Tieto miesta možno raz úplne zmiznú zo sveta. Navštívili ste niektoré?

Naša planéta sa neustále mení, či už jej prirodzeným vývojom, alebo zásahom človeka. Niektoré miesta tak po rokoch budú vyzerať úplne inak, ako si ich pamätáme z obrázkov a cestopisných filmov, ale sú aj také, ktoré sa stratia úplne.

06.05.2015 07:00
debata (2)

Maldivy

Maldivská republika je štát na rovnomennom súostroví južne od Indie. Tvorí ju 19 koralových atolov s 1 102 malými ostrovčekmi, ktoré majú rozlohu menšiu ako 5 kilometrov štvorcových. To z Maldív robí najmenšiu ázijskú krajinu, čo sa týka počtu obyvateľov aj rozlohy. Priemerná nadmorská výška ostrovov je len 1,5 metra, takže krajina má aj ďalšie „naj“ – je najnižšie položeným územím. V dôsledku stúpajúcej hladiny svetového oceána je preto mnoho ostrovčekov, ktoré sú obľúbenými turistickými destináciami, v ohrození a niektoré pomaly miznú pod hladinou.

Maldivy Foto: SHUTTERSTOCK
Maldivy, ostrov, mesto, Maledivy, lode, more, Maldivy

Benátky, Taliansko

Benátky postihuje podobný osud ako Maldivy. Neustále ich ohrozujú povodne, ktoré prináša vysoký príliv alebo Acqua Alta, ako ho nazývajú Taliani. Mesto rozsypané na 117 ostrovoch, oddelených kanálmi a spojených mostami, často zaplavuje more. Preto vznikol záchranný projekt na vybudovanie niekoľkých vodných brán, ktoré by regulovali prítok vody do lagúny.

Benátčania v minulosti obdivuhodne dbali na pravidlá a názor prírody a zásahy robili až po tom, ako starostlivo vyhodnotili ich dopady. V 20. storočí, spoliehajúc sa na technologický pokrok, však na silu prírody zabudli a nepremyslene začali prekopávať a betónovať sériu veľkých kanálov. Vrcholom bol hlbokovodný Canale dei Petroli, ktorý umožnil ropným tankerom príjazd k novej rafinérii.

Rozvíjajúci sa priemysel začal dokonca odčerpávať obrovské množstvá vody, čo zapríčinilo, že horniny začali zosadať a celé Benátky klesať – za posledné desaťročia o 20 centimetrov. Optimistické správy odborníkov tvrdia, že pokles mesta sa vďaka opatreniam posledne zastavil, avšak objavil sa iný problém – veľmi pomaly, ale isto, klesá celé severovýchodné Taliansko. Pre Benátky to môže znamenať ďalší zostup o niekoľko centimetrov za sto rokov.

Zaplavené Benátky Foto: SITA
Benátky, záplavy Zaplavené Benátky

Havana, Kuba

Nie, nie, Kuba sa neponára do mora. Ostrov sa pýši krásnymi plážami, prírodou a atmosférou zaseknutou niekde v 60. rokoch. Postupné otepľovanie vzťahov so svetom, najmä so Spojenými štátmi, krajine nepochybne prinesie politický aj kultúrny posun vpred a modernizáciu Havany. Niet pochýb, že tieto zmeny budú pozitívne, avšak Ostrov slobody môže prísť o svoj charakteristický retro šarm aj klasické autá, ktoré sú také slávne.

Havana Foto: SHUTTERSTOCK
Havana, Kuba, autá Havana

Ľadovec na vrcholku Kilimandžára, Tanzánia

Tento obor so svojimi 5 895 metrami je najvyššou horou Afriky a najvyššou voľne stojacou horou sveta. Špicu vrchu tvorí ľadovec Furtwängler, ktorý je dnes už len malým zvyškom kedysi obrovskej ľadovej pokrývky, ktorá kedysi trónila na Kilimandžáre. Ľadovec sa však v minulom storočí výrazne zmenšil a s najväčšou pravdepodobnosťou zmizne v priebehu najbližších rokov úplne.

