Umelec vystavil vo Versailles provokatívnu sochu. Každý turista ju vidí inak

Obria tuba alebo intímne partie Márie Antoinetty? Britský umelec Anish Kapoor, ktorý je známy svojimi monumentálnymi projektami a teraz vystavuje vo francúzskom zámku Versailles, presne neprezrádza, čo ústredná dielo jeho najnovšej inštalácie znamená.

09.06.2015 07:00
Versailles, Obscénny kútik, Anish Kapoor,... Foto: ,
Socha Dirty Corner môže byť "vagínou francúzskej kráľovnej"...
debata

Socha zvaná Dirty Corner (Obscénny kútik) môže byť podľa neho „vagínou francúzskej kráľovnej“, ale ľudia si ju môžu vysvetliť tak, ako chcú sami. V každom prípade je však provokáciou, uznáva Kapoor.

Britský umelec Anish Kapoor. Foto: SITA/AP, Jeff Schaeffer
Versailles, Obscénny kútik, Anish Kapoor, sochy, umelec, umelecká inštalácia, Britský umelec Anish Kapoor.

„Existuje viac možností, ako interpretovať umelecké dielo,“ povedal Kapoor podľa agentúry AP novinárom vo Versailles. „Človek nevyhnutne narazí na telo, na naše telá a určitú úroveň sexuality. Nejde však len o to,“ dodal šesťdesiatjeden­ročný umelec indického pôvodu.

Proti výstave je však konzervatívny starosta Versailles a svoje výhrady spísali na internete tiež niektorí krajne pravicoví blogeri.

Kapoorovo delo, ktoré strieľa na stenu krvavo... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Versailles, Obscénny kútik, Anish Kapoor, sochy, umelec, umelecká inštalácia, Kapoorovo delo, ktoré strieľa na stenu krvavo červený vosk.

Návštevníkov preslávenej pamiatky ale podľa AP výstava nijako nepohoršila. „Myslím, že je to primerané. Veď ľudské telo je umelecké dielo,“ povedala AP dvadsaťosemročná Američanka Brittany Watsonová. Iným sa nepáčilo, že výstava kazí vyhliadku na zámok.

Podľa agentúry AFP sa Kapoor „hrá s chaosom a sexualitou“ v mieste, kde sa prelínala moc s túžbou.

Sky Mirror (Vesmírne zrkadlo). Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Versailles, Obscénny kútik, Anish Kapoor, sochy, umelec, umelecká inštalácia, Sky Mirror (Vesmírne zrkadlo).

Umelec vraj rýchlo vylúčil, že svoje diela vystaví v pompéznych zámockých sálach ako ostatní umelci a vybral si záhrady a budovy vo štvrti Saint-Louis vo Versailles, v tesnej blízkosti zámku. Práve tam je napríklad vystavené delo, ktoré strieľa na stenu krvavo červený vosk.

Pred zámkom sa okrem Obscénneho kútika nachádza jedno z Kapoorových obrích obojstranných zrkadiel, ktorá patrí k jeho najpopulárnejším objektom.

debata chyba
Viac na túto tému: #umelecké diela #Versailles #inštalácia