku Ejlat mesačne zarobia v prepočte až 2 300 eur. Väčšie hotely zamestnajú počas sviatku aj viac inšpektorov, niektorí z nich si privedú celé príbuzenstvo a dostanú pre nich ubytovanie zadarmo.

Špeciálna armáda upratovačiek čistí hotely

Telavivský David Intercontinental s 555 izbami hostí denne niekoľko stoviek hostí. Pred sviatkom zamestná dodatočné upratovačky a nechá umyť svoje kuchyne, bitúnok aj reštaurácie a kluby. Všetky príbory, riad, rúry a pracovné dosky musia byť oškrabané a zbavené omrviniek a mastnoty. Najčastejšie sa všetko nahreje na vysokú teplotu a potom sa ponorí do vriacej vody.

Príprava macesu. Foto: Reuters, NIR ELIAS
Pesach, sviatok nekvasených chlebov, židia, kóšer, placky, maces, Izrael Príprava macesu.

Riad sa musí odstrániť tiež z izieb a kancelárií a počas Pesachu sa tam smie nosiť len riad na jedno použitie. Tieto pravidlá to sú až také zložité, že rabíni odporúčajú, aby si hotely najali expertov a nesnažili sa všetky požiadavky splniť samé.

V kóšer hoteloch sa používa dvojaká sada riadu, jedna na mliečne a druhá na mäsité pokrmy. Aby si hotelieri ušetrili problémy so zaistením nepoškvrnenosti svojich podnikov počas Pesachu, sú vybavení zvyčajne ďalšími dvoma sadami, ktoré neprišli nikdy do styku s kvaseným jedlom a ktoré sa používajú výhradne počas tohto sviatku.

Židia sa vynašli: dočasne všetko nevhodné „predajú“ nežidom

Ale nebolo by zákona, ktorý by sa nedal obísť. Ten židovský umožňuje predať chamec na dobu sviatku nežidom. Ak hotel spíše účet na svoj chamec a predá ho, potom si zachová certifikát kóšer, hoci sa v jeho priestoroch kvasené potraviny nachádzajú. Rozdiel je len v tom, že teraz už hotelu nepatria.

Príprava macesu. Foto: Reuters, BAZ RATNER
Pesach, sviatok nekvasených chlebov, židia, kóšer, placky, maces, Izrael Príprava macesu.

Mnoho rokov celému Izraelu „skupuje“ tento chamec Džabbár Husajn z dediny Abú Ghúš, akýsi štátny gój. Hotely, ktoré sa rozhodnú mu svoj chamec predať, vyplnia formulár a odovzdajú ho svojmu kóšer inšpektorovi. Deň pred začiatkom sviatku sa na rabináte koná ceremónia, pri ktorej sa chamec Husajnovi odovzdá.

Všetko, čo hotel nežidovi na sviatok odovzdá, sa musí uskladniť samostatne a označené ako chamec, aby s tým počas Pesachu nikto neprišiel do kontaktu.

Sviatočné menu sa starostlivo zostavuje mesiace

Hotely musia na sviatočný týždeň pripraviť úplne nový jedálniček. V jeruzalemskom hoteli Inbal ho začínajú vymýšľať tri mesiace vopred. Tento rok sa tam v ponuke objavila knedličková polievka, hovädzí sendvič a samozrejme nekvasený chlieb.

Čerstvo pripravený maces. Foto: Reuters, BAZ RATNER
Pesach, sviatok nekvasených chlebov, židia, kóšer, placky, maces, Izrael Čerstvo pripravený maces.

Kto v Izraeli v týchto dňoch nakupuje, vidí regály obalené igelitom. Obchody tak chránia zákazníkov pred pokušením potravín, ktoré nie sú kóšer. Obchodníci musia počnúc piatkom zablokovať predajné kódy všetkých potravín, ktoré nie je možné počas Pesachu konzumovať, a zaistia si tým, že sa tam nepredá nič kvaseného.

Zamestnanci majú zákaz nosiť si do práce desiaty s kvasenými potravinami a na policiach sa nesmie v susedstve ocitnúť kóšer a nekóšer tovar, aby nebol zákazník, ktorý nečíta nápisy, uvedený do omylu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #kvasinky #židia #hotely #kóšer obchod