Tip: Víno z Devína pili už Kelti

O víne je známe, že čím je staršie, tým býva lepšie. Tradícia vína z Devína siaha až do 2. storočia pred Kristom. A práve tento víkend sa pod starobylým hradom obnovia Devínske vínne trhy.

15.05.2015 07:00
Den otvorenych pivnic, MVC, malokarpacka vinna... Foto: ,
Devínsky ríbezlák
debata

V kraji pod Malými Karpatami sa vinič pestuje odpradávna a vlastne celá história Bratislavy je úzko spätá s vínom a vinárstvom.

V sobotu a nedeľu 16. a 17. mája sa po prvý raz bude pod Národnou kultúrnou pamiatkou Devín konať spoločné podujatie miestneho spolku vinárov a vinohradníkov, Bratislavského okrášľovacieho spolku a mestskej časti nazvané Vína Devína – Devínske vínne trhy.

„Hlavným cieľom podujatia je propagácia vinohradníckych tradícií Devína, ktoré siahajú do 2.¤storočia pred Kristom, keď v tejto lokalite pestovali vinič a vyrábali víno jej vtedajší obyvatelia Kelti,“ hovorí Augustín Mrázik z Devínskeho spolku vinárov a vinohradníkov Dokladajú to nálezy vykopané na Devínskej Kobyle – vinohradnícke nože a nádoba na uchovávanie vína, ktoré môžete obdivovať vo vinohradníckom múzeu v Bratislave.

Dnes si pod múrmi starobylého hradu rozložia stánky devínski, bratislavskí a malokarpatskí vinári, členovia Devínskeho spolku vinárov a vinohradníkov, Račianskeho vinohradníckeho spolku, Svätojurského vinohradníckeho spolku a ďalší a po oba víkendové dni budú ponúkať svoje vybrané vína od desiatej pred obedom až do večera.

Račania sú známi svojou frankovkou, Svätojurčania majú zas výborný rizling a ako by to bolo v Devíne bez vychýreného „ríbezláku“?

Alois Sontag s dcérou.
Devín, devínsky ríbezlák, archív, retro Alois Sontag s dcérou.

„Je to miestna vinárska špecialita, veľkovýrobu ríbezľového vína založil Devínčan Alois Sonntag (na snímke s dcérou) v roku 1920 a dnes sa výrobe ríbezľového vína venuje stále viac miestnych a aj malokarpatských vinárov,“ vysvetľuje Augustín Mrázik.

Vďaka iniciatíve Devínskeho spolku vinárov a vinohradníkov stará tradícia nevysychá, ale získava nové korene. Samozrejme, „ríbezlák“ nebude chýbať ani na Devínskych vínnych trhoch, veď medzi vínami Devína mu patrí „čestné predsedníctvo“.

No a k vínu si budú môcť návštevníci vychutnať malé jedlá typické pre vinárne a viechy, ako aj výber slovenských a holandských syrov.

Tak ako je vínom známa Modra, Pezinok, Rača či Vajnory, kedysi bol vinárskym mestečkom aj Devín. Mal 15 až 18 reštaurácií a viech a konkuroval Prešporku. Dnes sa členovia vinárskeho a okrášľovacieho spolku snažia obnoviť tradíciu Devína ako vinárskeho mesta.

Podujatie Vína Devína sa bude konať trikrát do roka – v máji, začiatkom júla, keď v Devíne dozrievajú ríbezle, a v polovici októbra.

V roku 1920 vznikla v Devíne známa vinárska firma Sontag, ktorá vyrábala vinikajúce ríbezľové víno, ktoré sa vyvážalo do Rakúska a po celom Slovensku

Vinohradníctvo a vinárstvo má v Devíne dlhoročnú tradíciu. Archeologické nálezy nádob na víno pochádzajú ešte z čias Keltov (2. storočie pred Kristom). Najviac dôkazov je z obdobia slovanského osídlenia v 9. – 10. storočí, keď mala osada názov Dowina.

Kam za zábavou

16. mája, sobota

  • Slovensko: Noc múzeí a galérií – program vo vyše 50 múzeách a galériách
  • Banská Bystrica: kostýmované prehliadky k 760. výročiu udelenia mestských práv, 18. h – 24. h, sokoliari kráľa Svätopluka, 18. h – 21. h, tvorivé dielne pre deti, 18. h – 22. h, ohňová šou, 22. h – 23. h, Matejov dom, ďalší program v Thurzovom dome a v Tihányiovskom kaštieli
  • Bratislava: program v 30 múzeách a galériách, v SNG Za siedmimi horami, kto rozprával, kto zapísal a kto ilustroval slovenské rozprávky
  • Bojnice: Medzinárodný festival duchov a strašidiel – Mŕtve nevesty na Bojnickom zámku do 17. 5.
Košická noc múzeí
košice - noc muzeí Košická noc múzeí
  • Košice: Noc múzeí v duchu 50. až 70 rokov, 17. h až 24. h
  • Modra: Deň otvorených dverí v historickom sirotinci architekta Jurkoviča na obnovu unikátnej storočnej budovy, program pre rodiny, občerstvenie, predaj modranskej keramiky
  • Skalica: Trdlofest – skalický trdelník pečený podľa tradičnej receptúry na otvorenom ohni, hudba, víno z regiónu
  • Zvolen: noc múzeí na zámku – divadlo pre deti (15.30 h), workshop pre rodiny s deťmi, otvorený depozitár

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinič #Devín #Kelti