Tip na víkend: V sobotu bude Prvý parný deň

V Bratislave bude túto v sobotu Prvý parný deň. V Železničnom múzeu bude fučať lokomotíva po zabudnutých tratiach a komu bude horúco, osvieži sa jazdou na drezine.

10.04.2015 06:00
vlak, parná lokomotíva, historický vlak, rušeň, Foto:
Stovku historických vozidiel udržiavajú v prevádzkyschopnom stave v Bratislave, vo Vrútkach, v Púchove, vo Zvolene, v Prievidzi, Tisovci, Poprade a v Haniske pri Košiciach.
debata

Železničná stanica Bratislava-Východ je najväčšia v meste, ale trocha zastrčená medzi Račou a Vajnormi. V areáli starého depa sa nachádza mladé Železničné múzeum, v ktorom môžete obdivovať parné rušne, súpravy nákladného aj osobného vlaku z rokov 1884 – 1935, či pancierový vozeň z čias 2. svetovej vojny.

V sobotu 11. apríla stanica z čias Rakúsko-Uhorska ožije, organizátori v Prvý parný deň očakávajú stovky návštevníkov. Podľa Michala Tunegu zo Železničného múzea najatraktívnejšie budú samotné jazdy parným vlakom, ktorý potiahne vozne z 20. a 30. rokov minulého storočia.

Vyráža z hlavnej stanice o 10.25 a trasa povedie do Lamača a späť, o 11.05 parný vlak odchádza z hlavnej stanice do stanice Nové Mesto, odtiaľ do Petržalky a napokon do Železničného múzea. Od 13. hodiny až do konca podujatia o 18. hodine bude parný rušeň premávať v areáli múzea.

Unikátne budú aj jazdy motorákom po bratislavských spojkách, keď sa cestujúci dostane na miesta, kadiaľ bežne vlaky nepremávajú. „Napríklad na spojku tratí Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Trnava, na odbočke Močiar. Alebo cesta po Modrom moste medzi Vinohradmi a Račou ponúka krásny výhľad na Krasňany, Raču aj na celý areál múzea,“ pozýva Michal Tunega. Jazda po bratislavských spojkách sa začína o 13.55 hodine z múzea a potrvá hodinu.

Najatraktívnejšie budú samotné jazdy parným... Foto: ŽELEZNICE SR/ŽELEZNIČNÉ MÚZEUM
lokomotíva, parný rušeň, vlak, historické vlaky, Najatraktívnejšie budú samotné jazdy parným vlakom, ktorý potiahne vozne z 20. a 30. rokov minulého storočia.

Popoludní od 14.30 bude motorák „dvašesťdvojka“ fičať kyvadlovo medzi múzeom a hlavnou stanicou, posledný návrat do mesta je o pol šiestej. Za cestovanie sa platí od 1,50 € do 3 € na osobu, podľa typu jazdy.

Po celý deň od 11. do 18. hodiny sa deti môžu povoziť na drezinách, prezrieť si múzeum so sprievodcom alebo zahrať sa v detskom kútiku. Samozrejme, s hračkami, ktoré súvisia so železnicou. Menším sú k dispozícii drevené vláčiky, väčší si môžu do foriem odliať štítok historického vlaku a vziať si tak kúsok železnice domov na pamiatku. Na svoje si vraj prídu všetky generácie.

Železničné múzeum je pre verejnosť otvorené od roku 2008, ale železniční nadšenci sa v tomto starom, no zachovanom parnom rušňovom depe z konca 19. storočia stretávali už na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia. Od roku 2005 sa tam každý rok konajú populárne celoslovenské zrazy historických železničných vozidiel, 13. a 14. júna sa priaznivci železničnej nostalgie tešia už na ich 17. ročník. V areáli je okrem „plechovej nádhery“ v podobe historických strojov viacero dobových stavieb, je chránenou pamiatkovou zónou.

Parná prevádzka sa na Slovensku definitívne skončila v 70. rokoch 20. storočia a čas mnohé staré vozidlá a zariadenia poznačil. Stovku historických vozidiel udržiavajú v prevádzkyschopnom stave dobrovoľnícke združenia – v Bratislave, vo Vrútkach, v Púchove, vo Zvolene, v Prievidzi, Tisovci, Poprade a v Haniske pri Košiciach. Železničné múzeum býva otvorené od 15. apríla do 15. októbra len v stredy a soboty.

Kam za zábavou

11. apríla, sobota

  • Banská Bystrica: Lego festival – pohyblivé modely, obľúbené postavičky, výstava na ktorej sa dá zahrať, do 18. 4.
  • Bratislava: Doprava v kocke – lego modely, denne okrem pondelka 10. h – 17. h, do 29. 4., Shopping Palace – pesničkový program pre deti Maškrtníček, zdobenie črepníkov, sadenie hrášku, viazanei kytíc, 15. h – 18. h
  • Galanta: Beh Galantou pre všetky vekové kategórie – Beh oslobodenia, trať d námestia  po Hlavnej ulici  cez mestský park  a  po ulici Z. Kodálya  späť na námestie, 9.30 h od ms. kult. strediska, na záver oslavy oslobodenia mesta
  • Kováčová: Legománia pre najmenších v Holidayparku, aj 12. 4.
  • Lozorno: Pestovanie v Abelande – Ako si vypestovať zeleninu doma – v gazdovskej dedinke sa možno poradiť o záhrade, permakultúre, biozelenine, 10. h – 18. h
  • Modra: Deň modranských pivníc – ochutnávky u výrobccov
  • Poprad: zóna bez peňazí v MC Bambino, 10. h – 19. h
  • Prešov: Astronomická rozprávka v Hvezdárni a palnetáriu, 11. h, Dni veselých zúbkov – pesničky, rozprávky a súťaže, Max, 14. h
Národný beh Devín - Bratislava. Foto: SITA
Národný beh Devín - Bratislava, bežci, maratón Národný beh Devín - Bratislava.

12. apríla, nedeľa

  • Banská Bystrica: uTVOR TRH – trh handmade výrobcov v reštaurácii Pigis, Dolná ul. 50, 14. h – 18. h
  • Bratislava: 68. ročník národného behu Devín – Bratislava pre všetky vekové kategórie, štart o 10. h z parkoviska pod hradom Devín alebo spod mosta Lafranconi, cieľ Rázusovo náb. pri Propeleri
  • Košice: Dni veselých zúbkov, Optima, 14. h

14. apríla, utorok

  • Banská Štiavnica: Škola v múzeu – dielne pre verejnosť v Kammerhofe – tvarovanie z hliny, 14. h – 16. h, aj 17. 4.

17. apríla, piatok

  • Bánovce nad Bebravou: Jarný jarmok
  • Trenčín. Vedecká noc pre deti v OC MAX, súťaže, kreativita, nočný pochod s baterkami, 20.30 – 8.30

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Železničná spoločnosť Slovensko #múzeum #parný stroj