Dereš, sokoliari, stredoveké menu? Netreba cestovať v čase, len do Čachtíc

Letnú turistickú sezónu na Čachtickom hrade otvoria v sobotu 11. apríla celodenným pestrým programom, v ktorom nebude chýbať postava legendárnej Alžbety Báthoryovej, ukážka bičovania na dereši, historický šerm a predvedú sa tiež sokoliari.

06.04.2015 07:00
Čachtický hrad, Čachtice, Alžbeta Báthoryová Foto:
Hrad krvavej grófky Alžbety Báthoryovej označili britskí novinári za výnimočný turistický projekt.
debata

Beseda priblíži výsledky archeologických výskumov na hrade a vyhladnutých návštevníkov občerství stredoveká kuchyňa. Dobrú náladu vytvorí hudba kapely Vrbovské vŕby a ďalšie atrakcie.

Čachtický hrad, opradený legendami o krvavej grófke Báthoryčke, otvorili pre verejnosť po dvojročnej rekonštrukcii vlani v júni. Obec dovtedy investovala približne 1,2 milióna eur do statického zabezpečenia hradných múrov, ich dobudovania a do obnovy viacerých objektov.

Nanovo boli vymurované aj viaceré klenby, na nádvorí bola postavená nová hospodárska budova. Britské združenie cestovateľských novinárov (British Guild of Travel Writers) udelilo koncom minulého roku Čachtickému hradu a obci Čachtice mimoriadnu cenu.

Túto lokalitu v Trenčianskom kraji označili britskí novinári za výnimočný turistický projekt, ktorý odporúčajú navštíviť.

Prvá písomná zmienka o Čachtickom hrade je z roku 1276, kedy patril medzi kráľovské pohraničné pevnosti. Vlastnil ho Matúš Čák Trenčiansky, potom Stiborovci a ďalší majitelia.

V roku 1602 ho dostal do trvalého vlastníctva František Nádasdy. Po ňom zdedila hrad jeho vdova Alžbeta Báthoryová, ktorá svojimi zločinmi Čachtice dostala do povedomia široko-ďaleko. Po vyšetrení vraždenia mladých dievčat palatínom Jurajom Thurzom ju Bytčiansky súd v roku 1611 odsúdil na doživotné väzenie na Čachtickom hrade, kde v roku 1614 aj zomrela.

V súčasnosti hrad patrí obci Čachtice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Báthoryová #Čachtický hrad