Dolce vita alebo kultúrny šok? Toto vás v Taliansku môže prekvapiť

Pravá pizza, cestoviny al dente, šálka espressa, ale najmä krásne historické pamiatky, náboženské relikvie a dokonalý relax na piesočnatých morských plážach, to je Taliansko. Teda, lepšie povedané, to by bolo Taliansko - bez Talianov. Miestni obyvatelia, so všetkými svojimi špecifikami a svojím temperamentom, predsa dotvárajú celkový obraz krajiny. Čím vás môžu zaskočiť?

27.04.2015 07:00
Taliansko, Rím, Koloseum, dievča, Talianka,... Foto:
Taliani komunikujú nahlas a prudkými gestami.
debata (6)

Taliani, rovnako ako ostatní južania, sú živelní, radi vyjadrujú svoje emócie „na plné pecky“ a vďaka tomu sa Slovákovi môže ich krajina zdať akási hlučná. Miestni na seba často pokrikujú cez ulicu, spievajú si, hlasno telefonujú a pri šoférovaní niekedy častejšie stískajú klaksón ako brzdový pedál.

Taliansky temperament sa prejavuje aj v ich divokej gestikulácii. Svoje zážitky vám nielen vyrozprávajú, ale aj „vyukazujú“. Jazyk gest sa v Taliansku udomácnil, keď sa do oblasti prisťahovali Gréci a snažili sa s domácimi dohovoriť doslova rukami-nohami. A posunky ostali v talianskej krvi podnes.

Taliani navyše pri rozprávaní často nerešpektujú osobnú zónu, na ktorú sme v našich končinách zvyknutí. Aj keď sú známi ako náruživí milovníci, nemýľte si ich spôsoby s „balením“. Za úplne normálne považujú aj dotyky, objatia a bozky na verejnosti, v autobuse si bez problémov sadnú tesne k vám, aj keď sú okolo ešte voľné miesta.

Pochabo vyzerá aj ich šoférovanie, preto najmä v mestách, kde bývajú úzke uličky, môže talianska doprava spôsobiť cudzincom šok. Neohrození vodiči lietajú po cestách, neraz ignorujúc značky, a riadia sa pravidlom „Ty sa staraj len o predok, čo sa deje za tebou, nech sledujú tí, čo sú vzadu“. Podobne vyzerajú aj priechody pre chodcov – pokiaľ istou nohou nevkročíte na zebru, galantného udelenia prednosti sa nemusíte dočkať.

K vychutnávaniu života, ktorého sú Taliani majstrami, určite patrí aj dobré jedlo, a hoci sa v Taliansku je zdravo, je sa veľa. Na začiatok antipasti – predjedlo, nasleduje primi piatti – napríklad cestoviny či rizoto, secondi piatti – hlavné jedlo alebo mäsový chod s alebo aj bez zeleninovej prílohy (contorno) a nakoniec dezert – napríklad tiramisu, panna cotta, zmrzlina a neodmysliteľné espresso.

Zabudnite však „pollitrové kávové polievky“. Zamierte do najbližšieho baru a objednajte si pravú taliansku minikávu. Taliani ju vychutnávajú často jednak postojačky – zhltnú ristretto a idú ďalej, alebo si sadnú a nad šálkou prečítajú celý Corriere della sera. Len si nespravte hanbu – keď si v kaviarni vypýtate „latte“, donesú vám pohár vlažného mlieka; nepoužívajte ani slovo espresso, ale objednajte si un café a po 11-tej doobeda nepite cappuccino.

Káva a Taliansko sa jednoducho nedajú oddeliť. Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, káva, kanál, Taliansko, gondoly, šálka Káva a Taliansko sa jednoducho nedajú oddeliť.

Pokiaľ sa Taliani vyslovene neprispôsobia návštevníkom, ich typické raňajky neobsahujú šunku, vajcia či slaninu. Ich colazione sa skladajú z horúceho nápoja ako caffè latte, cappuccino, horúca čokoláda alebo čierny čaj, ktorý zajedia chlebom, toastom, brioškou, croissantom, sušienkami alebo koláčikmi.

Obyvatelia Talianska sú známi svojimi väzbami na rodinu, blízkym vzťahom so seniormi a láskou k deťom, ktoré sú všade vítané a veľa si môžu dovoliť. Kým sa mladí sami neoženia, nevydajú a nemajú vlastné deti, nezriedka ostávajú bývať so svojimi rodičmi.

Ak ste v Taliansku, najmä vo vidieckych oblastiach, rátajte, že obchody sa približne od 12.30 do 15.30 zatvárajú. V Taliansku však nejde o klasickú popoludňajšiu siestu a spánok. V tomto čase idú Taliani domov z práce a školy, navaria si obed, spoločne sa najedia a odpočinú si, kým sa vrátia späť k svojim povinnostiam. Vo mestách, kde by presun domov trval pridlho, si Taliani doprajú aspoň dlhú obednú prestávku v reštaurácii.

A keď sa chystáte s domácimi robiť obchody, pribaľte si do kufra trpezlivosť – v Taliansku totiž plynie čas pomalšie ako inde. Keď prídu na schôdzku neskoro alebo vám včas nedodajú zmluvy, berte to s nadhľadom, veď – la vita è dolce.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #cestoviny #káva #pizza #Talian