Tip na víkend: Zasaďte a zasejte v liptovskej záhradke

Jar ako začiatok poľnohospodárskeho roka volá ľudí na pole aj do záhrad. V skanzene liptovskej dediny túto sobotu hosťom predvedú, ako sa kedysi oralo, sialo a sadilo aj ako dnes pestovať ovocné stromy.

17.04.2015 07:00
múzeum liptovskej dediny, Liptov, skanzen,... Foto:
Štyri-päť hriadok poorie koník, s ostatnými už pomôže stroj.
debata (1)

Liptovské múzeum v Ružomberku – skanzen liptovskej dediny v Pribyline túto sobotu svojim návštevníkom predvedie staré zvyky pri začiatku nového poľnohospodár­skeho roka.

Na podujatí nazvanom V liptovskej záhradke sa hostia dozvedia aj o ekologickom hnojení, sadení a štepení ovocných stromčekov a niektoré odrody stromčekov a okrasných krovín si budú môcť priamo v skanzene aj zakúpiť.

Liptovská záhradka sa otvára v sobotu 18. apríla o 11. hodine v Pribyline.

Tak ako kedysi v Liptove sa v múzeu pod holým nebom bude brániť, teda čistiť tráva, budú sa siať tradičné obilniny ako jačmeň, raž, ľan aj mak, sadiť zemiaky – všetko pôvodné druhy plodín, pestované v regióne.

Štyri-päť hriadok poorie koník, s ostatnými už pomôže stroj, požičaný z Polytechnickej školy v Liptovskom Mikuláši, s ktorou múzeum spolupracuje.

„Zem nie je úrodná, samý kameň a štrk, ani pšenica tu pôvodne veľmi nerástla, skôr jednoduchšie obilniny,“ hovorí riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa.

Ale aj v ťažkých podhorských podmienkach si ľudia po stáročia dokázali vypestovať obživu. Aké jarné obrady a zvyky sa v Liptove spájali so sadením a siatím, predvedie v programe folklórny súbor z Liptovského Ondreja.

Aj v ťažkých podhorských podmienkach si ľudia... Foto: Múzeum liptovskej dediny
múzeum liptovskej dediny, Liptov, skanzen, sejba, kroje, folklór, siatie, poľnohospodárstvo, Pibylina, Aj v ťažkých podhorských podmienkach si ľudia po stáročia dokázali vypestovať obživu.

Mimoriadne dôležitá bola práve prvá orba, ktorá sa v ľudovej tradícii konala podľa magických obradov, aby priniesla dobrú úrodu.

Po ukážke prvej orby sa ďalšia časť programu týka už súčasnosti – návštevníci sa môžu s odborníkmi poradiť o pestovaní vhodných odrôd, ktorým sa v regióne bude dariť.

Záujemcovia si budú môcť vypočuť odborné prednášky pracovníkov Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského z Veľkej Lomnice o sadení zemiakov a o ekologickom hnojení.

Ďalšia odborná prednáška bude zameraná na ovocinárstvo a bude spojená s ukážkou výsadby a štepenia stromčekov.

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline je súčasťou Liptovského múzea v Ružomberku, približuje tradičný život predkov v prostredí pôvodných stavieb prenesených zo zátopovej oblasti vodného diela Liptovská Mara a niektorých obcí horného a dolného Liptova.

Na túto sezónu múzeum chystá napríklad ovčiarsku nedeľu, liptovskú kuchyňu či liptovskú svadbu.

Návštevníci sa môžu s odborníkmi poradiť o... Foto: Múzeum liptovskej dediny
múzeum liptovskej dediny, Liptov, skanzen, sejba, kroje, folklór, siatie, poľnohospodárstvo, Pibylina, Návštevníci sa môžu s odborníkmi poradiť o pestovaní vhodných odrôd, ktorým sa v regióne bude dariť.

Kam za zábavou

18. apríla, sobota

  • Bánovce n. Bebravou: Jarný bánovecký jarmok
  • Bratislava: Maľované dejiny Bratislavy – posledné zo série stretnutí detí so spisovateľom a historikom Pavlom Dvořákom spojené s detským výtvarným ateliérom, tentoraz na témy: Čas železa a krvi, oslobodenie Bratislavy v apríli 1945, Generál s levom, dramatické osudy pomníka Milana Rastislava Štefánika, Stará radnica, 14.30 h
  • Bratislava: Nájdite sa so zvieratkom z útulku, Horáreň Horský park, 10. h – 16. h
  • Košice: Rušňoparáda – jazdy historickými vlakmi, kurz malého sprievodcu, tvorivé dielne, jazdy drezinou a i., košické depo, 9. h – 21. h, v nedeľu do 17. h
  • Malacky: Malacká šošovica – prezentácia miestnych výrobcov, producentov, farmárov, tvorivé workshopy, Park na Kláštornom nám., 9. h – 15. h
  • Pribylina: Liptovská záhradka – podujatie v Múzeu liptovskej dediny
  • Topoľčianky: Veľký konský deň v Národnom žrebčíne – predaj koní, jazdeckých a chovateľských potrieb, prezentácia odborných škôl, kurzov a táborov, 9. h
  • Žilina: jarné čistenie lesoparku od detského ihriska, 9. h, Stanica Žilina – Záriečie – tvorivé popoludnie pre celé rodiny, práca s hlinou (formičky, kvetináče, džbány, prasiatka, hrnce, ozdoby),. hotové výrobky si návštevníci môžu nechať vypáliť, .odporúča sa rezervácia vstupeniek na  rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606

19. apríla, nedeľa

  • Banská Bystrica: tvorivé dielne pre deti v Thurzovom dome – Africké rituály – dažďové palice, 13. h – 17. h
  • Bratislava: Veľká aprílová cena – dostihy, Dostihová dráha Petržalka, 14. h
  • Trnava: výstava retrobicyklov, radnica, 14. h – 18. h, posledná možnosť vidieť v ut. a vo štvr. 10. h – 12. h a 14. h – 17. h

23. apríla, štvrtok

  • Pribylina: ekologický deň v Múzeu liptovskej dediny, 24. 4. ďalšie ekopodujatie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Pribylina #Múzeum liptovskej dediny #skanzen