Hviezdou retroosláv 1. mája v Tatrách bude opäť historická Kométa

Aj tento rok sa budú vo Vysokých Tatrách konať viaceré prvomájové podujatia. Recesisti v Starom Smokovci pripravujú pre návštevníkov retrooslavy, ktorých súčasťou budú vodcovia proletariátu, červené zástavy či pionierske šatky.

30.04.2015 13:00
električka, Kométa, Tatry Foto: ,
Historická električka Kométa.
debata

„Neoslavujeme komunizmus či socializmus, chceme si iba zaspomínať na časy minulé,“ uviedol Jaroslav Vančo, prednosta klubu Veterán. Jeho klub aj tentoraz vyrazí na koľajnice s historickou električkou Kométa, ktorá v piatok 1. mája uskutoční svoju prvú tohtoročnú jazdu.

Zraz účastníkov na retrooslavách je už tradične o 10:00 pri Terase Alpina v Novom Smokovci. Podujatie vyvrcholí prvomájovým sprievodom ulicami Starého i Nového Smokovca.

Stotriročná električka Kométa bude počas dňa premávať po trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Starý Smokovec – Poprad. Spolu s ňou premávajú aj vagóny z roku 1908 a 1911.

„Sú po rekonštrukcii a po oprave. Samozrejme, železnica by z hľadiska bezpečnosti nedovolila pustiť na trať nejaký vagón alebo rušeň, ktorý by nezodpovedal dnešným normám. Aj na Kométe boli pozmenené a prispôsobené brzdy, ktoré zodpovedajú dnešku a bezpečnosti. Odkedy sme ju opravili, jazdí sa nám vynikajúco,“ uviedol Vančo.

Električka Kométa bola vyrobená v roku 1912 v továrni Ganz Budapešť pre potreby Tatranskej elektrickej vicinálnej dráhy. Železnice ju z prevádzky vyradili v roku 1975, rok na to mala skončiť v šrote.

„Boli sme partia mladíkov, ktorí sme sa proti tomu postavili a začali sme organizovať rôzne brigády a akcie, lebo nám bolo ľúto, že by takýto skvost išiel do šrotu,“ vysvetlil prednosta klubu Veterán. Na jej opravu mali podľa jeho slov málo financií, dopomohla im vraj náhoda.

„Český Barrandov potreboval do seriálu Rodáci, v ktorom sa v Tatrách liečil jeden partizán, takúto električku,“ dodal. Aj s ich pomocou sa mladým nadšencom podarilo v roku 1987 Kométu spojazdniť. Dnes slúži počas letnej sezóny turistom vo Vysokých Tatrách.

„Chceme do toho vniesť nový život a ukázať národu i svetu, že aj my máme skvosty, a to nielen za plotom fabrík či v rušňovom depe,“ dodal Vančo.

Svištia krajinka aj Kamzíčia olympiáda

K predĺženému prvému májovému víkendu patrí aj tatranská akcia s názvom Májovka. Tatranci pripravili pre návštevníkov veľhôr v dňoch od 1. do 3. mája pestrý program.

Na Skalnatom plese to budú animácie, Kamzíčia olympiáda v eko-mini parku Svištia krajinka, zážitkové prechádzky okolo plesa s ochrancom prírody, či prvá májová grilovačka.

Návštevníci si tiež budú môcť začlnkovať na jazere Štrbského plesa, absolvovať prechádzky k horským chatám a otvorené budú aj cyklotrasy.

„Keďže 1. máj vyšiel na piatok, čo je pre nás v cestovnom ruchu veľmi dobré, verím, že príde veľa ľudí, ktorí prídu aj na predĺžený víkend a užijú si pekné chvíle s rodinou. Majú sa na čo tešiť, pretože ten program je naozaj veľmi pestrý. Svoje si tam nájdu či už rodiny s deťmi, mladí ľudia a možno aj seniori,“ informovala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #oslavy #retro #Vysoké Tatry #Kométa #komunizmus #socializmus #máj #koľajnice