Tip: Košice zaplní hudba, tanec a zábava

Metropola východu je počas týchto dní plná hudby, divadla, tanca, detských hier aj športu. Dni mesta Košice ponúkajú bohatý program až do 10. mája.

30.04.2015 07:00
Košice, historické hry, dobové kostýmy, varenie... Foto:
V túto sobotu Košičania aj hostia budú mať o zábavu postarané.
debata

V túto sobotu Košičania aj hostia budú mať o zábavu postarané. Športové podujatia, divadelné a iné kultúrne vystúpenia, prehliadky mesta so sprievodcom, výstavy či detské atrakcie sú pripravené až do konca budúceho víkendu.

Detská železnica už premáva a v sobotu o 13. hodine otvorí sezónu vodnolyžiarsky vlek, deti do 12 rokov môžu lyžovať zadarmo.

V areáli ZŠ Jozefa Urbana od rána do 14. hodiny beží program pre rodiny s deťmi a popoludní návštevníci Aničky zažijú rekonštrukciu historickej udalosti z roku 1491, keď mesto obliehali vojská poľského kráľa Jána Albrechta Jagelovského.

Rytieri sa pustia do boja v sobotu o 14. hodine popoludní a od 16. do 17. hodiny, keď zbrane stíchnu, sprístupnia svoj tábor verejnosti.

Medzitým Košičania odomknú do novej sezóny vody Hornádu, v lodenici v mestskom parku Anička diváci uvidia tanečné vystúpenia, môžu sa zapojiť do súťaží a deti do tvorivých dielní (15. h – 17. h).

Sobotný večer sa začína o 18. hodine v Kunsthalle predstavením s ľudovými tancami a hudbou, o pol ôsmej sa Košice na chvíľu stanú Benátkami, keď vlny jazera pri Rybe rozčeria netradičné plavidlá.

Košice pripravili zaujímavé atrakcie. Foto: ARCHÍV MESTA KOŠICE
Košice, Richard Raši, lode, loďky, súťaž, plavba, zábava, voda, jazero Košice pripravili zaujímavé atrakcie.

Pri populárnej súťažnej prehliadke vlastnoručne vyrobených lodí, člnov a iných vodných prepravných prostriedkov sa zabavia dospelí aj celé rodiny, pre menšie deti sú pripravené bezpečnejšie nafukovacie atrakcie aj animácie.

V tom čase už dorazia do Košíc aj milovníci turizmu, ktorí štartovali z Krompách medzi 5. a 11. hodinou.

Počas dní mesta Košice nebudú chýbať ani obľúbené potulky mestom, tento víkend zamerané na kvety, stromy a košické parky. Prehliadky sa začínajú od Štátnej vedeckej knižnice, v sobotu o 10.30, 11., 12., 14. a 15.30 hodine, o 16. v maďarskom jazyku. V nedeľu sú o 12., 14., 15.30 a o 17. hodine.

V nedeľu o 17. hodine sa na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne roztočí Košický rockový kolotoč – finále 17. ročníka súťaže rockových kapiel a ich hostí.

Od pondelka bude v Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici prístupná filatelistická výstava, v utorok Košice oslávia Deň Európy aj deň škôl a od utorka (5. mája) do štvrtka (7. mája) si všetci môžu v lodenici vyskúšať jazdy na kanoe, kajaku či na pramici s inštruktorom (vždy 16. h – 18. h).

Vo štvrtok o 13. hodine od Hlavnej ulice prejde sprievod rytierov, ktorí na Historickej radnici vztýčia mestskú vlajku. Cez víkend 9. a 10. mája sa v Košiciach stretnú historické vozidlá. Ďalšie podujatia nájdete na stránke mesta.

Kam za zábavou

1. mája, piatok

  • Banská Bystrica: prezentačno-predajná výstava Kvetena – jar na záhrade, areál Pamätníka SNP
  • Čierny Balog: otvorenie Vydrovskej doliny, vláčik, škola tanca, vozenie na koči, hudba, odchod vlaku 7.19 h Zvolen, 8. h BB, skanzen Vydrovo
  • Oravská Lesná: stavanie mája, Oravská lesná železnička, stanica Tanečník
  • Sereď: májové slávnosti, hudba, predajná výstava kvetov a iných rastlín
  • Skalica: otvorenie sezóny na Baťovom kanáli, program
  • Ružobmerok: tradičné sadenie mája, prvomájové zvyky, park Hýroša
  • Zvolen: 1. máj – dychovka, spojenie folklóru a etnohudby, výstava historických vozidiel (10. h – 11. h), výroba papierových kvetov, Park A. Hlinku

2. mája. sobota

  • Banská Bystrica: Vínšpacírka – produkty vinárov, Nám. SNP
  • Bojnice: remeselnícky jarmok, gajdoši, aj 3. 5.
  • Bratislava-Rača: hody, aj 3. 5.
  • Hlohovec: Jarné slávnosti na zámku – remeselnícke dielne, jazda na koni, streľba z luku, rytierske hry, divadlo Horí ohník, horí (10.30 h), Zo života Alžbety Uhorskej-Durínskej (14. a 16. h)
  • Lučenec: furmansko-remeselnícky deň, súťaž koní, ukážka strihania oviec a výcviku psov, remeselnícky jarmok, vozenie na koňoch a kočoch, Školské hospodárstvo Lučenec – Ľadovo, od 9. h
  • Oravský hrad: Turzove slávnosti – divadelné scénky, šermiarske súboje, dvorské tance a hudba, bábkové divadlo, šašo, remeselnícky jarmok, ochutnávka tradičných jedál, aj 3. 5.
  • Trenčianska Teplá: jazdí svätofloriánska električka do Trenčianskych Teplíc, ukážka záchranárskych prác, výstava historických hasičských vozidiel, 13., 16. a 17.30 h
  • Žilina: Deň sv.¤Floriána, hasičská technika, súťaže aj pre deti, Nám. A. Hlinku, 14. h

3. mája, nedeľa

  • Bratislava: Rytieri na Devíne – detské hry, božie súdy, dobové tance, rozprávka (14. h), okienko do mágie, rytiersky turnaj (16.30 h), hrnčiar, orientálna čajovňa, od 10. h

Vígľaš: Žigmundov jarmok – prehliadka zámku, sokoliari, šermiari, lukostrelci, rytiersky tábor, historická kuchyňa, ľudová hudba, remeslá, od 10. h Vychylovka: Stavanie mája v Múzeu kysuckej dediny, otvorenie sezóny

7. mája, štvrtok

  • Bojnice: Medzinárodný festival duchov a strašidiel – Mŕtve nevesty – Katarína Noffry, rozhádaní manželia Pálffyovci, utrápená Bianca Sforza, tehotná kráľovná z Anjou či rafinovaná Beatrix Aragonská s kráľom Matyášom na Bojnickom zámku do 10. 5. a 15. 5. – 17. 5.

8. mája, piatok

  • Bratislava: Devín a víno, prezentácia vinárov
  • Červený Kameň: vína na hrade

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #divadlo #tanec #zábava #výstavy #prehliadky