Východná Morava pozýva na hory aj za históriou

Blízka reč, blízky národ, blízky kraj – vyrazte na dovolenku alebo len tak na víkend na Východnú Moravu. Zlínsko pripravilo na túto sezónu pre návštevníkov niekoľko noviniek.

26.04.2015 07:00
Kroměříž, Česko Foto:
Kroměříž
debata

Bránou – dokonca veľkolepou – k Východnej Morave je mestečko Kroměříž. Vstúpte a kochajte sa architektonickými pamiatkami ako arcibiskupský zámok či obrazáreň, Podzámocou alebo Kvetnou záhradou alebo si sadnite na pohár vína z arcibiskupských pivníc.

Pre svoju mimoriadnu históriu spojenú so vzdelanosťou a umením (mesto bolo od 17. storočia kultúrnym centrom celej strednej Moravy) je Kroměříž nazývaný Hanáckými Aténami. A že sa je skutočne na čo pozerať, potvrdili aj odborníci.

Mesto je od roku 1978 mestskou pamiatkovou rezerváciou, v roku 1997 bolo vyhlásené za najkrajšie historické mesto Českej republiky a o rok neskôr zapísali tamojší Arcibiskupský zámok spolu so záhradami na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Kroměříž je veľmi fotogenický, a preto si ho aj filmári často vyberajú za scénu pre svoje snímky. Vzniklo tu mnoho audiovizuálnych diel, ktoré patria k zlatému fondu svetovej kinematografie, napríklad Kráľovská aféra, Angelika, Nehynúca láska, Četnické humoresky, Peklo s princeznou či oskarový Amadeus režiséra Miloša Formana.

Turistická sezóna 2015 aj preto bude patriť práve kinematografii a návštevníci sa budú môcť poprechádzať miestami, kde sa natáčali známe filmy, seriály a rozprávky.

Kroměříž ponúkne prehliadky „Po stopách filmov natáčaných v Kroměříži“, ktoré bude tvoriť sedem prázdninových piatkových podvečerov. Najmä deti poteší výstava kostýmov z rozprávky Peklo s princeznou, navštívte ju v Múzeu Kroměřížska.

Po celý rok 2015 si mesto pripomína 130. výročie stretnutia cisára Františka Jozefa I. a cára Alexandra III. v Kroměříži. V sobotu 23. mája sa bude k tejto udalosti konať špeciálny program.

Mozaiku podujatí doplní expozícia Karla Kryla, tematické prehliadky Tajomstvo starého Kroměříža vás zavedú do čias, keď bolo mesto letným sídlom olomouckých biskupov.

Relaxujte ako Freud

Máte radšej aktívnu dovolenku? Zamierte do valašských Beskýd či Javorníkov, ktorých centrom je mesto Rožnov pod Radhoštěm – perla Valašska. Prví osadníci sem zavítali už v 13. storočí, ale na známe kúpele sa začalo meniť až v 19. storočí.

Rožnov pod Radhoštěm Foto: SHUTTERSTOCK
Rožnov pod Radhoštěm, Česko, Rožnov pod Radhoštěm

Je tu výborná klíma a vlhký vzduch presýtený živicami, ktorý prospieva pacientom s pľúcnymi chorobami. Tí sem od založenia kúpeľov chodievali z celej strednej Európy, ale najmä z vtedajšieho Rakúska-Uhorska, a medzi hosťami sa objavili aj také slávne osobnosti ako psychoanalytik Sigmund Freud a zakladateľ genetiky Johann Gregor Mendel.

S rozmachom kraja Rožnovčanom už nestačili drevené poschodové domy, preto ich začali búrať. Našťastie sa však našli ochranári, ktorí si povedali, že by niektoré predsa len mali zachovať, a tak sa zrodila idea Valašského múzea v prírode. Rožnov pod Radhoštěm i okolie dnes poskytujú mnohé príležitosti pre turistické vychádzky, lyžiarske túry či kúpanie.

Ďalšou typickou valašskou dedinou sú Veľké Karlovice. Nachádzajú sa Chránenej krajinnej oblasti Beskydy a sú známe dreveným kostolíkom, v ktorom jediný kovový klinec drží kryštálový luster pod stropom.

Veľké Karlovice Foto: SHUTTERSTOCK
Veľké Karlovice, Česko Veľké Karlovice

Keď chcete mať celý kraj pod sebou ako na dlani, navštívte rozhľadňu Miloňová na rovnomennom vrchu. Cestou stretnete pri lesnej samote s valašskými drevenicami starú zvoničku a zhora rozhľadne vás okúzli krásny výhľad na panorámy kopcov.

Po túre sa môžete posilniť miestnou špecialitou tvarom pripomínajúcou pizzu – Valašským frgálom. Tradičné pečivo s vyše 200-ročnou tradíciou je vlastne okrúhly sladký koláč s náplňou a posýpkou.

Vyberte sa po stopách templárov

O kúsok ďalej návštevníkov už z diaľky víta z vysokého návršia hrad Buchlov. K jeho histórii sa viaže niekoľko legiend a povestí. Jedna vraví, že Buchlov je najstarším moravským hradom. Údajne už na konci 4. storočia, počas markomanských vpádov, sa v tunajších hlbokých lesoch začalo so stavbou opevneného sídla.

Buchlov Foto: SHUTTERSTOCK
Buchlov, Česko Buchlov

A aj za svoje meno vďačí legende, podľa ktorej v jednej z jaskýň stál kamenný oltár zasvätený pohanskému bohovi lovu. Keď toto územie osídľovali Slovania, začali hrad volať podľa tohto oltára boha lovu, Bůh – lov, teda Buchlov. Ďalšia legenda spája hrad s rádom templárov, ktorí na ňom údajne sídlili.

Podobné meno dostal aj neďaleký zámok Buchlovice obklopený nádherným parkom so schodiskami, terasami, obeliskom, bazénmi a kamennými vázami. Jeho veľkou ozdobou je množstvo vzácnych exotických stromov a krov.

Buchlovice Foto: SHUTTERSTOCK
Buchlovice, Česko Buchlovice

Na skok odtiaľ sa nachádza ďalšia významná pamiatka a jedno z najvýznamnejších pútnických miest Moravy, Velehrad. Jeho história sa začala písať pred viac ako 800 rokmi, keď do údolia riečky Salaška prišlo prvých 12 cisterciánskych mníchov, aby neďaleko obce Veligrad (dnešné Staré Mesto) vybudovali svoj kláštor.

Velehrad Foto: SHUTTERSTOCK
Velehrad, Česko Velehrad

Práve na základe polohy dostal kláštor svoje meno a vzápätí sa stal nositeľom ešte staršej duchovnej tradície, ktorá siaha až do 9. storočia, keď na Moravu prišli slovanskí vierozvestcovia Konštantín a Metod.

Dnes tu turisti obdivujú Baziliku Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda, bývalý kláštor cisterciánov, sálu terrena zdobenú nádhernými freskami či pozostatky starobylého stredovekého kláštora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Morava