Kilimandžáro Foto: SHUTTERSTOCK
Kilimandžáro, Tanzánia, slon, Afrika Kilimandžáro

Galapágy, Ekvádor

Súostrovie sopečného pôvodu v Tichom oceáne je preslávené pre svoje množstvo endemických druhov, ktoré študoval aj Charlesa Darwin, kým sformuloval svoju evolučnú teóriu. Dnes sú Galapágy národným parkom a biologickou morskou rezerváciou, ale ani to neodrádza množstvo pytliakov od ničenia tamojšej vzácnej prírody. Ostrovy ohrozuje tiež znečistenie, zvyšovanie teploty mora, ktoré poškodzuje útesy, a nemalou mierou prispieva k poškodzovaniu aj rastúci cestovný ruch.

Galapágy Foto: SHUTTERSTOCK
Galapágy, tuleň, mláďa, Galapágy

Columbia Glacier, Aljaška

Mnoho ľadovcov v dôsledku otepľovania ustupuje, avšak ten aljašský sa zmenšuje omnoho rýchlejšie ako ostatné. Od začiatku 80. rokov minulého storočia je kratší o 17 kilomtrov a jeho hrúbka sa zmenšila o takmer 500 metrov. V roku 2001 ustupoval s rýchlosťou 30 metrov denne, odvtedy rýchlosť jeho ústupu závisí od stavu zmeny klímy.

Columbia Glacier Foto: SHUTTERSTOCK
Columbia Glacier, ľadovec, ľad, Aljaška, zima, mráz, kanoe, more, voda, čln, loďka, loď, Columbia Glacier

Veľký bariérový útes, Austrália

Najväčší koralový útes sveta leží pri pobreží austrálskeho Queenslandu a skladá sa z vyše 2 900 jednotlivých útesov a 900 ostrovov. Systém sa tiahne do dĺžky 2 600 kilometrov a patrí k prírodnému dedičstvu. Nedávne výskumy však ukázali, že množstvo koralov útesu sa v posledných troch desaťročiach zredukovalo na polovicu kvôli zmene klímy, znečisteniu a zásahom človeka ako cestovný ruch či stavebníctvo, ale aj kvôli rozšíreniu hviezdic, ktoré požierajú koraly.

Veľký bariérový útes Foto: SHUTTERSTOCK
Veľký bariérový útes, Austrália, koraly, ryby, more, podmorský svet, Veľký bariérový útes

Antarktída

Južná ľadová pokrývka Zeme je doposiaľ autentické miesto málo dotknuté ľuďmi. Ale aj toto medzinárodné územie si začínajú stále viac a viac obľubovať expedície a rozmáha sa tiež lov zvierat žijúcich na najchladnejšom kontinente. A tak sa môže zanedlho stať, že ani zamrznutá krajina už nebude vyzerať ako predtým.

Antarktída Foto: SHUTTERSTOCK
Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Antarktída

Severný pól

Presne oproti, na opačnej strane zemegule, tkvie uprostred Severného ľadového oceánu Severný pól. Voda je tam takmer vždy zamrznutá, ale štúdie z posledných období ukazujú, že ľad sa zmenšuje a je čoraz tenší. Niektoré odhady dokonca predpovedajú, že v roku 2100 na Severnom póle už neostane žiaden ľad. To, okrem iného, zrejme povedie aj k vyhynutiu ľadových medveďov, ktorým sa stále ťažšie a ťažšie loví na zmenšujúcom sa ľade ich potrava – tulene.

Severný pól Foto: SHUTTERSTOCK
Sevrný pól, ľladový medveď, ľad, kryha, sneh, Severný ľadový oceán Severný pól

Everglades, Florida, USA

Everglades je národný park tropických mokradí v južnej Floride, ale chránených je len 20 percent z jeho celkovej plochy. Park je unikátny pre jeho veľkú rozmanitosť voľne žijúcich zvierat – 36 druhov je ohrozených alebo chránených, ďalej je domovom 350 druhov vtákov, 300 druhov rýb, 40 druhov cicavcov a 50 druhov plazov. Celý tento krehký ekosystém je však ohrozený rastúcim znečistením životného prostredia.

Everglades Foto: SHUTTERSTOCK
Everglades, Florida, národný park, stromy, močiar, mokraď, mokrade, bahno, Everglades

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #Florida #znečistenie #Austrália #Antarktída #Maldivy #Aljaška #severný pól #Havana #Kilimandžáro #Galapágy