Cestovanie budúcnosti? Už je tu! Pozrite si video preletu s Jet Packmi nad Dubajom

Vyzerá to ako z scéna zo sci-fi filmu, ale je to realita – dvaja chlapíci si nasadia raketové batohy (Jet Packy) s malými krídlami, vyskočia z helikoptéry, zapnú motory a – letia. Na oblohe nad Dubajom po nich ostáva len dymová čiara.

15.05.2015 10:00
Jetman, Rossy, Reffett, Dubaj Foto: ,
Švajčiari Yves Rossy (vpredu) a Vince Reffett si zalietali nad Dubajom.
debata (1)

Profesionálny pilot Yves Rossy vždy sníval, že zostrojí zariadenie, ktoré umožní splniť obrovský sen ľudstva – lietanie bez lietadla či helikoptéry. Experimentoval so vzdušnými prúdmi a skúmal možnosti kĺzania vzduchom.

Slabé výsledky a krátky let ho priviedol k myšlienke skonštruovania umelého krídla. Tie potom už len zdokonalil pridaním motorového pohonu. Pomocou dvoch tryskových turbín vzlietol prvýkrát v roku 2004 a v roku 2006 ho niesli už štyri motorčeky.

Doteraz má Yves na konte prelety nad rôznymi ikonickými miestami, napríklad Švajčiarskymi Alpami, kanálom La Manche či Grand Canyonom.

Najnovšie sa spolu so známymi skydiverom Vinceom Reffetom vzniesol nad Dubajom, z čoho vzišlo dychberúce video.

Takmer 12 minút úžasu prináša nový dokument, ktorý vznikol použitím GoPro kamier. Let Yvesa a Vincea natáčali z lietadla a výsledkom je ultra HD video.

Začína sa zábermi z púšte, kde si dvojica najprv svoje stroje vyskúšala, potom im už nič nebránilo vzniesť sa nad domy Dubaja.

Ich priemerná rýchlosť letu bola 200 km/h, od 180 až do 300.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pilot #Dubaj #lietanie