Najznečistenejšie miesta sveta – sem na dovolenku nepôjdete

Technický pokrok za ostatných 100 rokov napredoval míľovými krokmi. Vynálezy a rozvoj vo vede a technike na jednej strane spravili náš život jednoduchším, ale zároveň za sebou často nechávajú ekologickú spúšť a zničené prírodné zdroje.

18.04.2015 07:00
debata

Elektronický, chemický, jadrový a iné nebezpečné odpady znečisťujú prostredie a v neposlednom rade ničia aj zdravie a životy ľudí. Mnoho miest v dôsledku zamorenia akoby zmizlo zo sveta, napríklad ukrajinský Černobyľ sa po nehode v tamojšej jadrovej elektrárni premenil na mesto duchov.

Toto sú niektoré najznečistenejšie oblasti sveta, ktoré v katalógoch cestovných kancelárií nenájdete:

Linfen, Čína: Toto mesto sa v negatívnych rebríčkoch často objavuje na prvej priečke najviac znečistených na svete. Smog a dym, ktorý vytvára miestna továreň na autá, je taký hustý, že niekedy aj za bieleho dňa vidieť len na niekoľko metrov a keď zavesíte na balkón vypranú bielizeň, môže sa stať, že ju tam o pár hodín nájdete čiernu.

Great Pacific Garbage Patch: Alebo jednoducho obrovské plávajúce haldy odpadkov v Tichom oceáne. Nájdu sa tam smeti všetkých druhov, ale najviac plasty. Rozloha týchto zhlukov sa odhaduje na 700 000 km2 (čo je viac ako má Ukrajina) až 1 300 000 km2 a hĺbka na viac ako 30 metrov.

Rondônia, Brazília: Je to najviac odlesnená oblasť amazonského dažďového pralesa. Milióny stromov z tisícov hektárov lesov ľudia vyrezali alebo vypálili. Na zrovnaných plochách teraz chovajú dobytok.

Rieka Jamuna, India/Bangladéš: Je to najdlhší a najvodnatejší prítok Gangy a na jej 1 384 kilometroch plávajú tony odpadu. Vláda sa niekoľkokrát pokúšala rieku vyčistiť, ale denne do nej prúdi ďalšia a ďalšia špina. Len Nové Dillí do Jamuny každých 24 hodín vyleje asi 3 296 miliárd odpadových vôd.

La Oroya, Peru: Toto mesto by sa mohlo premenovať na Olovené. Tamojšia huta severoamerickej spoločnosti Doe Run je zodpovedná za obrovské množstvo znečistenia týmto ťažkým kovom. Deti, ktoré v oblasti vyrastajú, ho majú v krvi kriticky veľa. Olovo sa z tela vylučuje dlhodobo a jeho zlúčeniny majú mutagénne účinky. Má negatívny vplyv na srdcovo-cievny systém, reprodukciu, imunitný systém a tráviaci trakt.

Jazero Karačaj, Rusko: Má prívlastok aj jazero smrti. Množstvo žiarenia z jadrového odpadu je tam také silné, že človek môže dostať smrteľnú dávku už po hodine pobytu v tejto oblasti. Robotníkov tamojšieho jadrového zariadenia často postihuje rakovina, v okolí je mnoho prípadov leukémie a veľa detí prichádza na svet s vrodenými postihnutiami. Rádioaktivita sa ďalej šíri vzduchom a riečnou vodou.

Kabwe, Zambia: Keď sa v roku 1902 objavili pri Kabwe bohaté náleziská olova, Zambia bola ešte Severnou Rodéziou pod britským koloniálnym vplyvom a z dopadu ťažby na tamojších obyvateľov si nikto veľmi ťažkú hlavu nerobil. No ani s pribúdajúcimi rokmi sa starosť o zdravie ľudí a čistotu prostredia veľmi nezvýšila. Povolené hodnoty koncentrácie olova v krvi detí až 10-násobne prevyšujú povolenú úroveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #odpad #Černobyľ #odpadky #znečistenie ovzdušia #znečistené oceány